Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο - Ισχυροί άνεμοι, διαρκείς αναζωπυρώσεις

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο - Ισχυροί άνεμοι, διαρκείς αναζωπυρώσεις 


Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες, Σάββατο, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα. Αλλάζει διαρκώς φορά ο άνεμος, φόβοι για τους οικισμούς.

Τεράστιες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το πύρινο μέτωπο που καίει για δεύτερη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη, μια φωτιά που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8) και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις, με τις πύρινες γλώσσες να κινούνται προς τους οικισμούς.

Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα μέτωπα στα χωριά Λουτρό και Αγνάντια, όπου το βράδυ οι στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι ήταν εφιαλτικές.


Κάτοικοι των τριγύρω χωριών κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους καθώς η φωτιά βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ εκκενώθηκε και ένα ξενοδοχείο. Αδιάκοπες ήταν οι προσπάθειές τους για να σώσουν τα χωριά τους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μάλιστα, απειλήθηκε ο οικισμός Λουτρό. Στους οικισμούς Πεύκα και Αετοχώρι έχουν καεί εννέα σπίτια (τέσσερα στον πρώτο οικισμό και πέντε στον δεύτερο) και μια εκκλησία. Η πυρκαγιά βγήκε γρήγορα εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Έτσι, εστάλη μήνυμα από το 112 για εντολή εκκένωσης των περιοχών Ανθεία, Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα.

Ενισχύθηκαν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Από το πρωί εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή μαζί με ενισχυμένες επίγειες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροπλανοφόρα και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροπλανοφόρα και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ.

Πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε κέντρο υγείας με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με το e-evros.gr, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διακομίστηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έβρου, Σπύρος Κούτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κούτρας βρισκόταν από το πρωί στα μέτωπα της φωτιάς, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα λόγω και των αναθυμιάσεων. Η κατάσταση της υγείας του πάντως δεν εμπνέει ανησυχία και αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο.

Λόγω της φωτιάς έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο τοξικό νέφος καπνού στην Αλεξανδρούπολη. Γι' αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη EVROS-NEWS.GR

Σύμφωνα με την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης που είχε διακοπεί λόγω της φωτιάς.

Να σημειωθεί ότι δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την συγκεκριμένη περιοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς επιπέδου 4 σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)