Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Βρεφικό γάλα: «Καμπάνα» 561.000 ευρώ σε μεγάλη εταιρεία για αθέμιτη κερδοφορία

 pixabay

Πρόστιμο 561.000 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, για παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Μετά από τους σχετικούς ελέγχους σε πλήθος κωδικών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε εννέα  από αυτούς, μεταξύ αυτών και κωδικοί που αντιστοιχούν σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από όσα επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.

Σκρέκας: Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Ό,τι λέμε, το εννοούμε. Σήμερα ανακοινώσαμε υψηλό πρόστιμο σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και στο βρεφικό γάλα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Η πάταξη της αισχροκέρδειας στο βρεφικό γάλα, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα μέτρα που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, είναι καθήκον μας».

Ακόμα και αν η τιμή μειωθεί 20% θα είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Φώσκολου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, σε σούπερ μάρκετ, οι τιμή ενός βρεφικού γάλακτος 400 γραμμαρίων είναι 14,33€. Σήμερα, ακούσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση ότι, οι τιμές αυτές, θα πέσουν 10 – 20%. Αν πάρουμε το καλύτερο σενάριο, μείωσης κατά 20%, η συσκευασία των 400 γραμμαρίων θα φτάσει στα 11,46€. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η επιτροπή ανταγωνισμού, στη Φινλανδία, η ίδια συσκευασία κοστίζει 7,12€ και, στη Σουηδία, 5€.

Και με τις εξαγγελθείσες μειώσεις, λοιπόν, η Ελλάδα δεν πλησιάζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Την ίδια στιγμή περιμένουμε, τις επόμενες μέρες, τα πρόστιμα που θα ανακοινωθούν. Το πρώτο πρόστιμο θα αφορά σε μία από τις τέσσερις εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN θα ανακοινωθεί Τετάρτη ή Πέμπτη, σε μία από τις δύο πολυεθνικές, όπου έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Δεν αναμένεται να φτάνει το ένα εκατομμύριο, είναι μικρότερο. Στην αλληλογραφία μεταξύ εταιρείας και υπουργείου ανάπτυξης δίνονται εξηγήσεις, όπου αμφισβητούνται, από τις εταιρείες, τα στοιχεία της επιτροπής ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι συνέκρινε ανόμοια γάλατα.

Πηγή: ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτό είναι πολύ καλό,την ακρίβεια την πληρώνουμε εμείς και την διαφορά τής τιμής την εισπράττει το κράτος σέ μορφή προστίμου, σίγουρος επιχειρηματίας, χωρίς ρίσκο, γωνία μαγαζί καί στάνταρ πελάτες η Μ,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)