Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Eurovision 2024: Νικήτρια στον τελικό η Ελβετία, 11η Ελλάδα και 15η Κύπρος

 

Eurovision 2024: Νικήτρια στον τελικό η Ελβετία, 11η Ελλάδα και 15η Κύπρος

Όλα όσα έγιναν στον τελικό της Eurovision 2024, που ήταν ο πιο επεισοδιακός στην ιστορία.


Ο τελικός της Eurovision 2024 διεξήχθη, το βράδυ του Σαββάτου (10/05), στο Μάλμε της Σουηδίας, με μεγάλη νικήτρια την Ελβετία που συγκέντρωσε 591 βαθμούς. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης βρέθηκε η Κροατία με 547 βαθμούς. Επίσης, στην τρίτη θέση ήταν η Ουκρανία, συγκεντρώνοντας 453 βαθμούς.

Η Ελλάδα που εκπροσωπήθηκε από τη Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «Ζάρι» κατέλαβε τη 11η θέση, συγκεντρώνοντας 126 βαθμούς, ανάμεσα σε 25 τραγούδια. Ακόμα, η Κύπρος με το τραγούδι «Liar» σε ερμηνεία της Silia Kapsis έφτασε μέχρι τη 15η θέση με 78 βαθμούς. Το αποτέλεσμα του τελικού στη Eurovision 2024 κρίθηκε κατά περίπου 50% από το τηλεοπτικό κοινό και κατά περίπου 50% από τις εθνικές επιτροπές, οι οποίες είχαν ψηφίσει από το βράδυ της Παρασκευής (10/05) κατά τη γενική πρόβα.

Πάντως, η βραδιά μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση με το Μάλμε από την ΕΡΤ1, το ERTFLIX και το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ σε σχολιασμό των Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα. Οι παρουσιάστριες του τελικού της Eurovision 2024 ήταν η Petra Mede και η Malin Åkerman.

Eurovision 2024, Eurovision, Eurovision 2024 Τελικός, Eurovision Τελικός, Eurovision Τελικός Αποτελέσματα, Eurovision 2024 Τελικός Αποτελέσματα, Eurovision Ελβετία, Eurovision 2024 Ελβετία

Η Ολλανδία αποβλήθηκε από τη Eurovision 2024

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, το πρωί του Σαββάτου (11/05), η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) που είναι και η διοργανώτρια Αρχή του διαγωνισμού, απέβαλε την Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή της η EBU ανέφερε τα εξής: «Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Joost Klein δεν θα συμμετάσχει στον μεγάλο τελικό του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Η σουηδική Aστυνομία διερεύνησε την καταγγελία μιας γυναίκας, μέλους του συνεργείου παραγωγής, μετά από ένα περιστατικό που ακολούθησε την εμφάνισή του στον ημιτελικό το βράδυ της Πέμπτης. Όσο η νομική διαδικασία παίρνει τον δρόμο της, δεν θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσει στον διαγωνισμό.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και στις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιστατικό αυτό δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αποστολής. Διατηρούμε πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε ανάρμοστη συμπεριφορά στην εκδήλωσή μας και δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό του διαγωνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein προς ένα μέλος της ομάδας θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού.

Ο μεγάλος τελικός του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision θα συνεχιστεί τώρα με 25 συμμετέχοντα τραγούδια».


Η εμφάνιση της Ελβετίας στη Eurovision 2024

Tο τραγούδι με τίτλο «The Code» είναι ένα μείγμα ραπ, drum 'n' bass και όπερας. Ενδυματολογικά, ο Nemo φόρεσε ένα κοστούμι με ροζ χρώματα. Σκηνοθετικά, επελέγη μία λευκή κυκλική πλατφόρμα διαμέτρου δύο-τριών μέτρων. Η πλατφόρμα αυτή έγερνε και περιστρεφόταν προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Nemo σκαρφάλωσε σε αυτήν, γλίστρησε σε αυτήν, χόρεψε πάνω της, πήδηξε από αυτήν – το όλο πράγμα ήταν μία επίδειξη ισορροπίας, συγχρονισμού και φιλοδοξίας της κατάρριψης των… κωδικών.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2024

