Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Εγγύηση-μαμούθ για τους πρώτους κατηγορούμενους της 717 από την Ευρωπαία Ανακρίτρια

 Τέμπη: Εγγύηση-μαμούθ για τους πρώτους κατηγορούμενους της 717- Θα πληρώσουν πάνω από μισό εκατ. ευρώ για να μην προφυλακιστούν

 

 
 Εγγύηση μαμούθ που υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ!!!! καλούνται να πληρώσουν δυο κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717 του ΟΣΕ, προκειμένου να μείνουν εκτός φυλακής.

Οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, που απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον της Ευρωπαίας Ανακρίτριας με έδρα την Ελλάδα αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της εγγυοδοσίας 500 χιλιάδων και 600 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εγγυήσεις που επιβάλλονται σε κατηγορούμενο στα δικαστικά χρονικά και αντανακλούν τη σοβαρότητα της υπόθεσης και της ενδεχόμενης εμπλοκής των συγκεκριμένων προσώπων με αυτήν.

Υπενθυμίζεται ότι για την πολύπαθη σύμβαση 717 αναβάθμισης σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας που πρώτη φορά υπεγράφη το 2014, αλλά μέχρι και το 2023, οποτε και σημειώθηκε η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών δεν είχε ολοκληρωθεί.

23 είναι συνολικα οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση, 18 από τους οποίους είναι δημόσιοι υπάλληλοι και βαρύνονται κατά περίπτωση με τα αδικήματα της απάτης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, της ηθικής αυτουργίας στην απάτη και των ψευδών βεβαιώσεων.

Πρόκειται για 14 δημόσιους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. 4 δημόσιους υπάλληλους της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων και 5 νόμιμους εκπροσώπους και υπαλλήλους της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Οι κατηγορίες αφορούν στην εκτέλεση της σύμβασης για την αποκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016 - γνωστή ως «Σύμβαση 717». Το 2019 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση, με την οποία τροποποιήθηκε η αρχική σύμβαση 717.

Η συμπληρωματική σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου. Και οι δύο συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%.

Η ποινική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εντέλει χορηγήθηκαν επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Για τον λόγο αυτό, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της Σύμβασης 717 και σίγουρα μέχρι το τραγικό δυστύχημα το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

«Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής - το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία», αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και συνδέει άμεσα τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 με δυο σιδηροδρομικά δυστυχήματα στο Άδενδρο, το 2017 και με την τραγωδία των Τεμπών , το 2023.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι απολογίες και άλλων κατηγορουμένων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί για όλους μέσα στον Απρίλιο. 

Πηγή:dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)