Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Άνω κάτω το Εκλογοδικείο με την έκπτωση των «Σπαρτιατών» - Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά;

 Άνω κάτω το Εκλογοδικείο με την έκπτωση των «Σπαρτιατών» - Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά;

 
 
 
Η δυσκολία σύνταξης του σχεδίου απόφασης με βάση την έκπτωση και την αναδιανομή. Μετά του Θωμά οι νέες συνεδριάσεις στο Εκλογοδικείο. 
 

Σε αδιέξοδο φέρεται να βρίσκεται το Εκλογοδικείο σχετικά με την απόφαση για το εάν θα εκπέσουν οι Σπαρτιάτες από τις βουλευτικές τους έδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» -ορισμένες από αυτές μεταφέραμε από την τηλεόραση του Attika Tv την περασμένη εβδομάδα:

-Στις πρώτες συζητήσεις η πλειοψηφία του Εκλογοδικείου τάχθηκε υπέρ της έκπτωσης των Σπαρτιατών και της αναδιανομής των εδρών των 12 βουλευτών του συγκεκριμένου κόμματος.

-Όταν, όμως, άρχισε να συγγράφεται και να συζητείται το σχέδιο απόφασης, εμφανίστηκαν τα αδιέξοδα από τους κακούς νόμους.

-Πώς θα μοιράσουν τις βουλευτικές έδρες; Θα μοιράσουν τις έδρες στα κόμματα ανάλογα με το μεγαλύτερο υπόλοιπο ανά περιφέρεια; Θα γίνει αναλογική ανακατανομή των εδρών (όπως είναι το πιθανότερο σενάριο) με τις ψήφους που έλαβαν οι Σπαρτιάτες να θεωρούνται άκυρες; Για πολλούς αυτό είναι αδιανόητο- φέρεται να το τονίζουν σημαντικότατοι και εγκυρότεροι καθηγητές όπως οι Γιώργος Σωτηρέλης, Ξενοφών Κοντιάδης, Ακρίτας Καϊδατζής, Ιφιγένεια Καμτσίδου κ.α. Μπορούν, άραγε, τα μέλη του Εκλογοδικείου να υποκαταστήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία; Να αποφασίσουν τι θα ψήφιζαν οι ψηφοφόροι αν δεν κατέβαιναν οι Σπαρτιάτες; Το 41% των ψηφοφόρων τους πχ θα ψήφιζε ΝΔ ώστε να λάβει αναλογικά έδρες η ΝΔ; Τα ίδια τα μέλη του Εκλογοδικείου λένε πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν επιστημονικά και με νομικά επιχειρήματα τυχόν τέτοιες αποφάσεις.

-Το ίδια δύσκολα, ισχυρίζονται κάποια εκ των μελών του Εκλογοδικείου, να υποστηριχθεί η επαναληπτική εκλογή στις 11 περιφέρειες στις οποίες οι Σπαρτιάτες έχουν έδρα! Επιπλέον, εκλογές δεν θέλει και το μέγαρο Μαξίμου.

-Κάποια εκ των μελών του σώματος εισηγούνται να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις που έχουν υποβάλλει για την έδρα των Σπαρτιατών στην Α΄ Πειραιά ο Δημήτρης Διαμαντίδης και για τη Β΄ Θεσσαλονίκης ο Θανάσης Γκλαβίνας και οι δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως οι υπόλοιποι βουλευτές των Σπαρτιατών θα κρατήσουν τις έδρες τους και το συγκεκριμένο κόμμα που δεν του επιτράπηκε να κατέβει στις ευρωεκλογές γιατί έχει σκιώδη αρχηγό τον Κασιδιάρη θα παραμείνει στη Βουλή έως το τέλος της τετραετίας! Τα δε πολιτικά κόμματα που κατέθεσαν υπόμνημα θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα, με το πολιτικό σύστημα να δέχεται μια συντριπτική ήττα!

-Κάποια άλλα μέλη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτείνουν το Εκλογοδικείο να δηλώσει αναρμόδιο να κρίνει την υπόθεση, αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι Σπαρτιάτες θα παραμείνουν στη Βουλή!

Με άλλα λόγια ...μύλος, αν και πηγές που γνωρίζουν επιμένουν πως στο τέλος θα κυριαρχήσει η αρχική πλειοψηφία για έκπτωση των Σπαρτιατών από το βουλευτικό τους αξίωμα και η αναδιανομή των εδρών τους στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

ΥΓ: Οι συνεδριάσεις του Εκλογοδικείου, πάντως, σταμάτησαν, τα μέλη του μπορεί να κάνουν τις διακοπές τους, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρόεδρος Ευαγγελία Νίκα τους ενημέρωσε ότι οι συνεδρίες θα ξεκινήσουν μετά την Κυριακή του Θωμά. Άρα η απόφαση θα αργήσει να εκδοθεί και δεν είναι θέμα ημερών όπως υποστήριζαν κάποιοι! 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)