Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Δίωξη κατά της προέδρου της ΡΑΣ και στελεχών πυροσβεστικής για το έγκλημα των Τεμπών

 Τέμπη, σιδηροδρομικό δυστύχημα

 

 
 Οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα των Τεμπών ανέρχονται πλέον στους 41

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης ασφαλείας συγκοινωνιών διά παραλείψεως με δόλο και κατ΄ εξακολούθηση ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Λάρισας κατά της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) Ιωάννας Τσιαπαρίκου για το σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών.

Ακόμα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διεξήχθη μετά την μήνυση συγγενών θυμάτων, ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά τριών προοανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και ενός ανώτερου αξιωματικού.

Για ιατροδικαστές και δικαστικούς εμπειρογνώμονες που περιλαμβάνονταν στην μήνυση, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, ενώ για τους δικαστικούς λειτουργούς που περιλαμβάνονταν επίσης στη μήνυση η υπόθεση θα εξεταστεί από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς εκτός Λάρισας. Μετά την ποινική δίωξη στην πρόεδρο της ΡΑΣ και τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι κατηγορούμενοι ανέρχονται πλέον στους 41.

Όπως είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.», η εισήγηση του εφέτη ανακριτή είχε σταλεί εδώ και μέρες στην αρμόδια εισαγγελέα Σοφία Αποστολάκη, η οποία εξέταζε αν η πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής θα συμπεριληφθεί ως κατηγορούμενη στη μεγάλη δικογραφία των Τεμπών. 

Οι ευθύνες της προέδρου της ΡΑΣ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, έγκεινται στο γεγονός πως ως υπεύθυνη του αρμόδιου εποπτεύοντος φορέα του σιδηροδρόμου έδρασε κατά παράβαση του νομικού πλαισίου: ενώ έπρεπε να εποπτεύει με επιθεωρήσεις και έρευνες, παρέλειπε τον έγκαιρο έλεγχο του τρόπου που ο ΟΣΕ λειτουργούσε τον σιδηρόδρομο, για παράδειγμα με μη αποκατάσταση της Ενιαίας Τηλεδιοίκησης Λάρισας και με ελλιπή λειτουργία GSM-R.  (βλ. Στο... μικροσκόπιο η πρόεδρος της ΡΑΣ)

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)