Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Πέντε άγνωστες λεπτομέρειες της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πέντε χρόνια από την υπογραφή της της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο φως έρχονται νέες άγνωστες λεπτομέρειες.
Πέντε άγνωστες λεπτομέρειες της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών


Πέντε χρόνια από την υπογραφή της της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο φως έρχονται νέες άγνωστες λεπτομέρειες.

Σπύρος Σιδέρης

Άγνωστες λεπτομέρειες φέρνει στο φως ο τότε υπεύθυνος της υπηρεσίας επικοινωνίας της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, Μάριαν Ζάμπρτσανετς, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την υπογραφή της στο χωριό Ψαράδες του νομού Φλώρινας.

Ο Ζάμπρτσανετς αποκαλύπτει πόσος χρόνος χρειάστηκε για να οργανωθεί η εκδήλωση, πώς μεταφέρθηκαν οι Βορειομακεδόνες βουλευτές και ποιανού τραγούδια απόλαυσε ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη του στον ενημερωτική ιστοσελίδα «Nezavisen».

Πολλά πράγματα είναι γνωστά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπογράφηκε πριν από πέντε χρόνια, στις 17 Ιουνίου 2018, στο μικρό χωριό Ψαράδες στις όχθες της λίμνης της Πρέσπας στην ελληνική πλευρά. «Η συμφωνία αυτή έκλεισε τα μακροχρόνια ανοιχτά ζητήματα γύρω από το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» με την Ελλάδα και άνοιξε τις πόρτες της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ζάμπρτσανετς.

Advertisement
Η συμφωνία, θυμίζει, υπογράφηκε από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νικόλα Ντιμιτρόφ  (σ.σ. κατάγεται από την Χρύσα Αλμωπίας) και Νίκο Κοτζιά, παρουσία των τότε πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, της πρώην Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και άλλων υψηλόβαθμων διεθνών εκπροσώπων, καθώς και εκπροσώπων των δύο χωρών.

Όπως σημειώνει η Nezavisen, «σήμερα, που γιορτάζουμε την πέμπτη επέτειο από την υπογραφή που θεωρείται από πολλούς ιστορική συμφωνία και πρότυπο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, αποκαλύπτονται ελάχιστα γνωστές λεπτομέρειες από τον Μάριαν Ζάμπρτσανετς, τον σημερινό εθνικό συντονιστή για την πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος της υπηρεσίας επικοινωνίας της κυβέρνησης, αρχικά ως ειδικός σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού και στη συνέχεια ως εθνικός συντονιστής για τη στρατηγική επικοινωνία και την εφαρμογή της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης.

«Η διοργάνωση της εκδήλωσης διήρκεσε μόνο δυόμισι ημέρες»

«Η οργάνωση της εκδήλωσης διήρκεσε μόνο δυόμισι ημέρες, από το απόγευμα της Πέμπτης έως το πρωί της Κυριακής», δήλωσε ο Ζάμπρτσανετς στη Nezavisen.

«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ μας ενημέρωσε ότι η συμφωνία έχει επιτευχθεί και ότι είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια μεγάλη τελετή για την υπογραφή της. Ο Ζάεφ και ο Τσίπρας είχαν συμφωνήσει ότι η τοποθεσία θα ήταν οι Πρέσπες και ο συνάδελφός μου Ντάνε Ταλέσκι και εγώ, μαζί με τις ομάδες του υπουργικού συμβουλίου, είχαμε αναλάβει να καταστρώσουμε ένα σενάριο και να αναλάβουμε όλες τις προετοιμασίες. Συναντηθήκαμε με τους συναδέλφους από το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα στους Ψαράδες το απόγευμα της Πέμπτης και ολοκληρώσαμε όλη την προετοιμασία και την οργάνωση της τελετής και στις δύο όχθες της λίμνης μέσα σε δυόμισι ημέρες. «Η υπογραφή έγινε την Κυριακή 17 Ιουνίου το μεσημέρι», αναφέρει.

«Οι Βορειομακεδόνες βουλευτές μεταφέρθηκαν με βάρκες»

Προσθέτει ότι λόγω των διαδηλώσεων και των αποκλεισμών δρόμων στην Ελλάδα, οι Βορειομακεδόνες βουλευτές δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως για την τελετή, οπότε χρειάστηκε να μεταφερθούν με πλοία από τους Ψαράδες στο Οτέσεβο.

«Την Κυριακή 17 Ιουνίου, νωρίς το πρωί, οι Βορειομακεδόνες βουλευτές αναχώρησαν από τα Σκόπια για τους Ψαράδες με λεωφορείο για να παραστούν στην τελετή της υπογραφής. Δυστυχώς, λόγω των διαμαρτυριών και των οδοφραγμάτων που προκάλεσαν οι Έλληνες εθνικιστές πολέμιοι της συμφωνίας, οι βουλευτές μας έφτασαν στους Ψαράδες μετά το τέλος της τελετής και αφού οι κύριοι πρωταγωνιστές είχαν ήδη φτάσει στο Οτέσεβο», λέει ο Ζάμπρτσανετς, προσθέτοντας ότι ήταν μια στιγμή μεγάλης απογοήτευσης για τους βουλευτές.

