Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις για την επανασύνδεσή μας με την κοινωνία - Εκλογές το 2027

Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις για την επανασύνδεσή μας με την κοινωνία - Εκλογές το 2027
 

  «Δεν δέχομαι κουβέντα για τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

Γράφει η

Στο αφήγημα ότι το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι στην κυβέρνηση από τις ευρωκάλπες ήταν «λιγότερα λάθη, αποτελέσματα και όχι ανέξοδα λόγια» επέμεινε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του με την οποία άνοιξε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να στείλει προκαταβολικά το δικό του μήνυμα προς τους γαλάζιους της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος ότι λέει «όχι σε όσους θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ» γιατί όταν «μεγαλώσαμε, κερδίσαμε». «Να μείνουμε μακριά από διλήμματα περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, δεξιά. Ο δικός μας ο δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Πρόκειται για παρωχημένες ταμπέλες που έχουν ξεπεραστεί, όπως η δήθεν ανάγκη επιστροφής στις ρίζες. Ποτέ δεν τις αρνηθήκαμε, αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλωθεί, σημαίνει πως έχει ξεραθεί. Οι ρίζες υπάρχουν για να κρατούν το δέντρο γερό και ακμαίο», είπε.

Εκανε, ωστόσο και μία αναδρομή στα εθνικά θέματα, θέλοντας να απορρίψει τις ενστάσεις που ακούγονται στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης για μετατόπιση από τις πάγιες θέσεις του κόμματος. «Δεν δέχομαι κουβέντα για τον πατριωτικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά, με το βλέμμα στους δεκάδες βουλευτές που φέρονται αποφασισμένοι να πάρουν τον λόγο για να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για τη σταδιακή απομάκρυνση του κόμματός του από τις αρχές της παράταξης.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η εντολή για μία Ελλάδα δίκαιη που δόθηκε από τους πολίτες το περασμένο καλοκαίρι ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. «Το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν ο στόχος που είχαμε θέσει, αλλά πρέπει να ερμηνεύσουμε σωστά την στάση των ψηφοφόρων και να προχωρήσουμε σε μία δυναμική επανεκκίνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε, δε, ότι το πρώτο συμπέρασμα είναι αυτονόητο : “Οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς. Λιγότερα λάθη, αποτελέσματα και όχι ανέξοδα λόγια”, είπε.

Περιγράφοντας τον ευρωπαϊκό και εγχώριο ορίζοντα, πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αναμένονται σημαντικές αναταράξεις ενώ στη γειτονιά μας υπάρχουν πόλεμοι με αβέβαιη έκβαση. Όπως είπε, ο ίδιος θα επιμείνει στην αξία της παρέμβασης που έκανε προεκλογικά προς την κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν για το ζήτημα των πολυεθνικών και στην πρότασή του για μία από κοινού προστασία του εναερίου χώρου από όλες της χώρες της ΕΕ

«Οι νέοι ευρωβουλευτές σε συνεργασία με τα υπουργεία να δυναμώσουν τη φωνή μας στις Βρυξέλλες. Και να απαντήσουμε στο ζήτημα των καιρών που είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ζωή των Ελλήνων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει πράξη τις προεκλογικές ης δεσμεύσεις για καλύτερους μισθούς και για θωράκιση της χώρας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη τον πατριωτισμό της με τον φράχτη στον Εβρο, με τα rafale, τις φρεγάτες, τα F-16, τα ελικόπτερα κα.

Εστειλε, δε, νέο μήνυμα προς την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας «Δεν ξεκινήσατε καλά. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο».

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: «όπως έστρωσε θα κοιμηθεί», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι από τη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού εξαρτάται η ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων.

Απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, τη μείωση της φορολογίας και την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, για να δοθεί όπως είπε, ένα βοήθημα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα ενισχύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ποια συμφέροντα υπηρετούμε εμείς; Υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αφησε, δε, αιχμές για την αντιπολίτευση, που, όπως είπε, υπόσχεται λεφτόδεντρα, απορρίπτοντας τη δημαγωγία. «Έχουμε μία τριετία μπροστά μας», ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, έκανε λόγο για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. «Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχυ των φιλοδοξιών μας, έστω κι αν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα γίνεται συχνά αλεξικέραυνο για την αδυναμία της καθημερινής ζωής. Πολλές φορές και άδικα», είπε, αναφερόμενος ουσιαστικά στους καθορισμούς των οικοπέδων.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκη ανέδειξε την αποκλιμάκωση των τιμών, ένα πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, τα αγροτικά προβλήματα και την Υγεία, ενώ μνημόνευσε την ανάγκη πάταξης του χουλιγκανισμού, την την προστασία των παιδιών από τον μπούλινγκ και την ενδοοικογενειακή βία. «Οι γυναίκες σήμερα αισθάνονται ασφάλεια, να πηγαίνουν στην αστυνομία. Και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την προσπάθεια, όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Στο μέτωπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, παρά τις αντιδράσεις», είπε.

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Σπίτι μου. «Αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να το διευρύνουμε, όπως και τα ηλικιακά κριτήρια», ανέφερε, υπενθυμίζοντας σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία, το Ψηφιακό Φροντιστήριο.

«Στόχος μας είναι να συγκλίνουμε όλο και περισσότερο με το επίπεδο ζωής των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Μια ανάπτυξη που θα παράγει δημόσιο πλούτο, αλλά ένα μέρος της θα επιστρέφει στην κοινωνία. Με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, που θα παραμείνουν και μετά την πτώση του πληθωρισμού», είπε.

Όχι σε αδιέξοδη εσωστρέφεια»

Με το βλέμμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ενώ η αντιπολίτευση βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη δική της κρίση, εμείς εστιάζουμε στο να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών. «Η αυτοκριτική δεν πρέπει να είναι αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε για πολιτικές επιδιώξεις. Η ακρίβεια έκανε ζημιά στην κυβέρνηση όπως και σε άλλες κυβερνήσεις, είπε και αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που απομάκρυναν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. «Είχαμε ανεπάρκειες και αδυναμίες», παραδέχθηκε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κλίμα ηχηρής αναμονής για να συναντηθεί ξανά η ΝΔ με ψηφοφόρους που ενώ την είχαν στηρίξει, δεν την ψήφισαν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Να βελτιώσουμε την πορεία μας χωρίς να ψάχνουμε ενόχους. Να βρούμε λύσεις. Παρεμβάσεις για την
επανασύνδεσή μας με την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προανήγγειλε εξέταση των ποσοστών ανά περιοχή, αλλά και τις δράσεις βουλευτών, αλλά και προσπάθειες που θα πετύχουν την επανασύνδεση με την κοινωνία. «Η ΚΟ μας αποτελεί το πρώτο όπλο της ΝΔ. Οι βουλευτές μας είναι το κοινοβουλευτικό αποτύπωμα του κοινοβουλευτικού ποσοστού που πήραμε στις εκλογές του Ιουνίου του 2023», είπε, λέγοντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν ψηφιστεί πάνω από 70 νομοσχέδια, ενώ έχουν γίνει πάνω από 620 ομιλίες. «Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει επιδείξει τέτοια κοινοβουλευτική συνέπεια. Και οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να απαντούν στις ερωτήσεις σας. Έχω δώσει εντολή. Εσείς εκπροσωπείτε την κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά εκπροσωπείτε τις εκλογικές σας περιφέρειες», είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές.

Εκλογές το 2027

«Πρώτος στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Εκλογές θα έχουμε το 2027 και αυτή η νίκη θα είναι μια νίκη όλων μας. Αυτή τη φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες 10ετίων. Χρειάζεται συνέπεια, αλλά και χρόνος. Το να επιβάλλεις μια έκταση φορολόγησης στα διυλιστήρια απαιτείται μια μέρα, αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις το σύστημα Υγείας. Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κάθε ποσοστό κερδίζεται μέρα με τη μέρα. Έχω μεγάλη πίστη στις δυνατότητες της ομάδας μας. Αξιολογούμαστε όλοι, πρώτα από τους πολίτες. Αυτή την αυστηρότητα τη χρωστάμε στο κόμμα μας, το οποίο θα γιορτάσει σε λίγο τα 50 χρόνια.

Περιμένω να ακούσω τις απόψεις σας. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η ενότητά μας. Η αλήθεια μας είναι το ‘δόρυ’ μας», δήλωσε καταλήγοντας. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)