Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ένας Εδεσσαίος στο τιμόνι της ΕΡΤ3

Δεκατρείς ολόκληροι μήνες πέρασαν εν αναμονή της ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού για τη νέα διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ3
, και όταν τελικά έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία κάτω από την ιδιότητα του προέδρου το όνομα Νίκος Σωτηριάδης, δεν χτυπούσε κάποιο καμπανάκι παρά σε ελάχιστους. Κι αν ο 61χρονος δικηγόρος και ερευνητής των ΜΜΕ με καταγωγή από την Έδεσσα παρουσιάστηκε ως “άγνωστος” στα πρώτα δημοσιεύματα, το βιογραφικό του δείχνει πως μόνο άγνωστος δεν του είναι ο χώρος των νέων του καθηκόντων.



O νέος πρόεδρος της διοικούσας, που αναλαμβάνει τη θέση του Τάσου Σπηλιόπουλου, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αλλά και την ίδια την ΕΡΤ, την οποία καλείται τώρα εκ νέου να υπηρετήσει. Πρόκειται περί επιστροφής του εδεσσαίου δικηγόρου στην ΕΡΤ έστω και λίγο πιο… βόρεια, καθώς στο παρελθόν και συγκεκριμένα την περίοδο 1981 έως 1987 διετέλεσε αρχικά υπεύθυνος σχεδιασμού ντοκιμαντέρ και εν συνεχεία αναπληρωτής γενικός διευθυντής και υπεύθυνος του προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης. Όμως αυτή δεν ήταν και η τελευταία φορά που ανέλαβε θέση στην κρατική ραδιοτηλεόραση ο Νίκος Σωτηριάδης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - και μάλιστα της αριστερής πτέρυγας όπως αυτή εκφράζεται στην Κοινωνική Αριστερά, μια “τάση-ρεύμα στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ”, που εκδίδει υπό τη διεύθυνσή του και το περιοδικό “Στροφή”. Επί επτά χρόνια διετέλεσε διευθυντής της Δορυφορικής ΕΡΤ και μάλιστα το όνομά του αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του τελευταίου έτους με αφορμή τα πορίσματα-φωτιά των ελεγκτών, που βρήκαν πως μετά την αποχώρησή του το συμμαζεμένο μπάτζετ των 300.000 ευρώ και ο προσωπικός του μισθός των 3.500 ευρώ κατέληξαν σε... χορό εκατομμυρίων.
Εκτός αυτών, ο νέος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του τρίτου καναλιού, που σπούδασε media στο Γαλλικό Ινστιτούτο Τύπου, έχει και την εμπειρία της ελεύθερης αγοράς, καθώς έκανε την τεχνοοικονομική μελέτη για τηλεοπτικά προγράμματα λίγο πριν ο ΑΝΤ1 εκπέμψει για πρώτη φορά, ενώ από το 1993 έως το 1996 ήταν σύμβουλος προγράμματος στο Mega. Όσον αφορά, τέλος, τις απόψεις του Νίκου Σωτηριάδη όπως τις έχει εκφράσει κατά το παρελθόν, το 2009 μιλούσε για τη στρέβλωση της ελληνικής μιντιακής αγοράς λόγω των σχέσεων διαπλοκής εξουσίας και ΜΜΕ, προτείνοντας μια “διαφορετική ατμόσφαιρα στην περιρρέουσα μαζική κουλτούρα, μια στερεότερη εκπαίδευση” αλλά και μια “διάθεση κοινωνικού πειραματισμού”, ενώ για την ΕΡΤ3 είχε μιλήσει για αλλαγή προφίλ με βαλκανικό προσανατολισμό.

Τα νέα μέλη της διοικούσας
Τρία νέα πρόσωπα και ένας “παλιός” πλαισιώνουν τον νέο πρόεδρο στη διοικούσα επιτροπή, που φυσικά για να οριστεί χρειάζεται την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Έτοιμος να συνεργαστεί και με τους νέους εκλεκτούς είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Δημήτρης Γιακουμέλος, που συμμετέχει στη συγκεκριμένη επιτροπή τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ στη διοικούσα συμμετέχει και η συγγραφέας του μπεστ σέλερ “Απόψε δεν έχουμε φίλους” Σοφία Νικολαΐδου, η οποία στο παρελθόν έγραψε σενάριο για τηλεταινία της ΕΤ3, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν μέχρι και την τελευταία στιγμή το μεγάλο φαβορί για την προεδρική καρέκλα. Νέο πρόσωπο και ο γνωστός δημοσιογράφος Χρίστος Τελίδης, εκλεγμένος στο Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ, που εργάζεται από το 1982 στο “Έθνος” και έχει τιμηθεί με το βραβείο Μπότση αλλά και με το βραβείο των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ενώ πέμπτο μέλος είναι ο Γρηγόρης Τσόκας, καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ και εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού “Jοurnal of the Balkan Geophysical Society”.

Εν αναμονή του γενικού
Μετά την ανακοίνωση της νέας διοικούσας το ενδιαφέρον στρέφεται στην άλλη εβδομάδα, όταν δηλαδή θα συγκροτηθεί και επίσημα σε σώμα, με πρώτη προτεραιότητα να ορίσει τον νέο γενικό διευθυντή, που θα πάρει τη θέση της Θάλειας Ιωαννίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κούρσα προηγείται ο δημοσιογράφος του τρίτου καναλιού Κώστας Μπλιάτκας (φωτ.), που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πάρει την ψήφο των μελών της διοικούσας, ενώ η έντονη φημολογία για το πρόσωπο του Παναγιώτη Νεστορίδη δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, αν και αξιόπιστες πηγές λένε πως οι νέοι διοικούντες μελετούν την αξιοποίησή του σε κάποια από τις διευθυντικές θέσεις είτε των ειδήσεων είτε της ραδιοφωνίας.


 ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)