Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

 Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για τη διαδικασία της συζήτησης της πρότασης μομφής

 
Ραγδαίες ήταν οι πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η αποκάλυψη της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για τη μονταζιέρα των Τεμπών στο οποίο γίνεται λόγος για αλλοίωση των καταγεγραμμένων συνομιλιών το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας με τους 57 νεκρούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Νέα Αριστερά αποδέχθηκαν την πρόταση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα πιθανότατα το μεσημέρι της Τρίτης, 27 Μαρτίου.

Εάν η πρόταση μομφής, μία από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, κατατεθεί στη Βουλή και η κυβέρνηση θελήσει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, τότε διακόπτεται κάθε άλλη εργασία του κοινοβουλίου και η συζήτησή της ξεκινά άμεσα. Επίσης η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Και σε αυτή την περίπτωση διεξάγεται η ίδια διαδικασία.

Η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις μέρες. Στην διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί και την τρίτη μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με το Άρθρο 84 του κανονισμού της Βουλής προβλέπονται τα εξής:

  • H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
  • Kατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
  • H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
  • Για την κατάθεση αυτή, απαιτείται να συναινέσουν 50 βουλευτές. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)