Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Πρόταση για μια δημιουργική αντιπολίτευση στην αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσε ο πρώην υπουργός και περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πασχαλίδης. Η προγραμματική αντιπολίτευση που προτείνει, βασίζεται σε ένα σχέδιο κανονισμού λειτουργίας και ένα πλαίσιο αρχών και στόχων του ¨Μετώπου Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία¨.
Το σχέδιο αναφέρεται τόσο στην λειτουργία της περιφερειακής κίνησης πολιτών, όσο και στην λειτουργία της περιφερειακής παράταξης του Μ.Α. στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
Βασικοί σταθμοί στη διάρκεια της περιφερειακής περιόδου 2011-2014, η ιδρυτική συνέλευση του Μ.Α. μέσα στο Α΄ εξάμηνο 2011 για την επικαιροποίηση και επιβεβαίωση του προγραμματικού πλαισίου και της αντιπολιτευτικής τακτικής, καθώς και η συνδιάσκεψη του Μ.Α. μέσα στο Β΄ εξάμηνο 2012, για την χάραξη της στρατηγικής του Μ.Α. , στην πορεία προς τις περιφερειακές εκλογές  2014.
Ακολουθεί το προτεινόμενο από τον Γιώργο Πασχαλίδη σχέδιο κανονισμού λειτουργίας και προγραμματικού πλαισίου του ¨Μετώπου Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία¨:

1. Η περιφερειακή κίνηση πολιτών ¨Μέτωπο Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία¨, απαρτίζεται από το σύνολο των πολιτών των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική), που συμφωνούν με το προγραμματικό πλαίσιο του συνδυασμού ¨Μέτωπο Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία¨, όπως αυτό παρουσιάστηκε στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, για την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Ο συνδυασμός ¨Μέτωπο Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία¨, στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Μάρκο Μπόλαρη, εξέλεξε 19 περιφερειακούς συμβούλους, που συναποτελούν την περιφερειακή παράταξη του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας.
3. Το σύνολο των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού ¨Μέτωπο Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία¨ στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, συναποτελούν την ιδρυτική συνέλευση του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, η οποία καλείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο 2011 να προχωρήσει στην επικαιροποίηση και επιβεβαίωση του προγραμματικού πλαισίου και της αντιπολιτευτικής τακτικής του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ για την περιφερειακή περίοδο 2011 – 2014.
4.  Η ιδρυτική συνέλευση του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, αποφασίζει για τις οργανωτικές δομές της περιφερειακής κίνησης πολιτών στις 7 περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση τις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας, της συλλογικής δράσης και της ουσιαστικής αποκέντρωσης.
Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το σύνταγμα της Ελλάδας και την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι η βασική κατεύθυνση της περιφερειακής κίνησης πολιτών ¨Μέτωπο Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία¨.
5. Η ιδρυτική συνέλευση εκλέγει διοικούσα επιτροπή, που συντονίζει τα βήματα συγκρότησης της περιφερειακής κίνησης πολιτών ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨ με ανοιχτές διαδικασίες, λαϊκή συμμετοχή και ατζέντα διαλόγου για την περιφερειακή ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Βασική επιδίωξη η περιφερειακή συναντίληψη στην ανάδειξη, προώθηση και επίλυση περιφερειακών ζητημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η περιφερειακή κίνηση πολιτών ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨, υποστηρίζει κριτικά και δημιουργικά το έργο της περιφερειακής παράταξης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με θετικές παρεμβάσεις στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Περιφέρειας, με δημόσιες εκδηλώσεις και κατάθεση προτάσεων στον κοινωνικό διάλογο.
6.  Η ενότητα αρχών και στόχων που προσδιόρισε τον δημόσιο λόγο του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, παραμένει στον πυρήνα της προγραμματικής πρότασης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨.
Το υψηλό ποσοστό (48%) που κατέγραψε το ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨ στην επαναληπτική εκλογή της 14ης Νοεμβρίου 2010, δείχνει τον σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας και τις προσδοκίες για μια ουσιαστική, υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση που καλείται το ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨ να υπηρετήσει.
Το ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨ πιστεύει στον κοινωνικό διάλογο, για αυτό και οι προτάσεις του στο πνεύμα της δημιουργικής αντιπολίτευσης έχουν σαν στόχο την σύνθεση, τα βήματα της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον, την βελτίωση της ζωής των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.