Πάντως, η παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής άρχισε με πλάνο σε αναλογία διαστάσεων 9:16 αφού η Μαρίνα Σάττι φάνηκε πως δήθεν κάνει live αναμετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ροζ χρώμα σε νέον κυριάρχησε στην εμφάνιση, ενώ τα ελληνικά στοιχεία προβλήθηκαν στις οθόνες LED της σκηνής με γραφικά δια χειρός NMR.

Ακόμα, χρησιμοποιήθηκε μία drop cam, από την οποία φάνηκε η Μαρίνα Σάττι να ξαπλώνει στη σκηνή μαζί με τους χορευτές της και στο φόντο υπήρχε η πόλη της Αθήνας. Εν συνεχεία, οι χορευτές περιέβαλαν τη Μαρίνα Σάττι ενώ εκείνη χόρευε στη μέση κατά το ρυθμικό μέρος του τραγουδιού «Ζάρι», ξεσηκώνοντας το κοινό. Οι οθόνες LED της σκηνής χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, σε μεγάλο βαθμό, όπως άλλωστε και οι κύβοι που συμβόλιζαν τα ζάρια – αναφορά, φυσικά, στον τίτλο του ελληνικού τραγουδιού.

Η Μαρίνα Σάττι φόρεσε στο χέρι της ένα δαχτυλίδι, το οποίο επί της ουσίας είναι μία κάμερα που μοιάζει με GoPro, οπότε το κοινό και φυσικά οι χορευτές (Huseyin Çetintaş, Yasin Ametoglou, Ειρήνη Δαμιανίδου, Βασίλης Καραγιάννης) είχαν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση. Η στιγμή που ξεχώρισε, ήταν εκείνη που η Μαρίνα Σάττι και οι χορευτές της χόρευαν με μαντήλια στα χέρια. Οι θεατές, μάλιστα, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι στο τελευταίο μέρος της σκηνικής παρουσίασης. Η Ερασμία Μαρκίδη συνόδευσε, επίσης, τη Μαρίνα Σάττι στη σκηνή κάνοντας φωνητικά. Ο Φωκάς Ευαγγελινός ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision 2024 και ο Mecnun Giasar (Majnoon) ήταν υπεύθυνος για τη χορογραφία.

H συμμετοχή της Κύπρου στη Eurovision 2024

To χρυσό λαμέ κοστούμι από το βίντεο κλιπ έχει φύγει αφού η Silia Kapsis επέλεξε παντελόνι και crop top σε αστραφτερό λευκό χρώμα. Ακόμα, τη συνόδευσαν τέσσερις άνδρες χορευτές με cargo παντελόνια και φαρδιά λευκά μπλουζάκια.

Δεν υπήρχαν σκηνικά, αλλά σκοτάδι κατά κύριο λόγο με πολλά πράσινα και κόκκινα γραφικά στις οθόνες LED και στο πάτωμα. Μάλιστα, οι χορευτές στο τέλος της εμφάνισης έβγαλαν τις μπλούζες τους.

Αποδοκιμάστηκε η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Με αποδοκιμασίες από τους θεατές έγινε δεκτή η συμμετοχή του Ισραήλ στον τελικό της Eurovision 2024, στο Μάλμε της Σουηδίας.

Η συμμετοχή του Ισραήλ με τίτλο «Hurricane» πέρασε από σαράντα κύματα λόγω του εν εξελίξει πολέμου της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς. Όσον αφορά στην παρουσίαση του τραγουδιού, στη σκηνή βρισκόταν μία μεγάλη κυκλική κατασκευή, η οποία αρχικά έμοιαζε με τούνελ. H σκηνή φωτίστηκε με μπλε χρωματισμούς, καθώς κατά τη διάρκεια της εμφάνισης κυριάρχησε η αίσθηση καταιγίδας, και η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με πορτοκαλί φωτισμούς – σαν την ανατολή του Ήλιου που συμβολίζει την ελπίδα.

Μπορεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) να δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καλύψει με εφέ τυχόν αποδοκιμασίες εναντίον της ισραηλινής συμμετοχής, ωστόσο έγινε εμφανές πως χρησιμοποιήθηκαν εφέ χειροκροτημάτων κατά την τηλεοπτική μετάδοση.

Το σόου του τελικού της Eurovision 2024

Mετά τους δύο ημιτελικούς της Eurovision 2024, οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό από κάθε προκριματική βραδιά, με κλήρωση έμαθαν τη θέση εμφάνισής τους για το Σάββατο (11/05). Ειδικότερα, υπήρχαν τρεις επιλογές: Πρώτο μισό του τελικού (θέσεις 1-13), δεύτερο μισό του τελικού (14-26), επιλογή των παραγωγών (2-26). Ως εκ τούτου, η Μαρίνα Σάττι επέλεξε το πρώτο μισό του τελικού (θέσεις 1-13).

Βέβαια, η ίδια διαδικασία με κλήρωση έγινε, μετά τη δεύτερη τεχνική πρόβα, και για τις πέντε χώρες που προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, δηλαδή για τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία. Αυτές οι χώρες, επί της ουσίας, αποτελούν τις λεγόμενες «Big Five» επειδή συνεισφέρουν τα περισσότερα χρήματα στην EBU, που είναι η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία άνοιξε τον τελικό της Eurovision 2024, κάτι που αποφασίστηκε μέσω κλήρωσης τον περασμένο Μάρτιο. Πάντως, η ακριβής σειρά εμφάνισης των 26 χωρών στον τελικό της Eurovision 2024, όπως άλλωστε συνέβη και στους δύο ημιτελικούς, καταρτίστηκε από τους παραγωγούς του διαγωνισμού με στόχο το καλύτερο τηλεοπτικό και μουσικό αποτέλεσμα.

  1. Σουηδία: Marcus & Martinus – «Unforgettable»

  2. Ουκρανία: Alyona Alyona & Jerry Heil – «Teresa & Maria»

  3. Γερμανία: Isaak – «Always On The Run»

  4. Λουξεμβούργο: Tali – «Fighter»

  5. Ισραήλ: Eden Golan – «Hurricane»

  6. Λιθουανία: Silvester Belt – «Luktelk»

  7. Ισπανία: Nebulossa – «Zorra»

  8. Εσθονία: 5MIINUST x Puuluup – «(Nendest) Narkootikumidest Ei Tea Me (Küll) Midagi»
  9. Ιρλανδία: Bambie Thug – «Doomsday Blue»

  10. Λετονία: Dons – «Hollow»

  11. Ελλάδα: Μαρίνα Σάττι – «Ζάρι»

  12. Ηνωμένο Βασίλειο: Olly Alexander – «Dizzy»

  13. Νορβηγία: Gåte – «Ulveham»

  14. Ιταλία: Angelina Mango – «La Noia»

  15. Σερβία: Teya Dora – «Ramonda»

  16. Φινλανδία: Windows95man – «No Rules!»

  17. Πορτογαλία: Iolanda – «Grito»

  18. Αρμενία: Ladaniva – «Jako»

  19. Κύπρος: Silia Kapsis – «Liar»

  20. Ελβετία: Nemo – «The Code»

  21. Σλοβενία: Raiven – «Veronika»

  22. Κροατία: Baby Lasagna – «Rim Tim Tagi Dim»

  23. Γεωργία: Nutsa Buzaladze – «Firefighter»

  24. Γαλλία: Slimane – «Mon Amour»
  25. Αυστρία: Kaleen – «We Will Rave»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)