Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Οι 4 μεγάλοι φόβοι της Αθήνας από τη Μέση Ανατολή

 Οι 4 μεγάλοι φόβοι της Αθήνας από τη Μέση Ανατολή

 
Ενδεχόμενη εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή με την Παγκόσμια κοινότητα να παίρνει θέση στο μέτωπο Δύσης – Ανατολής και την Ελλάδα να βρίσκεται σε δύσκολη θέση ως «θεματοφύλακας» της Δύσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οικονομικό πισωγύρισμα

Ο πρώτος κίνδυνος -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές -αφορά τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μιας ευρύτερης ανάφλεξης. Έκρηξη των τιμών σε πετρέλαιο και καύσιμα και σοβαρά προβλήματα στην ελληνική ναυσιπλοΐα.

Κίνδυνος μαζικών μεταναστευτικών ροών

Η Ελλάδα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης είναι δυνητικά η πρώτη χώρα (ίσως περισσότερο και από την Κύπρο) που θα υποστεί τις συνέπειες ενός μαζικού μεταναστευτικού ρεύματος από τις εμπόλεμες ζώνες. Μία τέτοια εξέλιξη φαντάζει εφιαλτική με τις μεταναστευτικές ροές να βρίσκονται , ήδη , σε άνοδο και να πιέζουν μία σειρά από νησιά όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Κλειδί» η στάση της Τουρκίας με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να επικοινωνεί χθες το απόγευμα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια προκειμένου να επιβεβαιώσει τον συντονισμό της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η ΕΥΠ που μετείχε στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ μπροστά στον κίνδυνο στόχων Ισραηλινού, Λιβανικού και Ιρανικού ενδιαφέροντος σε ελληνικό έδαφος με τις πύλες εισόδου και εξόδου στο Ελ. Βενιζέλος να βρίσκονται σε αυξημένη επιτήρηση.

Ο φόβος της εμπλοκής

Η μεγαλύτερη ωστόσο πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση είναι οι διπλωματικοί ελιγμοί που πρέπει να κάνει , σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης , ώστε να μην βρεθεί η Ελλάδα άμεσα εμπλεκόμενη σε αυτόν.

«Ο πόλεμος είναι στην γειτονιά μας. Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και όχι να είμαστε μέρος ενός μετώπου» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος αποτυπώνοντας τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται εκτός του ΚΥΣΕΑ διμερής συναντήσεις υπουργών και του Μαξίμου ώστε να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να ανταποκριθεί στις συμμαχικές της υποχρεώσεις (ΝΑΤΟ , Ε.Ε) επιτυγχάνοντας ωστόσο την λιγότερη δυνατή εμπλοκή που δεν θα την εκθέτει ως μεμονωμένη χώρα στο Ανατολικό μπλοκ.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και εύθραυστες..

Για την κυβέρνηση θα ήταν ευχής έργον η εμπλοκή της σε μία γενικευμένη σύρραξη να ξεκινάει και να σταματάει στην παροχή διευκολύνσεων προς τους Συμμάχους σε επίπεδο επικοινωνιών και αξιοποίησης των Αμερικανικών βάσεων, με ευθύνη των ΗΠΑ.

Ο παράγοντας Τουρκία

Η Αθήνα έχει αυξημένη την προσοχή της στην Κύπρο και προσπαθεί να σταθμίσει την στάση Ερντογάν μετά και την δήλωση του «ο Νετανιάχου περιλαμβάνει την Ανατολία στα όνειρά του».

Η Αθήνα δεν θέλει επουδενί να τορπιλιστεί η τριμερής – έστω και ανεπίσημη- συνάντηση Γκουτέρες- Χριστοδουλίδη- Τατάρ τον Οκτώβριο ενώ επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή την Διακήρυξη των Αθηνών παρά τα απειλητικά σύννεφα που σκιάζουν τον ουρανό στην Μέση Ανατολή. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)