 Η συνδιαμόρφωση του περιφερειακού προγράμματος, είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα, τη συρραφή αιτημάτων και επιμέρους δράσεων δήμων και περιφερειακών ενοτήτων, είναι ένα στρατηγικό σχέδιο με συμπληρωματικότητα, με συνέργιες, σε ένα πλαίσιο στήριξης με πόρους τοπικούς, εθνικούς, ευρωπαϊκούς.
Με μια τοπική διακυβέρνηση που στηρίζεται στο ήθος, την εντιμότητα, την λογοδοσία, που σέβεται το δημόσιο συμφέρον.
Κεντρική ιδέα, η κοινωνικά δίκαιη έξοδος από την κρίση, η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας, των ανισοτήτων στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικά στη χώρα, η χωρική συνοχή της Περιφέρειας, η οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης.
7.  Βασικές προτεραιότητες του προγραμματικού πλαισίου του ¨Μετώπου Ανάπτυξης είναι:
● Η εμπέδωση ενός μοντέλου ισόρροπης ανάπτυξης με ενίσχυση της απασχόλησης, καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας, άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, χωρίς πρακτικές υδροκεφαλισμού του κέντρου σε βάρος της Περιφέρειας.
● Μια οικονομία συνδυασμένου εισοδήματος που θα βασίζεται σε όλες τις παραγωγικές δομές, που θα ενισχύει το αληθινό εγχώριο προϊόν, που θα αξιοποιεί όλα τα τοπικά, ποιοτικά πλεονεκτήματα (επώνυμη, ποιοτική πιστοποιημένη γεωργία, δυναμική βιοτεχνία και βιομηχανία με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αγροτουρισμός, τομέας υπηρεσιών).
● Ο διεθνής – ευρωπαϊκός ρόλος της μητροπολιτικής και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, ως κόμβου της πολλαπλής Εγνατίας ανάπτυξης, με δίκτυα σύγχρονων υποδομών (Εγνατία, ΠΑΘΕ, Σιδηροδρομικοί άξονες και Προαστιακό Δίκτυο, Λιμάνι, Αεροδρόμιο). Θέλουμε μια διεθνή πόλη συνδυασμένων μεταφορών, με καλύτερη ζωή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
  Η Κεντρική Μακεδονία ως τόπος δωδεκάμηνου τουριστικού προορισμού και η Θεσσαλονίκη ως μια πόλη παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ως μια πόλη διεθνών εκθέσεων, δημιουργός γεγονότων, μια πόλη με την ιστορική ταυτότητα στην διαχρονία των 24 αιώνων.
● Η άμεση σύνδεση της παιδείας, της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών σε μια ζώνη καινοτομιών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θέλουμε την Θεσσαλονίκη, Μητρόπολη της εκπαίδευσης, διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.
● Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της δημόσιας υγείας ως κοινωνικού αγαθού.
● Η ισχυρή παρουσία της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης στην Ευρώπη των Περιφερειών, με την ίδρυση γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες.
  Το νέο μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης με χρηστή διοίκηση, με ενεργό συμμετοχή των πολιτών, διαφάνεια, λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο.
8. Η έδρα της περιφερειακής κίνησης και της περιφερειακής παράταξης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ γραφεία του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ λειτουργούν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες (πρώην Νομαρχίες), της Κεντρικής Μακεδονίας με την αντίστοιχη γραμματειακή υποστήριξη.
9.  Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, όπως προβλέπεται και από το άρθρο 168 του Νόμου 3852 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης. Ο αναπληρωτής του εκλέγεται από την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων που ανήκουν στην παράταξη του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 168 - παράγραφος 6 του Νόμου 3852.
10.  Η ομάδα των περιφερειακών συμβούλων του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, εκφράζει τις θέσεις της κίνησης και της παράταξης του  ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, κάνοντας πράξη την ενότητα αρχών και στόχων του προγραμματικού πλαισίου.
Κάθε περιφερειακός σύμβουλος εκφράζεται με ελευθερία γνώμης και ψηφίζει κατά συνείδηση, με σεβασμό στις βασικές αρχές και αξίες του προγραμματικού πλαισίου του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨.
Τυχόν ανεξαρτητοποίηση, διαγραφή ή επανένταξη συμβούλου στην περιφερειακή παράταξη του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, ακολουθεί τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 168 του Νόμου 3852.
