Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Πιο ακριβό το «Σπίτι μου 2»: Τα «ψιλά γράμματα» και οι όροι των τραπεζών για άτοκο δάνειο

Πιο ακριβό το «Σπίτι μου 2»: Τα «ψιλά γράμματα» και οι όροι των τραπεζών για άτοκο δάνειο
 

 

 Για περισσότερους το «Σπίτι μου 2», αλλά όχι με το ίδιο ευνοϊκούς όρους όσο στον πρώτο κύκλο.

Πολλές εξελίξεις και ανακοινώσεις έγιναν τις τελευταίες 10 ημέρες για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που ανοίγει ξανά και διευρύνει τα κριτήρια, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι να κάνουν αίτηση στην τράπεζα για στεγαστικό δάνειο και να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με ευνοϊκότερους όρους.

Το νέο πρόγραμμα που προωθεί, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση ως μέρος δράσεων για τη λύση του στεγαστικού, θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις αρχές Ιανουαρίου 2025, δηλαδή νωρίτερα από ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ωστόσο, παρότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει ακριβώς τους όρους του δανείου, όσες επίσημες πληροφορίες γίνονται γνωστές, δείχνουν ότι η αγορά σπιτιού θα κοστίσει μάλλον ακριβότερα από ότι στον πρώτο κύκλο του προγράμματος που υλοποιήθηκε πέρσι.

Πιο αναλυτικά, από τις βασικότερες διαφορές σε σχέση με τον α' γύρο αφορά στο δάνειο. Πέρσι, νέοι από 25 έως 39 ετών καλύφτηκαν από το δάνειο έως και το 90% της εμπορικής αξίας του σπιτιού με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Φέτος, για το «Σπίτι μου 2» αναφέρεται στις ανακοινώσεις ότι το 50% του δανείου θα είναι άτοκο για δικαιούχους από 25 έως 50 ετών με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους θα είναι άτοκο το 75% και το υπόλοιπο 25% έντοκο. Μάλιστα, πρόσφατες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα δάνεια θα χορηγηθούν με επιτόκια που θα κυμαίνονται γύρω στο 1,5%-1,8%.

Όλα αυτά βέβαια μένει να ανακοινωθούν, αλλά οι πρώτοι υπολογισμοί -και δεδομένων της αύξησης του ορίου του δανείου, αλλά και του μεγάλου χρόνου αποπληρωμής- δείχνουν ότι το κόστος θα είναι μεν πιο φτηνό από το να πάρει κανείς δάνειο από την τράπεζα εκτός προγράμματος, αλλά πιο ακριβά από ότι στο «Σπίτι μου 1».

Σημειώνεται ότι και στο «Σπίτι μου 2» ο δανειολήπτης θα πρέπει να συμμετάσχει και με ίδια κεφάλαια.

Σπίτι μου 2: Προϋποθέσεις και κριτήρια

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, γνωστά, αποφασίστηκε η εφαρμογή δύο περαιτέρω διευκολύνσεων για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2».

  • Πρώτον, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.
  • Δεύτερον, στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.

Σπίτι μου 2: Οι δικαιούχοι

Το νέο ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 49-50 έτη.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • έως 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για τον άγαμο
  • έως 28.000 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για το ζευγάρι (συν 4.000 ευρώ για κάθε παιδί)
  • έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί)

Τα επόμενα βήματα για το «Σπίτι μου 2» - Τι περιμένουμε

Ως προς τη διαδικασία, μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, θα γίνει πρόσκληση προς τις τράπεζες προκειμένου να υπογράφουν οι προγραμματικές συμφωνίες, ενώ στη συνέχεια τα τραπεζικά ιδρύματα θα ξεκινήσουν να δέχονται τις αιτήσεις όσων πληρούν τα κριτήρια.

Επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος των προϋποθέσεων των υποψήφιων δανειοληπτών και η αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τις τράπεζες, για να δώσουν την προέγκριση του δανείου. Μέσα στο χρονικό διάστημα που θα έχει στη διάθεσή του ο ενδιαφερόμενος, καλείται να ενημερώσει την τράπεζα για το ποσό του δανείου, την τιμή του ακινήτου και τα απαραίτητα έγγραφα. Στην περίπτωση που οι διαθέσιμοι πόροι έχουν εξαντληθεί τότε η προέγκριση της τράπεζας παύει να ισχύει.

Σπίτι μου 2: Οι όροι της τράπεζας

Όπως και στον πρώτο κύκλο:

  • Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
  • Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
  • Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη οποιαδήποτε εμπράγματη σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση του αποκτώμενου ακινήτου, πλην αυτής που απαιτείται για παροχή εξασφάλισης για το δάνειο, εκτός αν συναινούν η ΔΥΠΑ και η τράπεζα που χορηγεί το δάνειο. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)