Λίγες ώρες απέμειναν πριν τη μεγάλη 24ωρη πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου. Στους δρόμους όλης της χώρας θα βρεθούν οι εργαζόμενοι διεκδικώντας καλύτερη ζωή, αύξηση των μισθών, θέσπιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και της Υγείας. Μαζικές πορείες οργανώνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης μετέχουν δυναμικά τα συνδικάτα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει «ουσιαστικά μέτρα» για να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, η οποία έχει μειωθεί κατά 8% από το 2019, την ίδια ώρα που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός «σπάνε τα κοντέρ» από το 2021.
⇒Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά από απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα απεργήσουν μία ημέρα νωρίτερα, από τις 5 το πρωί της Τρίτης 19ης Νοεμβρίου έως τις 5 το πρωί της Τετάρτης 20ης Νοεμβρίου.
→Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, μετά την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) να συμμετάσχει στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία
→Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δίνουν απεργιακό ραντεβού, ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν ήδη προαναγγείλει την συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία.
→Στάση εργασίας για τα λεωφορεία από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών την Τετάρτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 η ώρα και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, δηλαδή για 12 ώρες (9:00 - 21:00) τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά.
→ Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), εξηγεί τους λόγους που οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν. Σημειώνει ότι, το 49% των ασθενών δεν βρίσκει γιατρό και το 24% δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες εξετάσεις. «Οι δημόσιες δομές υγείας έχουν συρρικνωθεί κατά 40% συγκριτικά με το 2009 και το προσωπικό τους έχει απομείνει μισό, γερασμένο και εξουθενωμένο, ενώ από την άλλη οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας κάνουν "τρελό" πάρτι κερδών».
Σχετικά με την ΠΦΥ η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αντίθεσή της «με το βάπτισμα ανειδίκευτων πτυχιούχων ιατρικών σχολών σε "προσωπικούς" γιατρούς, αντί για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών». Αντιδρά στην μεταφορά «της μοναδικής δημόσιας Παιδοογκολογικής μονάδας της χώρας, με την υποδομή και το προσωπικό της στο ιδιωτικού - επιχειρηματικού χαρακτήρα ΝΠΙΔ "Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα"».
- Κάνει λόγο για «υποβάθμιση της Μονάδας Μεταμόσχευσης Οργάνων του "Ευαγγελισμού" σε συνδυασμό με την αφαίρεση της αρμοδιότητας διενέργειας μεταμοσχευτικού ελέγχου από τα 2 δημόσια νοσοκομεία του "Ευαγγελισμού" και του "Γεννηματάς" και την εξολοκλήρου ανάθεσή της στο Ωνάσειο».
Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους για τη χρηματοδότηση «με 30 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στις ιδιωτικές κλινικές για να πραγματοποιήσουν μέρος των "δωρεάν" απογευματινών χειρουργείων και να εμπεδωθεί στη συνείδηση του λαού ότι θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του το νόμιμο φακελάκι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, αλλιώς είναι καταδικασμένος να περιμένει στις λίστες της ντροπής».
Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ένταξη στα ΒΑΕ, δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλους.
«Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς και των καρτέλ, επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικού Εργατικού Δικαίου καθώς και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με το αποθεματικό του 1,5 δισ. από την πρώην Εργατική Εστία», αναφέρει η ΓΣΕΕ.
Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ:
- Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς άμεσα
- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
- Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
- Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017
- Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
- Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χωρίς καμία περικοπή του.
- Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
- Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15 και τέλος στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
- Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
- «Όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου