Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Κυβερνητικό «πραξικόπημα» στην ΑΔΑΕ καταγγέλλουν τρεις καθηγητές – Ξημερώματα βγήκε το ΦΕΚ

Κυβερνητικό «πραξικόπημα» στην ΑΔΑΕ καταγγέλλουν τρεις καθηγητές – Ξημερώματα βγήκε το ΦΕΚ
 
 
Ξενοφών Κοντιάδης, Χαράλαμπος Ανθόπουλος και Αντώνης Καραμπατζός κάνουν λόγο για συνταγματική εκτροπή και παράνομη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΑΔΑΕ.
Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Κάπως έτσι έγιναν όλα χθες, στην πραξικοπηματικού τύπου παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης, στη Διάσκεψη των Προέδρων, με την οποία επέλεξαν τα νέα μέλη του ΔΣ της ΑΔΑΕ.

Μία μέρα πριν την προγραμματισμένη για σήμερα επιβολή προστίμου της Ανεξάρτητης Αρχής στην ΕΥΠ, ύψους 100.000 ευρώ, για τη μη συνεργασία μαζί της για το ζήτημα των υποκλοπών, 16 μέλη – και όχι 17 όπως θα έπρεπε κανονικά – ψήφισαν ουσιαστικά το κουκούλωμα του σκανδάλου για ευνόητους λόγους και τον «αφοπλισμό» του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.

Το Σύνταγμα της χώρας απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τον διορισμό μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελείται από 27 μέλη. Τα 3/5 των 27 αντιστοιχεί σε 16,2 μέλη, αλλά ο Κωνσταντίνος Τασούλας θεώρησε σωστό να στρογγυλοποιήσει τον αριθμό προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω, όπως συμβαίνει πάντα σε 
ποσοστώσεις για την εκλογή ή επιλογή προσώπων.

Έτσι, αποφάσισε αυθαίρετα ότι ο απαιτούμενος αριθμός της πλειοψηφίας είναι 16 μέλη (τα 14 μέλη της ΝΔ και τα 2 της Ελληνικής Λύσης) και όχι 17, απόφαση η οποία θα ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Παρά τις ενστάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης («Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ και καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας) που ζητούσε την αναβολή της ψηφοφορίας λόγω της προγραμματισμένης συνεδρίασης της ανεξάρτητης Αρχής για την έκθεση ελέγχου επί της μη συνεργασίας της ΕΥΠ στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, ο πρόεδρος της Βουλής έβαλε πλάτη στη θεσμική αυτή εκτροπή και μετά τα μεσάνυχτα, στη 01:30 τα ξημερώματα, δημοσιεύτηκε και το σχετικό ΦΕΚ.
 

Τρεις καθηγητές Πανεπιστημίων, ο Ξενοφών Κοντιάδης, ο Αντώνης Καραμπατζός και ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος μιλούν για συνταγματική εκτροπή, για παράνομη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΑΔΑΕ και για σοβαρό πλήγμα στους θεσμούς και το κράτος δικαίου.

Ξενοφών Κοντιάδης (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο):

«Αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή είναι πολύ σοβαρό. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη τόσο η έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης και συναίνεσης για την επιλογή νέων μελών των δύο από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ούτε η εσπευσμένη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για να προληφθεί η επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, όσο η απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 των μελών της: Το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 και στρογγυλοποίη

ση προς τα κάτω δεν είναι νοητή όταν τίθενται ποσοστώσεις για την εκλογή ή επιλογή προσώπων, αυτά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου για να τα γνωρίζεις.

Όσο για την απολύτως τεκμηριωμένη κομματική ταυτότητα, άρα τη μη ανεξαρτησία, ορισμένων από τα επιλεχθέντα μέλη των δύο ανεξάρτητων αρχών, τι να σχολιάσει κανείς;

Θα μου πει κάποιος, εκπλήσσεσαι ακόμη μετά από όσα έχουν συμβεί--σκάνδαλα, συγκαλύψεις, παρεμβάσεις; Μετά από 30 χρόνια μελέτης και διδασκαλιας του Συνταγματικού Δικαίου, είναι αυτή η άτιμη η επαγγελματική διαστροφή που με κάνει ακόμα να εξεγείρομαι. Και βέβαια η θλίψη που ο αδέκαστος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αναγκάζεται να οδηγηθεί σε παραίτηση.

