Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Προκηρύχθηκε η εκπόνηση μελέτης για τον ποταμό Λουδία και την Τάφρο 66




Προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η εκπόνηση μελέτης για την Τάφρο 66 και τον ποταμό Λουδία, προϋπολογισμού 507.000 €, η οποία περιλαμβάνει την εκπόνηση τοπογραφικών, υδραυλικών και περιβαλλοντικών μελετών για τα εν λόγω υδατικά συστήματα και θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους από το πρόγραμμα ΣΑΜΠ008/3.
Η αναγκαιότητα για την εκπόνηση ενός Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για τον ποταμό Λουδία και την Τάφρο 66 καταδείχτηκε πέρυσι το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εσωτερικών κας Θ. Τζάκρη, με σκοπό τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, στην οποία συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας της ΠΚΜ κα Μ. Λιονή και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Πέλλας και Ημαθίας.
Και τα δύο υδατικά συστήματα έχουν δεχθεί με τα χρόνια έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, που παράλληλα με φυσικές διεργασίες έχουν μεταβάλει τη γεωμετρία της κοίτης τους σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα η κακή υδραυλική λειτουργία σε συνδυασμό με τα πάσης φύσεως βιομηχανικά και αστικά απόβλητα που αποβάλλονται στους εν λόγω αποδέκτες να συμβάλει στη δημιουργία  έντονων πολλές φορές φαινομένων περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην περιοχή.
Στην προαναφερθείσα σύσκεψη αποφασίστηκε, όπως αναφέρθηκε, η εκπόνηση ενός Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης των δύο αυτών υδατικών συστημάτων. Ως πρώτο βήμα κρίθηκε από τους αρμόδιους παράγοντες της ΠΚΜ η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και η αποκατάσταση της υδραυλικής λειτουργίας τους.
Η προκηρυχθείσα μελέτη περιλαμβάνει την αποτύπωση της γεωμετρίας των δύο υδατικών συστημάτων και τον σχεδιασμό των κατάλληλων έργων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Η επιλογή του αναδόχου θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου και ο ορίζοντας υλοποίησης της μελέτης είναι 19 μήνες.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)