Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ολονύχτια μάχη στη φωτιά στην Εύβοια: Μπαράζ εκκενώσεων, σε ετοιμότητα το Λιμενικό (βίντεο, εικόνες)

Ολονύχτια μάχη στη φωτιά στην Εύβοια: Μπαράζ εκκενώσεων, σε ετοιμότητα το Λιμενικό (βίντεο, εικόνες)
 

  Δραματικές επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στην Εύβοια που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Δύσκολη νύχτα και τους πυροσβέστες να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/7) συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα. Σε ετοιμότητα το Λιμενικό σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να γίνουν εκκενώσεις δια θαλάσσης, ενώ νωρίτερα ήχησε το 112 αρκετές φορές.

Το βράδυ της Δευτέρας (29/7) η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά ήταν βελτιωμένη, ωστόσο καίνε διάσπαρτες εστίες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης σε σχετική ενημέρωση, το μέτωπο που είναι ενεργό εντοπίζεται «εσωτερικά του τριγώνου των οικισμών Πετριές, Κριεζά και Αλώνια».

Λίγο μετά τις 20:00, ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 για την περιοχή του Κοσκινά, προτρέποντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσω της επαρχιακής οδού Καρύστου.

Νωρίτερα, είχαν σταλεί μηνύματα του 112 για τις εξής περιοχές:

  • Στις 15:28 εκδόθηκε για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή Πετριές Ευβοίας.
  • Από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος.
  • Από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια
  • Στις 15:53 για απομάκρυνση από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους,
  • Στις 17:06, από Κριεζά προς Βέλος.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Μέχρι να νυχτώσει επιχειρούσαν από αέρος 26 πυροσβεστικά και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό τους.

nixta-fwtia1_c4efe.jpg

Συνδρομή παρέχουν ακόμα υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, από τον Πειραιά έχει μεταβεί πυροσβεστικό πλοιάριο στην περιοχή. Για ανάλογες ενέργειες ενημερώθηκε και το Λιμενικό Σώμα, ενώ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15:17 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές κι όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Βαθρακογιάννης: Η φωτιά στην Εύβοια έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις

«Oι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν 11 πυρκαγιές. Μία από αυτές εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 15:17 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές στην Εύβοια. Έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων στην περιοχή και γι’ αυτό το λόγο χρειάστηκε να εκδοθούν τέσσερα μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς Κριέζα, Κοσκινά και Πετριές.

nixta-fwtia-1_d3848.jpg

Ενημέρωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι πιο δύσκολες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας».

Τραυματίστηκε ελαφρά πυροσβέστης

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης, ο οποίος υπέστη ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

6282818_cc0f8.jpg

Εκτάκτως στην Εύβοια ο Κικίλιας

Όπως έγινε γνωστό, στην Εύβοια μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας λόγω της φωτιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Πετριές και έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Έσκασε ανεμογεννήτρια στις Πετριές - Δίπλα σε πυροσβέστες «έπεσαν» τα κομμάτια

Από την φωτιά στην περιοχή των Πετριών προκλήθηκε έκρηξη σε μια ανεμογεννήτρια, η οποία παραλίγο να προκαλέσει τραγωδία.

euboia-fwtia-anemogennitries_1_79d14.jpg

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο Eviathema που δημοσιεύει τις σχετικές φωτογραφίες, τα κομμάτια από την ανεμογεννήτρια που έσκασε, έπεσαν δίπλα στους εθελοντές της ομάδας SAR312 και στους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή. Η φωτογραφία με το κομμάτι που προσγειώθηκε στο έδαφος, είναι χαρακτηριστική.

euboia-fwtia-anemogennitries-3_96156.jpg

Η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς.

nixta-fwtia2_a4ea2.jpg

Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».

Οι κλειστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων.

Καλεί μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

Δείτε φωτογραφίες από το μέτωπο της φωτιάς:

6282825_5f765.jpg

6282727_d2d5a.jpg

6282824_9d977.jpg

6282728_a2f88.jpg

6282823_a3d9a.jpg 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)