Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Τελευταία στιγμή το «λίφτινγκ» στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

 agrotes belgium farmers european union

Νέα διαμαρτυρία Ευρωπαίων αγροτών με τρακτέρ στις Βρυξέλλες, ενώ συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας των «27» ● Εγκρίθηκαν εξαιρέσεις από τα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών που είχαν προκαλέσει τη μεγάλη δυσφορία των καλλιεργητών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι αγρότες επέστρεψαν χθες για τρίτη φορά στις Βρυξέλλες, ανήμερα ενός ακόμα Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Με περίπου 300 τρακτέρ, θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις υποσχέσεις που έχουν λάβει, οι οποίες όμως δεν έχουν μεταφραστεί σε πράξη σε σχέση με το εισόδημά τους.

Ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να πιέσουν εν όψει των ευρωεκλογών, αφού η κρίσιμη μάζα τους θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Και οι Βρυξέλλες απαντούν καταλλήλως: η στοχευμένη ανανέωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα αποφασιστεί στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πριν από τις εκλογές του Ιουνίου...

Το μήνυμα των αγροτών ακούστηκε για ακόμα μία φορά στην αίθουσα συνεδριάσεων των Ευρωπαίων υπουργών. Οι «27» ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ελάφρυνση των διοικητικών βαρών, όπως επίσης και για κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν τους αγρότες.

Η στοχευμένη αναθεώρηση της ΚΑΠ αντιμετωπίζει ζητήματα που ανακύπτουν, για παράδειγμα, με την εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ και στοχεύει στην απλούστευση, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Επίσης, πραγματεύεται ορισμένα στοιχεία του κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και του κανονισμού για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ο λεγόμενος «οριζόντιος κανονισμός»).

Επιπλέον, όμως, εγκρίθηκαν οι αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC) που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία από τις κύριες αλλαγές είναι ότι εισάγεται μια γενική διάταξη που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων, σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν με αυτές.

Εισήχθησαν δε ειδικές εξαιρέσεις σε ορισμένα πρότυπα, όπως σχετικά με την κάλυψη του εδάφους κατά τις ευαίσθητες περιόδους: τα κράτη-μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίσουν ποια εδάφη θα προστατεύσουν και σε ποια εποχή, με βάση τις εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες.

Επίσης, οι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι μόνο να διατηρούν τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του πεδίου και στο εξής θα ενθαρρύνονται, σε εθελοντική βάση, να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή να δημιουργούν νέα χαρακτηριστικά πεδίου μέσω οικολογικών συστημάτων.

Η εγκεκριμένη αναθεώρηση εξαιρεί επίσης τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων (100.000 τ.μ.) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ. Υπολογίζεται ότι αυτό αφορά το 65% των δικαιούχων της ΚΑΠ, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 10% περίπου της γεωργικής γης, οπότε θα μειώσει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο που σχετίζεται με τους ελέγχους τόσο για τους αγρότες όσο και για τις εθνικές διοικήσεις, διατηρώντας παράλληλα τους περιβαλλοντικούς στόχους.

Μετά τη συζήτηση στην τελευταία Ολομέλεια, ο κανονισμός θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο, θα υπογραφεί από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα. Εάν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της τρέχουσας άνοιξης.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)