Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Δίχασε η Τελετή Έναρξης – «Υψηλού κιτς» τη χαρακτηρίζει ο Guardian


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Δίχασε η Τελετή Έναρξης – «Υψηλού κιτς» τη χαρακτηρίζει ο Guardian
Τελικά έγινε πραγματικότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 μια «τρελή ιδέα», σύμφωνα με τον Μακρόν.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 άρχισαν επίσημα, το βράδυ της Παρασκευής (26/7), με το φαντασμαγορικό θέαμα της τελετής έναρξης στην όχθη του ποταμού Σηκουάνα, καθώς μια αρμάδα από βάρκες μετέφερε αθλητές κατά μήκος του, χορευτές κρέμονταν από ψηλούς στύλους, drag queens παρέλασαν σε γέφυρες και οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι φώτισαν τον Πύργο του Άιφελ – και όλα αυτά υπό ανελέητη, καταρρακτώδη βροχή.

Η Γαλλία είχε υποσχεθεί ότι η τελετή έναρξης θα ήταν το μεγαλύτερο υπαίθριο σόου στη Γη. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν από την όχθη του ποταμού και τις γέφυρες – και εκατοντάδες άλλοι στάθηκαν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια – καθώς ένα σόου χορού, ζωντανής μουσικής και ακροβατικών εκτυλίχθηκε κατά μήκος περισσότερων από 6 χιλιομέτρων του ποταμού από το Pont d'Austerlitz μέχρι τον Πύργο του Άιφελ.

Το σόου, όπως αναφέρει ο Guardian, είχε ως στόχο να αποδομήσει με ελαφριά καρδιά τα γαλλικά στερεότυπα και η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Lady Gaga ήταν η πρώτη σταρ που έδωσε τον τόνο για ένα γλαφυρό κιτς θέαμα. Εμφανίστηκε από μια γιγαντιαία χρυσή σκάλα στην όχθη του Σηκουάνα, περιτριγυρισμένη από ροζ πομπόν και γιγαντιαίες βεντάλιες με ροζ φτερά, για μια καμπαρέ ερμηνεία.

paris 2024 opening ceremony 03 f390f

Ο θρίαμβος της Αγιά Νακαμουρά στην τελετή έναρξης

Αργότερα, η τραγουδίστρια της ποπ Αγιά Νακαμουρά, η γαλλόφωνη καλλιτέχνιδα με τις περισσότερες ακροάσεις στον κόσμο, ανέβηκε στην Pont des Arts σε μια τολμηρή μουσική αντιπαράθεση με τη Γαλλική Φρουρά, η οποία βρισκόταν σε τέλειο σχηματισμό με στρατιωτικά τύμπανα. Η ίδια τραγούδησε αποσπάσματα από τραγούδια του θρυλικού γάλλου ερμηνευτή, Σαρλ Αζναβούρ, καθώς και τις δικές της επιτυχίες, «Pookie» και «Djadja», με τη χορωδία του γαλλικού στρατού και τη στρατιωτική μπάντα χάλκινων πνευστών.

Βέβαια, η παρουσία της Αγιά Νακαμούρα θεωρήθηκε θρίαμβος, αφού οι ρατσιστικές αντιδράσεις στην προοπτική της εμφάνισής της είχαν οδηγήσει τον Εισαγγελέα του Παρισιού να αρχίσει έρευνα για φερόμενες ρατσιστικές προσβολές εναντίον της. Ορισμένοι από τη γαλλική Ακροδεξιά είχαν ισχυριστεί ότι η Αγιά Νακαμουρά, η οποία μεγάλωσε στα προάστια του Παρισιού, δεν ήταν αρκετά Γαλλίδα για να εμφανιστεί.

Η τρελή ιδέα που έγινε πραγματικότητα

Το πάρτι στο ποτάμι του Παρισιού αποτέλεσε την πρώτη φορά που η τελετή έναρξης του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο πραγματοποιήθηκε εκτός σταδίου, με τους αθλητές να παρελαύνουν όχι γύρω από έναν στίβο, αλλά σε έναν στολίσκο από βάρκες.

Πάντως, η υπαίθρια τελετή έναρξης, την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε κάποτε ως «μια τρελή ιδέα που πρέπει να γίνει πραγματικότητα», έπρεπε να ξεπεράσει εμπόδια. Πρώτον, μια σειρά από επιθέσεις δολιοφθοράς στο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας προκάλεσαν ταξιδιωτικό χάος σε όλη τη Γαλλία λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τελετής. Στη συνέχεια, ήρθε ένας καιρικός εφιάλτης καθώς αντί για το απαλό καλοκαιρινό βραδινό φως που ήλπιζαν οι σκηνοθέτες, σημειώθηκε κατακλυσμός – η ανελέητη βροχή που έπεσε, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ισοδυναμούσε με βροχόπτωση 15 ημερών σε έξι ώρες.

Η βροχή μούσκεψε αθλητές και θεατές, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν έξω χωρίς κάλυψη καθ' όλη τη διάρκεια του σόου, το οποίο διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες. Ακόμη και ορισμένοι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν προσωρινά τις θέσεις τους στην κερκίδα του Τροκαντερό. Ο Τομάς Ζολί, ο νεαρός Γάλλος σκηνοθέτης που δημιούργησε τη σουρεαλιστική παράσταση, είχε πει ότι δεν ήθελε απλώς «ευφήμερη λάμψη», αλλά μια εξερεύνηση όσων στηρίζουν «την κοινή μας ανθρωπιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)