Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Συναγερμός για τον στρεπτόκοκκο

 kathariotita streptokokos 

Τα συμπτώματα υποχωρούν με φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές ● Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται ο ΕΟΔΥ με τους θανάτους δύο ανθρώπων στην Ηλεία να αποδίδονται σε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και ακόμη τρία άτομα να εμφανίζουν συμπτώματα. Από τις αρχές ήδη του 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει τις εθνικές υγειονομικές αρχές σε επιφυλακή για την αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, με τα κρούσματα στη χώρα μας και διεθνώς να καταγράφονται κυρίως σε παιδιά. Τα πρόσφατα περιστατικά που επανέφεραν τις ανησυχίες στο προσκήνιο αφορούν κυρίως ενηλίκους.

Κοινό βακτήριο

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο που ζει στον λαιμό και στο δέρμα μας, χωρίς όμως να εμφανίζουμε συμπτώματα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ήπια ή και σοβαρή λοίμωξη.

Οι σοβαρές λοιμώξεις προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS), όταν τα βακτήρια μεταφερθούν στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο -το οποίο μπορεί να είναι ασυμπτωματικό- μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή.

Ευάλωτοι

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη, αλλά πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά κάτω των 10 ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 65, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι χρονίως πάσχοντες και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το είδος της λοίμωξης. Αν παρατηρηθεί πυρετός που επιμένει, έντονη κυνάγχη, δυσκαταποσία ή πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, ή έντονη καταβολή, πρέπει να πάμε αμέσως στον γιατρό γιατί η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα.

Λοιμώξεις

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, στους μαλακούς ιστούς και στην αναπνευστική οδό. Είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνος για λοιμώξεις (αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο) οι οποίες σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ωστόσο εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Eμβόλιο για την πρόληψη δεν υπάρχει, ωστόσο είναι σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές.

Πώς να προστατευτούμε

● Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και των μέτρων ατομικής προστασίας

● Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστός αερισμός των χώρων

● Απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων

● Περιορισμός των νοσούντων σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής.

ΠΗΓΕΣ: ΕΟΔΥ, WHO, CDC

Αναρτήθηκε από: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)