Για να δούμε, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis του Κοινοβουλίου;»

«Συμβαίνουν πράγματα πρωτοφανή. Χτες το απόγευμα ορίστηκαν στη Βουλή ο νέος αντιπρόεδρος και νέα μέλη της ΑΔΑΕ, με την αντισυνταγματική πρακτική που σχολίασα εδώ και σε δύο τηλεοπτικά κανάλια χτες το βράδυ. Το ίδιο απόγευμα έσπευσε να υπογράψει τον διορισμό του αντιπροέδρου και των νέων μελών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που νύχτα πια δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πάντα η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης και η έκδοση του ΦΕΚ ολοκληρώνονταν 10-15 μέρες μετά την Διάσκεψη των Προέδρων.

Μία κυβέρνηση στρατευμένη στην υπόθεση προστασίας της ΕΥΠ από τον έλεγχο και την προγραμματισμένη για σήμερα επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ...Αποφασισμένη να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και να εκδιώξει ή να "αφοπλίσει" τον πρόεδρό της ανεξάρτητης αρχής Χρήστο Ράμμο, που δεν δίστασε επί ενάμιση χρόνο να ασκήσει το καθήκον του για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Ζούμε κρίσιμες μέρες. Οι αντιστάσεις απέναντι στην αυθαιρεσία λιγοστεύουν».

Αντώνης Καραμπατζός (Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ):

«Ακόμη μία μεθόδευση-πλήγμα στους θεσμούς

Το Σύνταγμα της χώρας απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στην περίφημη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τον διορισμό μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών (βλ. άρθρο 101Α Συντ. - παλαιότερα, η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν 4/5). Μέχρι πρότινος, όπως εξακολουθεί μέχρι σήμερα να φαίνεται και στην ιστοσελίδα της Βουλής, η εν λόγω Διάσκεψη, αποτελούνταν "από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί Βουλευτές, τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων Βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε)» - βλ. άρθρα 13 & 14 του Κανονισμού της Βουλής (ΚτΒ). Και όμως εν μέσω συνθηκών πολύ δύσκολων για την πατρίδα μας, μετά τις πυρκαγιές και με τον Daniel να έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στη χώρα, στις 8.9.2023 ετέθη ως προτεραιότητα η τροποποίηση του άρθρου 13 παρ. 1 του ΚτΒ, με σκοπό τη διεύρυνση των μελών της Διάσκεψης: προστέθηκε, ειδικότερα, στα μέλη ο, επίσης προερχόμενος από την κυβερνητική πλειοψηφία, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. Την τροποποίηση αυτή δεν μπορεί να την βρει κανείς, μέχρι στιγμής, στην ιστοσελίδα της Βουλής. Πριν από τις 8.9.2023 είχαν επίσης προστεθεί στην αρχική σύνθεση άλλα δύο μέλη (ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και ο Προέδρος της Επιτροπής Οικονομικών). Σημειωτέον δε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων θα προχωρούσε εντός των ημερών στον διορισμό νέων μελών του ΕΣΡ και την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ, που ερευνά την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων και η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, επρόκειτο εντός των ημερών να αποφασίσει (εν Ολομελεία) την επιβολή σχετικού προστίμου στην ΕΥΠ (λόγω μη συνεργασίας με την ΑΔΑΕ).

