Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Με τροπολογία θα δοθεί παράταση στους αιρετούς που εκλέχθηκαν και χρωστάνε στους Δήμους που να ρυθμίσουν τις οφειλές τους



ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ  ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ πρόκειται  να δοθεί μέσω τροπολογίας

σύμφωνα με την οποία  δίνεται η δυνατότητα στους «έκπτωτους» δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους των δήμων λόγω οφειλών να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι 31/12/2023, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. 
Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες ανακοινώθηκε  κατά την διάρκεια των εργασιών της πέμπτης κατά σειρά διημερίδας της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται από χθες στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των νέων δημάρχων Μακεδονίας και Θράκης.
Υπενθυμίζουμε ότι,  δύο δημοτικοί και είκοσι τέσσερις κοινοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αλμωπίας, που εξελέγησαν στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, κινδυνεύουν με αυτοδίκαιη "έκπτωση" του αξιώματός τους λόγω οφειλής άνω των 300 ευρώ και μη έγκαιρης αποπληρωμής ή ρύθμισής της σε Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις, σε ΔΕΥΑ ή σε νομικά πρόσωπα του δήμου. Αντίστοιχα, στον Δήμο Πέλλας, για τον ίδιο λόγο κινδυνεύουν να μην ορκιστούν 11 κοινοτικοί σύμβουλοι και στο Δήμο Έδεσσας δύο κοινοτικοί σύμβουλοι, ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις στο Δήμο Σκύδρας.
Να σημειωθεί ότι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις αυτοδίκαιης έκπτωσης από το αξίωμά τους δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, οι οποίες εστάλησαν στους αντίστοιχους Δήμους.
Η αυτοδίκαιη έκπτωση των αιρετών προβλέπεται στο σχετικό νόμο του 2021 (4804/21), το οποίο αναφέρεται στο «ασυμβίβαστο λόγω οφειλών» και σύμφωνα με αυτό, δίνονταν χρονικό περιθώριο στους εκλεγέντες είτε να εξοφλήσουν εντός 10ημέρου από την ανακήρυξή τους από τα τοπικά Πρωτοδικεία τις οφειλές τους είτε να τις ρυθμίσουν, ωστόσο, για διάφορους λόγους δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Επόπτη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επικυρώνουν την έκπτωσή τους από το αξίωμα του δημοτικού ή τοπικού συμβούλου.
Να σημειωθεί ότι οι έκπτωτοι δημοτικοί ή τοπικοί σύμβουλοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης έκπτωσής τους από το αξίωμα. 
Το θέμα πάντως απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός δήμων της χώρας με αντίστοιχες περιπτώσεις και αναμένεται η οριστική διευθέτησή του με την παράταση αποπληρωμής των οφειλών που προαναφέραμε. 


 

3 σχόλια:

  1. Σε αυτά τα θέματα έχει ντοκτορά η ΝΔ,άλλωστε το ίδιο το κόμμα χρωστάει πάνω από 400 εκατ. ευρώ και το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει δάνεια από τράπεζες.Μονο ντροπή και αισχος,αν δρομολογήσει τροπολογία υπέρ των μπατακτσιδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κακό είναι ότι σε αυτά τα θέματα πάντα συμφωνούν όλα τα κόμματα. Όταν πρόκειται για χρέη των πολιτικών, όλων των βαθμίδων, πάντα υπάρχει παράταση,ρύθμιση,άφεση αμαρτιών κτλ, πάντα βρίσκεται τρόπος να παρακαμφθεί ο νόμος. Αν έχει τα ίδια χρέη ένας απλώς πολίτης.....δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα...... Αυτό λοιπόν είναι το καλό παράδειγμα των πολιτικών που ψηφίσαμε και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να τους χαιρόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)