Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Eντάσεις και σκληρές πολιτικές κόντρες στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - 2ος γύρος σήμερα

Eντάσεις και σκληρές πολιτικές κόντρες στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - 2ος γύρος σήμερα
 

  Συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Με εντάσεις και σκληρές πολιτικές κόντρες ξεκίνησε χθες, συνεχίζεται σήμερα και θα κορυφωθεί αύριο με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επίκεντρο της αντιπαράθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκε η συμβατότητα του νομοθετήματος σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να υπεραμύνεται του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως το νομοθέτημα «είναι συνταγματικά στέρεο» και πως «μόνον εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και το χρόνο να περιμένει στάσιμη», επισημαίνοντας πως το πολιτικό σύστημα οφείλει να κάνει τολμηρά βήματα για τον εκσυχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε η χώρα να ευθυγραμμιστεί με όσα ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για αντισυνταγματική μεθόδευση, υποστηρίζοντας πως «είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα των κολλεγίων».

Από την πλευρά της η Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε πως «πρόκειται για θεσμική εκτροπή, καθώς επιμένετε στην παρερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματος το οποίο ρητά απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αναθέτοντας τις υπηρεσίες παροχής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κατ’ αποκλειστικότητα. Η επιταγή αυτή του ιστορικού Συντάγματος στην κυριολεξία παραβιάζεται με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς η νομοθετική σας πρωτοβουλία κινείται προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «έχουμε τη διάταξη του άρθρου 16, η οποία λέει: «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση». Η κρίσιμη λέξη είναι το «αποκλειστικά», παράγραφος 5. Παράγραφος 8, τελευταίο εδάφιο: «Η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Τι μας λέτε; Μας λέτε ότι επειδή είναι τάχα μη κερδοσκοπικό το «απαγορεύεται» πρέπει να το διαβάσουμε ως «επιτρέπεται». Μάλιστα. Το Σύνταγμα το «απαγορεύεται» το λέει ελάχιστες φορές ως ρήμα, έξι νομίζω. Θέλω, λοιπόν, το επιχείρημά σας να το εφαρμόσω και σε μερικές άλλες φορές. Πρέπει, λοιπόν, να πούμε ότι επιτρέπονται εκτός από τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κατ’ εσάς και τα μη κερδοσκοπικά βασανιστήρια και η μη κερδοσκοπική γενική δήμευση».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Γιάννης Δελλής υπογράμμισε πως «με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορεί να παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Απαγορεύεται η σύσταση επίσης ανώτατων σχολών από ιδιώτες, ενώ επιτρέπεται η σύσταση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όχι όμως ανώτατης εκπαίδευσης υπό την εποπτεία του κράτους. Με όλα τα παραπάνω βεβαίως έρχονται σε ευθεία αντίθεση τα άρθρα από το 130 μέχρι το 155 που συγκροτούν το τέταρτο μέρος αυτού του νομοσχεδίου και αναφέρονται στην εγκατάσταση και τη λειτουργία των νομικών προσώπων της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από την Νέα Αριστερά υποστήριξε πως «Τι ερμηνεία κάνει η Κυβέρνηση; Μας λέει ότι δήθεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του ελληνικού Συντάγματος, του άρθρου 16, και του ενωσιακού δικαίου. Γνωρίζετε, όμως, πάρα πολύ καλά ότι τέτοια σύγκρουση δεν υφίσταται στο άρθρο 16, για τον απλούστατο λόγο ότι η αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα της εκπαίδευσης είναι συμπληρωματική, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανονιστικά να αναγκάσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα να προχωρήσει σε νομοθέτηση και εναρμόνιση του δικαίου της με μια υποτιθέμενη υποχρέωση η οποία δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει, λοιπόν, σύγκρουση ενωσιακού και εθνικού δικαίου στα ζητήματα της εκπαίδευσης». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)