Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα σε ισραηλινό στόχο

 

Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα σε ισραηλινό στόχο


Ποιοι στόχοι φυλάσσονται κατά προτεραιότητα – «Σκανάρονται» πρόσωπα που θα μπορούσαν να έχουν επαφή με εξτρεμιστικές οργανώσεις.



Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται η ΕΥΠ και οι «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς σε όλη την Ευρώπη εκφράζονται φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα σε ισραηλινό στόχο.

Ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς έχει ενταθεί η ανησυχία προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις σοβαρών και έμπειρων αξιωματούχων για επαπειλούμενη επίθεση-«απάντηση» εκτός ισραηλινού εδάφους.

Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας δίνουν προσοχή σε τρεις βασικές «κατηγορίες» κινδύνων. Η πρώτη αφορά σε πρόσωπα που έχουν υπάρξει «φίλα προσκείμενα» σε εξτρεμιστικές οργανώσεις και τα οποία πέρασαν κατά το παρελθόν τα σύνορα, συνελήφθησαν, υπέβαλαν αίτημα ασύλου και παραμένουν στη χώρα μας είτε ως φιλοξενούμενοι σε κάποια δομή είτε ως πρόσφυγες. Κατά περιόδους, τέτοια πρόσωπα χαρτογραφούνται ως ύποπτα και παραμένουν υπό επιτήρηση. Ο φόβος σε αυτή την περίπτωση είναι το σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου εν υπνώσει «πυρήνα».

Η δεύτερη κατηγορία κινδύνου αφορά σε εξτρεμιστές που μπορεί να επιχειρήσουν να περάσουν απαρατήρητοι στη χώρα μας μαζί με τα «κύματα» των μεταναστευτικών ροών. Οι Αρχές διαθέτουν βάσεις δεδομένων με τρομοκράτες ή υπόπτους για τρομοκρατία ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη επιτήρηση στα σημεία των συνοριακών ελέγχων, προκειμένου να «σκανάρονται» προφίλ υπόπτων που δεν περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες λίστες. Η δυσκολία των ελέγχων αναμένεται να ενταθεί καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή θα επιφέρει σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Η τρίτη κατηγορία κινδύνου αφορά σε ποινικούς ή παραβατικούς που διαμένουν στη χώρα μας και κατάγονται από χώρες όπως το Ιράν, το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν, οι οποίοι θα μπορούσαν έναντι αμοιβής να αναλάβουν κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα. Άτομα δηλαδή που έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν από την ΕΛ.ΑΣ. ή το Λιμενικό και τα οποία θα μπορούσαν να προσεγγιστούν από εξτρεμιστές για κάποια επίθεση «κατά παραγγελία» ή άτομα που δεν έχουν συλληφθεί αλλά είναι παραβατικοί «χωρίς αναστολές». Η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν λίστα τέτοιων περιπτώσεων για πρόσωπα που βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός φυλακής. Μάλιστα, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιου είδους συγκυρίες, επιχειρείται να ενεργοποιηθεί το πληροφοριακό δίκτυο μέσα από τέτοιους «διαύλους», ούτως ώστε να ανέβει το επίπεδο της πρόληψης. Σε αυτή την κατηγορία βασικό ρόλο παίζουν και οι επικοινωνίες, διότι μπορεί να υπάρξει «στρατολόγηση» μέσω ίντερνετ.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, «η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι κανείς δε θα μπορεί για καιρό να εφησυχάσει».

Στην Αττική οι περιπολίες γύρω από ισραηλινούς, αμερικάνικους και ιρανικούς στόχους έχουν ενταθεί εδώ και καιρό, ενώ απλώνεται «πληροφοριακό δίχτυ» στις δομές φιλοξενίας μεταναστών. Σε όλη τη χώρα «σκανάρονται» άτομα που έχουν χαρτογραφηθεί κατά το παρελθόν ως πρόσωπα που θα μπορούσαν να διατηρούν επαφές με εξτρεμιστές που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως και άτομα που χαρακτηρίζονται ως εν δυνάμει ριζοσπαστικοποιημένα. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στη «σάρωση» συγκεκριμένων προφίλ στα social media. Έμφαση δίνεται στο Tik Tok και στο Telegram.

Η επιχείρηση «Υάκινθος»

Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε να χτυπηθεί ισραηλινός στόχος επί ελληνικού εδάφους ήταν τον Μάρτιο του 2023, όταν αποκαλύφθηκε η μυστική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Υάκινθος». Όπως εξηγούν αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, η συγκεκριμένη υπόθεση θα μπορούσε να ενταχθεί στην τρίτη κατηγορία κινδύνου.

Η ΕΥΠ είχε ανακοινώσει τότε ότι «ξήλωσε» τρομοκρατικό δίκτυο που αποπειράθηκε να αναπτυχθεί στην Αθήνα από Πακιστανούς που χαρακτηρίζονταν ως «επιχειρησιακοί».

Ο «εγκέφαλος» του δικτύου βρισκόταν στο Ιράν. Στο παρελθόν φέρεται να έχει απασχολήσει για δολοφονίες και απαγωγές. Η ΕΥΠ βρήκε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία έλεγε στους δύο Πακιστανούς που στρατολόγησε στην Ελλάδα ότι τους εξασφαλίζει τη φυγάδευσή τους στο Ιράν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα. Για να τους δελεάσει περισσότερο, τους υποσχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα τους αποκαταστήσει οικονομικά ανοίγοντάς τους εστιατόριο στο Ιράν.

Μετά τη σύλληψη των δύο Πακιστανών, ο ένας από τους δύο φέρεται να ομολόγησε – κατά την ανάκρισή του – ότι ο 30χρονος «εγκέφαλος» από το Ιράν ήταν αυτός που θα τους πλήρωνε και αυτός που επέλεξε το στόχο. Φέρεται να επέλεξε να χτυπήσουν εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή ξέροντας ότι δεν διαθέτει φύλαξη αλλά και ότι βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο σημείο στην «καρδιά» της ελληνικής πρωτεύουσας.

Από την ανάλυση του προφίλ των δύο Πακιστανών που στρατολόγησε προκύπτει ότι τους διάλεξε βλέποντας ότι πρόκειται για άτομα «εύκολα χειραγωγήσιμα, που έψαχναν εναγωνίως και με κάθε τρόπο την «καταξίωση», που δεν έχουν όρια ηθικής και που δείχνουν με τη συμπεριφορά τους στα social media ότι ψάχνουν με κάθε τρόπο την αυτοπροβολή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)