«Αλλά το λύσαμε γρήγορα αυτό. Σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του ελληνικού πρωτοκόλλου, ενεργοποιήσαμε γρήγορα τα ελληνικά (αστυνομικά ή πλωτά) σκάφη και με αρκετά δρομολόγια μεταφέραμε τους βουλευτές από τους Ψαράδες στο Οτέσεβο, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο κοινό γεύμα και να συγχαρούν για την υπογραφή της συμφωνίας», λέει ο Ζάμπρτσανετς.

«Ο Κοτζιάς απόλαυσε το Βεζίλκε του συγκροτήματος Φολτίν»

Στην τελετή λήξης στο Οτέσεβο έπαιξε το συγκρότημα από τη Βόρεια Μακεδονία «Φολτίν» και ο Κοτζιάς απόλαυσε το «Βεζίλκε» και διασκευές του Μπάουι, θυμάται ο Ζάμπρτσανετς. [σ.σ. Η μουσική ου συγκροτήματος Φολτίν είναι ένα μείγμα πολλών ειδών που περιλαμβάνουν Indie, Alternative, World music, Funk, Electroacoustic, Jazz και άλλα].

«Η τελική τελετή, το κοινό γεύμα, πραγματοποιήθηκε σε μακεδονικό έδαφος, στο ξενοδοχείο Lake View Hotel στο Οτέσεβο. Σερβιρίστηκε παραδοσιακό μακεδονικό φαγητό και οι «Φολτίν» συνέχισα να παίζουν. Ήταν τα γενέθλια της Μογκερίνι και του Νίμιτς. Σερβιρίστηκε τούρτα και ο Κοτζιάς χόρεψε στο «Βεζίλκε» και σε διασκευές του Ντέιβιντ Μπάουι σε εκτέλεση των Φολτίν», λέει ο Ζάμπρτσανετς.

«Ένταση και δάκρυα μεταξύ των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης»

Προσθέτει ότι όταν έφτασαν από τους Ψαράδες στο Οτέσεβο, ήταν από τους πρώτους που κατέβηκαν από το πλοίο και έφτασαν στη στεριά.

Κάμεραμαν, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι ήταν ήδη στη θέση τους για να υποδεχτούν τον Ζάεφ, τον Τσίπρα και τις αντιπροσωπείες. Υπήρχε μια πλήρης ένταση, μια απίστευτη σιωπή σε μια τοποθεσία όπου υπήρχαν περισσότερα από 300 άτομα. Μόνο οι αναστεναγμοί και ο αέρας μπορούσαν να ακουστούν. Τα δάκρυα ήταν ορατά σε ορισμένους από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης», προσθέτει ο Ζάμπρτσανετς.

«Τα υπουργικά συμβούλια του Ζάεφ και του Τσίπρα λειτούργησαν ως ένα»

Όπως σημειώνει ο Ζάμπρτσανετς, δεδομένης της σύντομης περιόδου για την οργάνωση, οι προετοιμασίες απαιτούσαν πλήρη εμπιστοσύνη και συντονισμό μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου του Ζάεφ και του υπουργικού συμβουλίου του Τσίπρα.

«Η εμπιστοσύνη ήταν σε υψηλό επίπεδο, για όλες τις δραστηριότητες και στις δύο πλευρές της λίμνης παρέχοντας πλήρη υποστήριξη τόσο από υλικοτεχνική όσο και από επικοινωνιακή άποψη. Αυτή η διαδικασία δημιούργησε μόνιμες φιλίες μεταξύ ημών και των συναδέλφων μας από την Ελλάδα που διαρκούν μέχρι σήμερα και πιστεύω ότι θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια», είπε ο Ζάμπρτσανετς στη Nezavisen.

Παρεμπιπτόντως, η Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε επισήμως σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019, οκτώ μήνες μετά την υπογραφή της και αφού επικυρώθηκε στη Συνέλευσή της Βόρειας Μακεδονίας και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η ιθαγένεια έγινε μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και η γλώσσα μακεδονική. Της διευθέτησης προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 27 χρόνια.

Με τη Συμφωνία, άνοιξε ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τη χώρα μας, αλλά και απέκτησε έναν γείτονα - φίλο και σύμμαχο, προωθώντας τις διμερείς σχέσεις σε αξιοζήλευτο επίπεδο, τόσο πολιτικό όσο και οικονομικό, καταλήγει η Nezavisen.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)