Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Δ. Τσαλαπάτης: Ιδιαίτερη ποινή για την απειλή ζωής κατά των δημοσιογράφων…

 

 Mε  νομοθετική ρύθμιση, που να επισύρει ιδιαίτερη ποινή, να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις βίας και απειλής ζωής κατά των  δημοσιογράφων και παράλληλα να εκλείψει για τους εργαζόμενους  στα ΜΜΕ το φαινόμενο των SLAPS(βιομηχανία αγωγών), που αποτελεί πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Την άμεση παρέμβαση στην Κυβέρνηση καθώς και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποφάσισε σήμερα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με πρόταση του π. Προέδρου της ΠΟΕΣΥ Δημ. Ι Τσαλαπάτη ,ο οποίος σε επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναφέρει τα εξής:

Οι συνεχιζόμενες διώξεις και επιθέσεις βίας σε βάρος συναδέλφων θεωρώ ότι πρέπει να απασχολήσουν τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου.

Οι πρόσφατες περιπτώσεις επιθέσεων κατά των συναδέλφων Γ. Παπαχρήστου και Κ.Βαξεβάνη επαναφέρουν το ζήτημα.

Παράλληλα λοιπόν με την χειραγώγηση των εργαζομένων αλλά και των ίδιων των ΜΜΕ από κυβερνητικά και άλλα κέντρα οι εκδηλώσεις βίας και η βιομηχανία των αγωγών, που καταλήγουν συχνά σε απειλή ζωής των συναδέλφων μας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα.

Ο φάκελος από τη σχετική πρωτοβουλία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ κατά την περίοδο 2005-2008 που δυστυχώς τότε υπονομεύθηκε, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος.

Όπως όλοι πλέον συμφωνούμε :

«… Η αξία της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου σε μία δημοκρατική κοινωνία αποτυπώνεται εναργώς στο απόσπασμα της απόφασης της Νew York Times v. Sullivan του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όπου έγινε δεκτό ότι «στο πλαίσιο της βαθιάς εθνικής δέσμευσης στην αρχή ότι ο διάλογος πάνω σε δημόσια θέματα πρέπει να είναι δίχως αναστολές, ζωηρός και ανοιχτός στα πάντα», ο συνταγματικά προστατευόμενος λόγος «μπορεί να περιλαμβάνει σφοδρές, καυστικές και κάποιες φορές δυσάρεστα οξείες επιθέσεις σε κυβερνητικούς και δημόσιους λειτουργούς».

Ομοίως, η νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου εξασφαλίζει την προνομιακή μεταχείριση της ελευθερίας της έκφρασης, ιδίως σε περιπτώσεις προσβολής της τιμής δημοσίων προσώπων καθώς και σε περιπτώσεις ζητημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος.

Στο ως άνω πλαίσιο κινείται  η πρωτοβουλία που έχει επίσης ξεκινήσει τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του φαινομένου SLAPP (Strategic lawsuits against  public participation) και εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τη Δημοκρατία…..».

Θεωρώ ότι με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ και της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής πρέπει να υπάρξει, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται , ειδική νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των δημοσιογράφων από εκδηλώσεις βίας σε βάρος τους και  του φαινομένου SLAPS(βιομηχανία αγωγών).

05/09/2023

Με εκτίμηση

Δημ. Ι Τσαλαπάτης Μέλος ΔΣ- π Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ

Εκπρόσωπος Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)