Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ένοχοι έξι για το Μάτι - Αθωώθηκαν Δούρου, Ψινάκης, Μπουρνούς

 Δικαστική απόφαση για την πυρκαγιά στο Μάτι

 

 
 Κατάμεστη η αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ● Έντονες αντιδράσεις από θύματα, συγγενείς και οικείους

Την ενοχή έξι κατηγορουμένων για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα με την αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, εγκαυματίες από την τραγωδία, συγγενείς και οικείους θυμάτων, που ξέσπασαν σε φωνές και κλάματα, διαφωνώντας με την κρίση των δικαστών και αποδοκιμάζοντας έντονα.

Για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή, καταδικάζονται οι:

  • Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, για ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου.
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός, για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό εννέα ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ.
  • Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.
  • Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων.
  • Χαράλαμπος Χιώνης, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, για την παράλειψη να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και την μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.
  • Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.

Για τέσσερις εκ των καταδικασθέντων αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Το δικαστήριο καταλόγισε στους καταδικασθέντες μη συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, το αλαλούμ που επικρατούσε, το ότι δεν κινητοποιήθηκαν τα πλεούμενα, προκειμένου να διασώσουν τον κόσμο που πνίγηκε μέσα στη θάλασσα. Όσον αφορά τους επίγειους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, καταδικάστηκαν επειδή δεν έκαναν την αναγκαία εισήγηση για την οργανωμένη απομάκρυνση των ανθρώπων και την ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ.

Μεταξύ των 15 κατηγορουμένων που κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ενώ παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αθώοι κρίθηκαν και οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Αθώα κρίθηκαν επίσης τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης

Στο άκουσμα της απόφασης οι δεκάδες πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας «ντροπή».

Συγγενής θύματος που πήγε μπροστά από τους κατηγορούμενους και απαίτησε να την κοιτάξουν στα μάτια. «Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!», φώναξε στους κατηγορούμενους.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα και αποδοκιμασίες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)