Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Μαίνεται η φωτιά στο Ρέθυμνο: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 - Εκκενώνονται περιοχές

Μαίνεται η φωτιά στο Ρέθυμνο: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 - Εκκενώνονται περιοχές
 
 
Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά που αναζωπυρώθηκε το πρωί. Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν.

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική, καθώς αναζωπυρώθηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει χθες Τετάρτη (7/8) στο Ρέθυμνο, στις περιοχές Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το neakriti.gr, στην επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις -και από την Αθήνα- ενώ σηκώθηκαν και τέσσερα εναέρια μέσα, δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα, που πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Εκκενώσεις λόγω της φωτιάς

Μάλιστα, λίγο μετά τις 12 στάλθηκε από την Πολιτική Προστασία και νέο μήνυμα 112 προς τους πολίτες, στο οποίο αναφέρεται ότι «αν βρίσκεστε στις περιοχές Αποδούλου, Αγίου Ιωάννη και Νίθαυρη Ρεθύμνου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, εστάλησαν ακόμη τέσσερα μηνύματα από το 112, καλώντας τους κατοίκους δύο οικισμών να προχωρήσουν σε εκκένωση.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Αποδούλου απομακρυνθείτε προς Φουρφουρά! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το μήνυμα.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή απομακρυνθείτε προς Μάνδρες! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», έγραφε το επόμενο μήνυμα του 112.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαθιακού απομακρυνθείτε προς Πλάτανο! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», έγραφε το τρίτο μήνυμα.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πλάτανος. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλάτανος απομακρυνθείτε προς Λοχριά! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το τέταρτο μήνυμα.

Στο Ρέθυμνο και στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Ρουμελιώτης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ο επιτελάρχης Γιώργος Μαρκουλάκης.

Το πρωί της Πέμπτης υπήρχαν πολλές μικρές και διάσπαρτες εστίες χωρίς κάποιο μεγάλο ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι δυνάμεις που παρέμεναν στην περιοχή συνέχισαν να επιχειρούν με εντατικούς ρυθμούς. Παρ' όλα αυτά οι ισχυροί άνεμοι αλλά και η μεγάλη έκταση του πύρινου μετώπου είναι αιτίες για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώνονται.

Ουσιαστικά η μισή πυροσβεστική δύναμη της Κρήτης βρίσκεται επιτόπου, ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν και δυνάμεις από την Αθήνα.

Πάντως, έπειτα από την ολονύχτια επιχείρηση 250 περίπου πυροσβεστών, οι οποίοι έδιναν μάχη με τις φλόγες εστία-εστία, η εικόνα το πρωί της Πέμπτης ήταν σαφώς καλύτερη από το βράδυ, ωστόσο το στοίχημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι να σβήσουν κάθε μικρή εστία που σιγοκαίει και που προκαλεί συνεχείς αναζωπυρώσεις, επικίνδυνες να ξεφύγουν ανά πάσα στιγμή.

Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα επιχειρούν ανελλιπώς, μαζί με δύο αεροπλάνα, ενώ παράλληλα από γης συνεχίζουν την επιχείρηση οι περίπου 30 δασοκομάντος που έφτασαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από την Αθήνα, ενισχύοντας τους πυροσβέστες που έχουν φτάσει από όλη την Κρήτη στο σημείο.

Η φωτιά έχει κάψει αγροτολιβαδικές εκτάσεις, καλλιέργειες και ελαιώνες.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)