Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Άρχισε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα: Μεγάλη πορεία προς τη Βουλή - Φωτογραφίες

Άρχισε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα: Μεγάλη πορεία προς τη Βουλή - Φωτογραφίες
EUROKINISSI

 

 

 Στους δρόμους και στη Θεσσαλονίκη όσοι φοιτητές δεν ταξίδεψαν στην Αθήνα – «Το νομοσχέδιο θα καταρρεύσει» (ΦΩΤΟ)

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι φοιτητές συγκεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους και ζητούν να αποσυρθεί.

Αυτή την ώρα έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και γονείς στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Σε εξέλιξη είναι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την Αστυνομία αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστήμιου καθώς θα ξεκινήσει στα Προπύλαια η πορεία προς την Βουλή.

Πάνω από 195 φοιτητικοί σύλλογοι από όλα τα ΑΕΙ της χώρας θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο με τους φοιτητές να διεκδικούν:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, την διάλυση των πτυχίων μας.
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.
  • Πτυχία με αξία! Μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
  • Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά)

Οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, φέρνει νομοσχέδιο για να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και άνοιξαν το δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στο συλλαλητήριο θα λάβουν μέρος και γονείς και όπως τονίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής στηρίζει το δίκαιο αγώνα φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση, τη διάλυση των πτυχίων, κάνει πιο ακριβές τις σπουδές των παιδιών μας. Τα όνειρα των παιδιών μας δεν αγοράζονται! Καλούμε τους συλλόγους γονέων και κάθε γονιό ξεχωριστά να συμμετέχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.»

6142599_e576e.jpg

6142626_c79d6.jpg 

6142680_3deb4.jpg

6142709_f1e0a.jpg

6142593_9b31c.jpg

6142611_9e962.jpg

6142693_8d67f.jpg 

 Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης όσοι φοιτητές δεν ταξίδεψαν στην Αθήνα – «Το νομοσχέδιο θα καταρρεύσει» (ΦΩΤΟ)

Τις φωνές τους με τους διαδηλωτές στην Αθήνα ενώνουν μέλη φοιτητικών συλλόγων και εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησαν πορεία από την Καμάρα και μέσω κεντρικών οδών θα καταλήξουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αφού προηγηθεί ενδιάμεση στάση το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Πρόκειται για φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που κρατούν πανό και πλακάτ στα χέρια, με το σύνθημα να είναι: «Δημόσια και δωρεάν παιδεία»

Ένα σύνθημα, το οποίο ακούγεται και στα Προπύλαια. Αυτός είναι, όπως υποστηρίζουν, άλλωστε, ο σκοπός της σημερινής κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη να ενώσουν δηλαδή τις φωνές τους όσοι δεν ταξίδεψαν στην Αθήνα και δηλώνουν ότι μπορεί το νομοσχέδιο να ψηφιστεί, όμως θα καταρρεύσει στους δρόμους.

 

 

Αντίστοιχη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί και το απόγευμα, στις 18.00, στην Καμάρα, από αντιεξουσιαστές

Με πληροφορίες από: ieidiseis.gr & thesstoday.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)