Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Πως ψηφίζουμε σήμερα - Τι ώρα βγαίνει το exit poll

 Μάθε πού ψηφίζεις και όσα πρέπει να ξέρεις πριν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024

 

 

Ανοίξανε οι κάλπες σήμερα για τις Ευρωεκλογές 2024 και όλα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024 απόψε.

Στη χώρα μας τα 18.500 εκλογικά τμήματα άνοιξαν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ ενώ οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν μεταξύ 31 συνδυασμών. Απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο και καλό είναι οι εκλογείς να έχουν ενημερωθεί πού ψηφίζουν, καθώς μόνο ένας στους τέσσερις ψηφίζει στο ίδιο τμήμα με τις εθνικές εκλογές του `23. Το εκλογικό τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας. Για να το βρείτε, αρκεί να ανατρέξετε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις». Οι ετεροδημότες πάντως αποχώρησαν εγκαίρως προκειμένου να ψηφίσουν στην περιφέρεια.

Στις 5 το απόγευμα χθες ολοκληρώθηκε η συλλογή της επιστολικής ψήφου. Έχουν παραληφθεί περισσότερες από 178.000 ψήφοι μέσω ταχυδρομείου, ενώ 202.000 Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού αλλά και εντός της επικράτειας είναι εγγεγραμμένοι.

 Όσοι δεν έστειλαν την ψήφο τους ταχυδρομικά θα μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή μετά τις 11 το πρωί και αυτό για να προλάβουν να φτάσουν οι συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι με το όνομά τους που θα επικαιροποιηθούν μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς.

Μόνο ένας στους 4 υπολογίζεται ότι θα ψηφίσει στο ίδιο εκλογικό τμήμα που ψήφισε στις Εθνικές και Δημοτικές εκλογές του 2023.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους. Τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργούν και σήμερα Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 07.00 έως 19.00, ενώ τα Γραφεία Διαβατηρίων από τις 07.00 έως τις 19.00.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Την προτίμηση των ψηφοφόρων διεκδικούν συνολικά 1.168 υποψήφιοι ευρωβουλευτές που είναι ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια 31 κομμάτων. 

Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 19:00, θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ένα ενιαίο exit poll.

Αποτελέσματα ευρωεκλογών

Από τις 19.00 και για τις χώρες όπου η ψηφοφορία έχει ήδη τελειώσει, θα είναι διαθέσιμες οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024
Το ΕΚ θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των ευρωκλογών 2024 ανά κράτος μέλος, καθώς και μια πρόβλεψη της σύνθεσής του μετά τις 9.15 το βράδυ της Κυριακής.

Η Verian, εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το Κοινοβούλιο, θα εκπονήσει προβλέψεις κατανομής εδρών σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Διαθέσιμη από τις 21:15, η ευρωπαϊκή επισκόπηση θα παρέχει μία πρώτη συνολική πρόβλεψη με συνολικά στοιχεία για τις πολιτικές ομάδες με βάση τη διάρθρωση του απερχόμενου Κοινοβουλίου.

Θα εμφανίζονται τα διαθέσιμα στοιχεία καθώς ολοκληρώνεται σταδιακά η ψηφοφορία στα κράτη μέλη. Η πρόβλεψη θα ενημερώνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία σε όλα τα κράτη μέλη και έως ότου τα τελικά αποτελέσματα δημοσιευτούν από τις εθνικές εκλογικές αρχές.

Επιπλέον, από τις 19.00 και για τις χώρες όπου η ψηφοφορία έχει ήδη τελειώσει, θα είναι διαθέσιμες εκτιμήσεις από εθνικά κόμματα και πολιτικές ομάδες, την κατανομή των εθνικών κομμάτων και πολιτικών ομάδων σε ποσοστό και έδρες, καθώς και δεδομένα συμμετοχής όπως ανακοινώθηκε από τις εθνικές εκλογικές αρχές.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Την προτίμηση των ψηφοφόρων διεκδικούν συνολικά 1.168 υποψήφιοι ευρωβουλευτές που είναι ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια 31 κομμάτων. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)