Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Έθιξε θέματα όπως:
✅ ️ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
✅ ️ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΤΑ 15 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
✅ ️ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΧΑΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ
✅ ️ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
✅ ️ΤΑΧΙΣΤΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΟΣΚΗΣΗΣ
✅ ️ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΑΚΑΡΠΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗΣ
🔷 ️Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η παρέμβαση του Γιώργου Καρασμάνη στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και την ενημέρωση από τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη για την Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
🔷 ️Ο πρώην Υπουργός αναγνώρισε ότι ο κ. Αυγενάκης, έχοντας σαφή αντίληψη των προβλημάτων και αδιεξόδων που δημιουργούσε η νέα ΚΑΠ, προχώρησε σε ορθές παρεμβάσεις και προτάσεις, πολλές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές.
🔷 ️Παράλληλα όμως υπογράμμισε και την έντονη και μαχητική αμφισβήτηση της νέας ΚΑΠ από τον αγροτικό κόσμο στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης – γεγονός που ο ίδιος είχε προβλέψει αμέσως μετά τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας.
🔷 ️Ειδικότερα ο Γιώργος Καρασμάνης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
🔶️ Σε διατάξεις της νέας ΚΑΠ τις οποίες ο ίδιος έγκαιρα είχε χαρακτηρίσει πολυδαίδαλες και γραφειοκρατικές, συνεπώς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, γεγονός που αποδείχτηκε με την υπαναχώρηση της Κομισιόν υπό την πίεση των κινητοποιήσεων.
🔶 ️Στο ότι δεν είναι δυνατόν να ζητάς από τον αγρότη να μειώσει την παραγωγή του, μέσω της αναγκαστικής αγρανάπαυσης χωρίς να του διασφαλίζεις την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Και επίσης είναι μεγάλο λάθος τα 15 οικολογικά σχήματα τη στιγμή που στην Ευρώπη περιορίζονται στο ένα τρίτο.
🔶️ Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε εμβληματικά συναλλαγματοφόρα προϊόντα για τις οποίες επίσης ο ίδιος ο πρώην Υπουργός είχε ζητήσει ¨να προσέξουμε¨ αλλά καταργήθηκαν και πλέον οι προσπάθειες πρέπει να γίνουν στην αναθεώρηση.
🔶️ Στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης για τα οποία επί υπουργίας Καρασμάνη είχε προγραμματιστεί η εκπόνηση μέχρι τέλους του 2015, αλλά η διάδοχη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα «έβαλε στο ράφι». Σημείωσε πάντως ότι ο σημερινός Υπουργός έχει κινητοποιηθεί για την τάχιστη εκπόνησή τους, ώστε να μη χαθούν πολλές επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων
🔶 ️Ειδική αναφορά έκανε ο Γιώργος Καρασμάνης στις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο αγροτικό εισόδημα, υπενθυμίζοντας ότι ως Υπουργός το 2014 με τους συνεργάτες του, στον ειδικό φάκελο για την τότε ΚΑΠ, προβλέφθηκε το μέτρο Μ15 με 200 εκατομμύρια, για την αποζημίωση των αγροτών από τις ακραίες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω της κλιματικής κρίσης, μέτρο που απαξίωσε πλήρως η επόμενη κυβέρνηση.
🔶 ️Επανέλαβε ακόμη μια φορά την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του ΕΛΓΑ, καθώς και της πλήρους εφαρμογής του Κανονισμού του για τη διασφάλιση των παραγωγών μας.





👉 Δείτε το video με την παρέμβαση του Γιώργου Καρασμάνη :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)