Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Σενάριο προκαταβολής eco-schemes μαζί με τη βασική μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου εξετάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

 327883749_512327690932753_4754766764426717393_n 

«Παράθυρο» πληρωμής προκαταβολής eco-schemes μαζί με την προκαταβολή του τσεκ το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, αφήνει το e-mail ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους Οργανισμούς Πιστοποίησης Βιολογικών για αποστολή των στοιχείων (ΑΦΜ και πιστοποιητικό traces) των παραγωγών έως σήμερα Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024. 

Η προσπάθεια να πραγματοποιηθεί μαζί με το τσεκ και η πληρωμή προκαταβολής οικοσχημάτων, έχει ξεκινήσει ώστε να αμβλυθούν οι αντιδράσεις των παραγωγών από την περασμένη ελλειπή εκκαθάριση αλλά και το γεγονός πως αυτή θα αργήσει σε σχέση με άλλες χρονιές. Πάντως, να σημειωθεί, πως τα δικαιολογητικά για μία σειρά δράσεων στα eco-schemes δεν έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς ενώ θεωρείται βέβαιο πως η πλατφόρμα για τροποποιήσεις δράσεων θα ανοίξει ξανά, και μένει να φανεί αν το σενάριο αυτό έχει κάποια βάση. Δεν αποκλείεται, η προκαταβολή των οικοσχημάτων να έχει μόνο ορισμένες δράσεις όπως τα Βιολογικά.

 Εντύπωση κάνει πάντως πως ο Οργανισμός Πληρωμών δεν έχει τρόπο ο ίδιος να ελέγξει τα πιστοποιητικά στο traces και ζητά από τους Πιστοποιητές να γνωστοποιήσουν τη λίστα με τους παραγωγούς, ώστε να ελέγξει αν κάποια ΑΦΜ έχουν διακόψει τις συμβάσεις τους.

Στο σχετικό e-mail ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγραφε:

«Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε, έως την Τετάρτη 23.10.2024 και ώρα 12.00, στο email eco9@opekepe.gr, συμπληρωμένο το επισυναπτόμενο αρχείο στο οποίο θα καταγράψετε το ΑΦΜ των πελατών σας (παρακαλούμε πριν την αποστολή για έλεγχο κενών και μήκους του ΑΦΜ να είναι 9 χαρακτήρες) και την ημερομηνία έκδοσης του traces για το 2024».

O ΟΠΕΚΕΠΕ το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα προχωρήσει σε εκκαθάριση «παλαιότερων» Βιολογικών για αγροτεμάχια και εκτροφές που για κάποιους λόγους δεν πληρώθηκαν (ήταν σε έλεγχο κ.λπ). Ύστερα και έως το τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου θα πληρώσει προκαταβολές για το έτος δέσμευσης 2024 των Βιολογικών (5η προκήρυξη ΠΑΑ). Αυτός ήταν και ένας λόγος για το αίτημα του Οργανισμού Πληρωμών προς τους Πιστοποιητές.

Ετεροχρονισμένες συμβάσεις

Εν τω μεταξύ, παρά τις καταγγελίες από Οργανισµούς Πιστοποίησης, πως το τελευταίο διάστηµα επιχειρείται η ένταξη επιπλέον υποψηφίων στη νέα πρόσκληση του ΠΑΑ για τα Βιολογικά (Μετατροπή 3ετίας), µε ετεροχρονισµένες καταχωρήσεις πιστοποητικών στην ΗΒΔ (ΗΒ∆), η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται πως εφαρμόζεται χωρίς σταματημό. Πηγή που έχει πολύ καλή γνώση των πραγμάτων, αναφέρει στο Agronews πως μέχρι και μέσα στην εβδομάδα υπήρχαν Φορείς που έκαναν επικοινωνία με συμβουλευτικά γραφεία για να «διαφημίσουν» αυτή τη δυνατότητα, η οποία βέβαια εμπεριέχει ρίσκο. 

Υπενθυμίζεται πως κάποιοι φορείς, φέρονται να καταχωρούν το τελευταίο διάστηµα στην ΗΒ∆ µε καθυστέρηση συµβάσεις που υποστηρίζουν ότι έχουν πραγµατοποιηθεί 16-30 Ιουνίου 2024, εκµεταλλευόµενοι µία τροποποιητική απόφαση (ΦΕΚ 6326/Β’/2021) επί υπουργίας Σπήλιου Λιβανού. Σε αυτήν προβλέπεται απλά ένα µικρό πρόστιµο (το µέγιστο 6.000 ευρώ) σε περίπτωση καταχωρήσεων/επικαιροποίησης των στοιχείων της ΗΒ∆ πέραν των προβλεπόµενων προθεσµιών.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)