Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Θα τα... εκατοστίσουν τα λουκέτα στα ΕΛΤΑ





Από Δευτέρα 24 Ιουλίου κλείνουν ακόμη 35 καταστήματα και πλέον θα αθροίζονται σε 100 αυτά που θα έχουν καταργηθεί. • Ανεπανόρθωτες οι συνέπειες σε τοπικές κοινωνίες • «Αν κλείσουν τα ΕΛΤΑ στις μικρές περιοχές, κλείνουν τα πάντα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Με συνέπεια… εβδομάδας γίνονται γνωστά από τη διοίκηση των «Ελληνικών Ταχυδρομείων Α.Ε.» τα λουκέτα σε καταστήματα των ΕΛΤΑ ανά την επικράτεια. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, θα αθροίζονται σε 100 αυτά που θα έχουν κλείσει, έπειτα από μπαράζ αποφάσεων της επιχείρησης που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια».

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, τα ΕΛΤΑ έκλεισαν («ανέστειλαν τη συναλλακτική δραστηριότητα», είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα έγγραφα των αποφάσεων) 25 καταστήματα. Από τη Δευτέρα 17 Ιουλίου έκλεισαν επιπλέον 40 καταστήματα. Και από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου κλείνουν ακόμη 35 καταστήματα (βλ. σχετική λίστα), κυρίως σε πόλεις και κοινότητες της περιφερειακής Ελλάδας. Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» («Τσουνάμι λουκέτων στα καταστήματα ΕΛΤΑ», 11/7/2023), μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει το 10% από τα μέχρι πρότινος 1.150 φυσικά σημεία του δικτύου, κάτι που σημαίνει ότι έπεται δραματική συνέχεια, παρά την κρατική ενίσχυση συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ που έχει λάβει ο Οργανισμός την τελευταία τριετία.
Οι εξελίξεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες σε τοπικές κοινωνίες, ιδίως της περιφέρειας, ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων από πλευράς δημοτικών αρχών, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) που καταθέτουν συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το θέμα προς τον νέο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.


Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ σε έντονο κλίμα ανησυχίας και διαφωνίας με την πολιτική συρρίκνωσης των ΕΛΤΑ. «Αν κλείσουν τα ΕΛΤΑ στις μικρές περιοχές, κλείνουν τα πάντα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ενωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για «σκόπιμη απαξίωση» του δικτύου «για να προικιστεί η νύφη και να την πάρει ένας γαμπρός ευκολότερα και καλύτερα, χωρίς να δώσει τίποτα», όπως είπε, υπονοώντας σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.

Εντονη η αντίδραση του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, στον δήμο του οποίου (δήμος με αστικό κέντρο και πολλές κοινότητες, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις) κλείνουν τρία καταστήματα. «Ενα κατάστημα σε ένα μεγάλο χωριό εξυπηρετεί επιπλέον 8-10 χωριά», εξήγησε και εξανέστη: «Δεν μπορεί να είναι όλα στη λογική εξοικονόμησης χρημάτων και κόστους. Για ποια αποκέντρωση μιλάμε τόσα χρόνια;». Η ΚΕΔΕ θα απευθυνθεί με επιστολή διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο υπουργείο και στη διοίκηση των ΕΛΤΑ, αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς «χρειάζεται ισχυρή βούληση και παρέμβαση», όπως επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου, για να ανατραπούν οι αρνητικές εξελίξεις.

Τα 35 καταστήματα που κλείνουν από 24 Ιουλίου


1. Ταχυδρομικό Κατάστημα Βουλής
2. Αμπελώνα Λάρισας
3. Αγριάς Μαγνησίας
4. Αγνάντων Αρτας
5. Αγίας Παρασκευής Λέσβου
6. Aγίου Νικολάου Χαλκιδικής
7. Φουρνάς Ευρυτανίας
8. Φοίνικα Θεσσαλονίκης
9. Ταύρου
10. Σταδίου Αρκαδίας
11. Πύργου Σάμου
12. Πρώτης Σερρών
13. Κατάστημα Πρ. Δημοκρατίας
14. Πέτρας Λέσβου
15. Πεντέλης
16. Παραλίας Καλαμάτας
17. Νέου Σταδίου Ηρακλείου
18. Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας
19. Μουσθένης Καβάλας
20. Ματαράγκας Αιτωλοακαρνανίας
21. Μαλεσίνας Φθιώτιδας
22. Μακροχωρίου Καστοριάς
23. Μακρακώμης Φθιώτιδας
24. Λαχαναγοράς Ρέντη
25. Κρύας Βρύσης Πέλλας
26. Κοπανού Ημαθίας
27. Κομποτίου Αρτας
28. Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας
29. Καλυβών Χανίων
30. Θεσπρωτικού Πρέβεζας
31. Ευρωπού Κιλκίς
32. Επισκοπής Ρεθύμνου
33. Δοξάτου Δράμας
34. Διαβολιτσίου Μεσσηνίας
35. Γενισέας Ξάνθης

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)