Έτσι, φτάσαμε πλέον αισίως στα 27 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων. Προφανώς τέτοιου είδους αυξήσεις του αριθμού των μελών της Διάσκεψης, που επιφέρουν κατ' ουσίαν διεύρυνση του αριθμού των προσκείμενων στην πλειοψηφία μελών, και δη την τελευταία στιγμή πριν από κρίσιμες συνεδριάσεις της Διάσκεψης, αντιβαίνουν στο πνεύμα του Συντάγματος, ενισχύοντας κατά τρόπο προκλητικό τη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας – κάτι που μετά βεβαιότητας ήθελε να αποφύγει ο συνταγματικός νομοθέτης, απαιτώντας αυξημένη πλειοψηφία. Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα είναι ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θεωρεί σήμερα ότι, επειδή τα 3/5 των 27 αντιστοιχούν σε 16,2 (μέλη), επιτρέπεται σ' αυτήν την περίπτωση η στρογγυλοποίηση προς τα κάτω, δηλ. στον αριθμό 16, τη στιγμή που το Σύνταγμα απαιτεί ξεκάθαρα πλειοψηφία τουλάχιστον των 3/5 – δηλ. πλειοψηφία των 17 μελών. Απλώς να παρατηρήσουμε εδώ ότι με την ερμηνευτική εκδοχή του Προέδρου της Βουλής εξασφαλίζεται στη Διάσκεψη πλειοψηφία ΝΔ (14 μέλη) και Ελληνικής Λύσης του Κ.Βελόπουλου (2 μέλη), ο οποίος, μεταξύ άλλων πολλών, είναι εδώ και καιρό εν γένει πολέμιος των Ανεξάρτητων Αρχών.

Όλα τα παραπάνω επιφέρουν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στους θεσμούς και το κράτος δικαίου, και μάλιστα εκεί που χτυπάει η καρδιά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στη Βουλή. Ανίερες μεθοδεύσεις για ανίερες συμμαχίες, με άδηλα αποτελέσματα για το μέλλον».

Καραμπατζός

«Σκέφτομαι πόσους μήνες ή και χρόνια έχει χρειαστεί να περιμένουμε ως μέλη ΔΕΠ από τη στιγμή της εκλογής ή εξέλιξής μας μέχρι να εκδοθεί το πολυπόθητο ΦΕΚ διορισμού μας. Ναι, αναντίρρητα έχει κάποια διοικητικά-γραφειοκρατικά στάδια η διαδικασία. Χθες όμως παρατηρήθηκε απαράμιλλη σπουδή και εντυπωσιακή ταχύτητα στη διαδικασία ορισμού νέων μελών Ανεξαρτήτων Αρχών: μέσα σε κάποιες ώρες συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τον διορισμό των νέων μελών στην ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ, έλαβε τις αποφάσεις της (όπως τις έλαβε, και με σύμπραξη ΝΔ και Κ.Βελόπουλου) και μέχρι τα μεσάνυχτα (ουσιαστικά δηλ. μέσα στην ίδια ημέρα) είχαμε και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. Το συμφέρον της κυβερνητικής πλειοψηφίας επικράτησε σαρωτικά. Σήμερα θα συνεδρίαζε η ΑΔΑΕ, με τη μέχρι πρότινος σύνθεσή της, για να εξετάσει την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για τη ζοφερή υπόθεση των παρακολουθήσεων. Θα μπορούσε η απόφαση της Διάσκεψης να πάρει ΦΕΚ και αργότερα (μετά δεκαπενθήμερο περίπου, κατά το συνήθως συμβαίνον) και η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ να λάβει ενδεχομένως και ανακλητική απόφαση για το πρόστιμο (αν τελικά επιβαλλόταν από την προηγούμενη σύνθεση). Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλησε όμως να υπάρξει καμία καθυστέρηση και πέτυχε με διαδικασίες απόλυτου fast-track την αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ την τελευταία στιγμή.

Όλα αυτά κάτι προδίδουν. Σίγουρα, πάντως, δεν προμηνύουν κάτι καλό για την περαιτέρω πορεία των θεσμών και του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ανησυχητική διολίσθηση».

karampatzos2

Χαράλαμπος Ανθόπουλος (Καθηγητή Δικαίου και Διοίκησης ΕΑΠ):

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον διορισμό νέων μελών στο ΕΣΡ και την ΑΔΑΕ ελήφθη κατά προφανή παραβίαση του άρθρου 101Α παρ. 2 Συντ., το οποίο ορίζει ότι η επιλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών του Κοινοβουλευτικού αυτού οργάνου. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποτελείται πλέον από 27 μέλη, μετά την τελευταία αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής. Τα τρία πέμπτα των 27 μελών είναι 16,2 μέλη.

