Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Αλλαγές στις υπηρεσίες υγείας των στρατιωτικών

 Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδιας και ο υφυπουργός Ι. Κεφαλογιάννης

 

 Απελευθερώνεται η εργασία ένστολων φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, ψυχολόγων και νοσηλευτών στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπεται η επιλογή ιδιώτη γιατρού από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τη δυνατότητα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε στρατιωτικούς φαρμακοποιούς, κτηνιάτρους, ψυχολόγους και νοσηλευτές παρέχει το σχέδιο νόμου που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και το οποίο παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, στο μέγαρο Μαξίμου. Οπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα των συγκεκριμένων ειδικοτήτων το οποίο αναμένεται να ικανοποιηθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» τους επόμενους μήνες.

Το σχέδιο νόμου εντάσσεται στη συνολική μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με την «Ατζέντα 2030» και στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών και στην αντιμετώπιση των παθογενειών της λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει διακλαδική χρήση υγειονομικών υπηρεσιών, ελεύθερη επιλογή ιδιώτη ιατρού από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δικαίωμα συνταγογράφησης ιδιωτών ιατρών σε στρατιωτικούς, διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων, καθώς και διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον σε άτομα με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης. Επίσης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες υγείας, όπως η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ προβλέπεται η λειτουργία οδοντιατρείων ΑμεΑ, η Δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ και η Ιδρυση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι ισχυρότερες Ενοπλες Δυνάμεις που θα έχουμε ποτέ στην ιστορία της πατρίδας μας τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας», τόνισε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τα στρατιωτικά νοσοκομεία αποκτούν οικονομική αυτοτέλεια, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η επιτάχυνση της αποζημίωσης των υγειονομικών δαπανών των στελεχών, απλοποιώντας τις διαδικασίες και καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία».

Σε επιχειρησιακό επίπεδο στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται επίσης η ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης και Μονάδας Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος. Το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη εμπειρίες από τον πόλεμο της Ουκρανίας, και θα παρέχει βασικές γνώσεις και σωστικές δεξιότητες σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό και πλήρη εκπαίδευση στους διασώστες μάχης. Σε αυτό το πλαίσιο καθιερώνεται για πρώτη φορά η ειδικότητα του ΕΠΟΠ Διασώστη για τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών και την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.

Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:

Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Aridaia-gegonota.blogspot.com

(3)