Άρα για τον υπολογισμό του quorum, δηλαδή του αναγκαίου αριθμού των θετικών ψήφων για τη νομική εγκυρότητα της απόφασης για τον διορισμό των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, απαιτείται στρογγυλοποίηση. Στην περίπτωση αυτή η στρογγυλοποίηση γίνεται πάντοτε προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω και τούτο διότι η αντίθετη λύση, δηλαδή η στρογγυλοποίηση προς τα κάτω θα οδηγούσε στην περικοπή του δεκαδικού μέρους του αριθμού 16, και αυτό θα μείωνε το κατώφλι της απαιτούμενης πλειοψηφίας κάτω από την συνταγματικώς οριζόμενη: Τα τρία πέμπτα των 27 μελών είναι 17, ουδέποτε 16 (βλ. και τις άμεσες τοποθετήσεις των Καθηγητών Αντώνη Καραμπατσού και Ξενοφώντα Κοντιάδη• πρβλ. επί παρεμφερούς θέματος και την απόφαση υπ΄ αριθμ. 4694 της 5ης Σεπτεμβρίου 2012 του Ιταλικού Συμβουλίου της Επικρατείας • πάγια είναι και η αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική στη Ιταλία, τόσο στη Βουλή όσο και στην Γερουσία).

Εξάλλου, η απαίτηση αυξημένης πλειοψηφίας στο άρθρο 101Α παρ. 2 Συντ. τελολογικά ερμηνευόμενη επιρρωνύει τη στρογγυλοποίηση προς τα πάνω αφού μόνο με έναν τέτοιο τρόπο υπολογισμού διασφαλίζεται η αρχή της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης και αντιπροσωπευτικότητας κατά την επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι, το εάν υπάρχει ή όχι η συνταγματικώς απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων είναι θέμα που δεν ανήκει στα interna corporis της Βουλής τα οποία δεν ελέγχονται δικαστικά. Εδώ δεν έχουμε απλώς παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, αλλά παραβίαση μιας ρητής συνταγματικής πρόβλεψης (άρθρο 101Α παρ. 2 Συντ.) η τήρηση της οποίας υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο (πρβλ. Γ. Γεραπετρίτη, Σύνταγμα και Βουλή, Πρόλογος Κ. Μαυριά, Αθήνα 2012, σ. 199-200, σ.231 επ.).

Αφήνω προς το παρόν ασχολίαστα δύο άλλα θέματα: Εάν η Διάσκεψη των Προέδρων έκανε έλεγχο της απαιτούμενης υψηλής επιστημονικής κατάρτισης των μελών του ΕΣΡ, ιδίως στον τομέα του Δικαίου των Μέσων Ενημέρωσης και των Νέων Τεχνολογιών της Πληροφόρησης, και το γεγονός της σύμπραξης της Νέας Δημοκρατίας με ένα κόμμα του οποίου ο Πρόεδρος έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά του θεσμού των Ανεξάρτητων Αρχών».

Παπανικολάου: Το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να θέσει ζήτημα ακυρότητας για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ

«Η θεσμική διάσταση της υπόθεσης με πονάει», υπογράμμισε μιλώντας στο Κόκκινο και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη η Κατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η διάσκεψη των προέδρων της Βουλης αντικατέστησε όσα μέλη της ανεξάρτητης αρχής είχε λήξει η θητεία τους.

«Η θητεία μας είχε λήξει από το Μάρτιο του 2022, υπήρχε εκκρεμής διαδικασία, αλλά ο τρόπος που οδηγηθήκαμε στην μεταμεσονύκτια έκδοση ΦΕΚ δεν είναι ένα ουδέτερο γεγονός», παρατήρησε με νόημα η κυρία Παπανικολάου, η οποία κατήγγειλε ότι παραβιάστηκε και ο συνταγματικός κανόνας των τριών πέμπτων: «Οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα και γι’ αυτό απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία. Χθες στη διάσκεψη δεν υπήρξαν τρία πέμπτα. Τα τρία πέμπτα του 27 είναι 16,2. Το κλάσμα, όταν αφορά πρόσωπα, στρογγυλοποιείται προς τον αμέσως επόμενο αριθμό, άρα χρειαζόταν 17 ψήφοι. Αυτό δεν είναι θέμα συνταγματικού δικαίου, είναι θέμα μαθηματικών τρίτης δημοτικού», συνέχισε η κυρία Παπανικολάου, τονίζοντας ότι «υπάρχει θέμα με την συγκρότηση του οργάνου».

«Υπάρχει θέμα και για το κύρος των αποφάσεων που θα εκδίδει, η συγκρότηση του οργάνου είναι παράνομη», τόνισε το αντικατασταθέν μέλος της ΑΔΑΕ, απαντώντας θετικά στο ερώτημα αν το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να θέσει ζήτημα ακυρότητας της συγκρότησης του οργάνου. «Είναι παρωχημένη η νομολογία του ΣτΕ ότι τα θέματα του κοινοβουλίου είναι εσωτερικά θέματα και φεύγουν του δικαστικού ελέγχου. Κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται να θέσει θέμα ακυρότητας το Συμβούλιο της Επικρατείας», τόνισε η Κατερίνα Παπανικολάου.

Σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα με την οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση της διάσκεψης, η Κατερίνα Παπανικολάου υπογράμμισε ότι θα μιλήσει με «πικρό χιούμορ» και πρόσθεσε: «Δεν έχω υπόψη μου μέσα σε τόσο λίγες ώρες να έχουν γίνει οι διαδικασίες που συνήθως θέλουν μία – δύο εβδομάδες. Η ελληνική γραφειοκρατία απέδειξε ότι μπορεί να αριστεύσει», επισήμανε η έγκριτη νομικός.

Σχετικά με το τι επρόκειτο να συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΑΔΑΕ, η Κατερίνα Παπανικολάου είπε ότι δε νοείται δημόσιος οργανισμός που να είναι ανέλεγκτος και πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν είναι ταμπού έλεγχος της ΕΥΠ». «Είναι αδιανόητο να μας προβληματίζει ο έλεγχος της ΕΥΠ», συνέχισε, ενώ έκανε λόγο για «δυσχερή συνεργασία» με την εθνική υπηρεσία πληροφοριών. «Γι’ αυτό σας μίλησα για ταμπού, πρέπει να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει απόρρητο, η χώρα μετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαΐκή Ένωση και ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών προβλέπεται και από το ενωσιακό δίκαιο», τόνισε η Κατερίνα Παπανικολάου, για να προσθέσει ότι «όσοι διαβάζουν νομικά, δεν θα έπρεπε να λοιδορούν την PEGA», την εξεταστική επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Αναφερόμενη στην καινούργια πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί στην ΑΔΑΕ, η ΚατερίναΠαπανικολάου κατέληξε: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ πως η ΑΔΑΕ θα εξαιρέσει τον εαυτό της από τον έλεγχο της υπόθεσης (σ.σ. των παρακολουθήσεων)».

«Το deal το είδαμε, είναι πολλά τα λεφτά»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για πολιτικό, παραπολιτικό και οικονομικό deal μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης με φόντο τη διαγραφή του προστίμου του ΕΣΡ ύψους 2 εκ. ευρώ που έχει επιβάλει η ραδιοτηλεοπτική Αρχή επί προεδρίας Κουτρουμάνου στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για τις τηλεοπτικές του εκπομπές.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «θα δούμε ποια θα είναι η στάση του νέου ΕΣΡ στο θέμα του προστίμου στην Ελληνική Λύση» μιλώντας για «ενδεχομένως και οικονομική συμφωνία ανάμεσα στην Ν.Δ και στην Ελληνική Λύση». Από την πλευρά της η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε πως «το deal το είδαμε, είναι πολλά τα λεφτά».

Για την ιστορία νέα Πρόεδρος στο ΕΣΡ ορίστηκε η επίτιμη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σε θέση αντιπροέδρου ο Γιάννης Πολίτης- Δημοσιογράφος και Πολιτικός Αναλυτής και σε θέσεις μελών οι Δημήτρης Σταυρόπουλος -Δημοσιογράφος, Ευτύχης Παλλήκαρης - Δημοσιογράφος, Σπυρίδων Χρυσοφώτης - Δικηγόρος παρ'Αρείω Πάγω, Π.Τριανταφυλλίδης Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Γιώργος Βλαβιανός – Δημοσιογράφος και Ιωάννης Μιχελάκης - Δημοσιογράφος.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)