11.  Η τακτική της περιφερειακής παράταξης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ καθορίζεται σε ολομέλεια της ομάδας των περιφερειακών συμβούλων. Με απόφαση του επικεφαλής ή της ολομέλειας της παράταξης, ορίζονται ειδικοί αγορητές σε θεματικές συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Με ανάλογες αποφάσεις ορίζονται εκπρόσωποι της περιφερειακής παράταξης, σε δημόσιες εκδηλώσεις ή αποστολές του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
12. Στην αρχή κάθε περιφερειακής περιόδου, συγκροτείται με απόφαση της ολομέλειας της περιφερειακής παράταξης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ τριμελές προεδρείο που έχει την ευθύνη του συντονισμού της λειτουργίας της ομάδας των περιφερειακών συμβούλων, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, καθώς και την ευθύνη της δημόσιας εκπροσώπησης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το προεδρείο συγκροτείται από τον πρόεδρο, που είναι ο επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης, του συνδυασμού στις εκλογές του 2010, και της παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο, τον γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα. Ο πρόεδρος και το προεδρείο του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες διαπεριφερειακής συνεργασίας, στην κατεύθυνση υποστήριξης κοινών πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης.
13. Η ολομέλεια της περιφερειακής παράταξης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, συγκαλείται πριν από κάθε συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου, ή μετά από πρόσκληση του προέδρου ή του προεδρείου ή αν το ζητήσουν το 1/3 των μελών της ομάδας των περιφερειακών συμβούλων.
14. Με απόφαση της περιφερειακής παράταξης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, συγκροτούνται περιφερειακοί τομείς εργασίας για την επεξεργασία και προώθηση πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Στους περιφερειακούς τομείς εργασίας συμμετέχουν εκτός από τους περιφερειακούς συμβούλους, μέλη της ιδρυτικής συνέλευσης που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, μέλη της περιφερειακής κίνησης πολιτών, καθώς και στελέχη του κοινωνικού, συνδικαλιστικού, επιστημονικού χώρου που συμφωνούν με τις θέσεις του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ και έχουν την αντίστοιχη εξειδίκευση για τη υποστήριξη θεμάτων του περιφερειακού συμβουλίου.
15.  Οι περιφερειακοί τομείς εργασίας σε συνεργασία με τους αντίστοιχους καθ’ ύλιν αρμόδιους περιφερειακούς συμβούλους, συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές που το ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨ προωθεί και εφαρμόζει, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο.
Οι περιφερειακοί τομείς εργασίας του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία, επιδιώκοντας συνεργασίες με πολιτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, συνδικαλιστικούς φορείς, ΜΚΟ, κινήσεις πολιτών σε τοπικά, περιφερειακά θέματα, όπου διαπιστώνονται συμπτώσεις για κοινές δράσεις.
16. Με απόφαση του προέδρου ή του προεδρείου ή της περιφερειακής παράταξης, συγκροτούνται περιφερειακοί τομείς εργασίας, κατ αντιστοιχία των αρμοδιοτήτων που προβλέπεται να ασκήσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση σύμφωνα με το Νόμο 3852.
Συγκεκριμένα δημιουργούνται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 186 του Νόμου 3852 οι περιφερειακοί τομείς εργασίας:
  Προγραμματισμού – Ανάπτυξης
  Γεωργίας – Κτηνοτροφίας – Αλιείας
  Φυσικών Πόρων – Ενέργειας – Βιομηχανίας
  Απασχόλησης – Εμπορίου – Τουρισμού
  Μεταφορών – Επικοινωνιών
  Έργων – Χωροταξίας – Περιβάλλοντος
  Υγείας, Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού
  Πολιτικής Προστασίας και Διοικητικής Μέριμνας.
Με απόφαση του προέδρου ή του προεδρείου, συγκροτείται περιφερειακός τομέας τεκμηρίωσης και νομικού ελέγχου των πράξεων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας.
17. Με απόφαση της περιφερειακής παράταξης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, συγκροτείται επιτροπή οικονομικών, που έχει την ευθύνη της παρακολούθησης και της επιμέλειας της οικονομικής κατάστασης της παράταξης και της κίνησης, με τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλων όσων προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.  Η επιτροπή οικονομικών ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, το προεδρείο και την ολομέλεια της παράταξης.
18. Με απόφαση της περιφερειακής παράταξης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, συγκροτείται γραφείο ΜΜΕ και επικοινωνίας, που σχεδιάζει και εφαρμόζει την επικοινωνιακή πολιτική της παράταξης και της κίνησης. Το γραφείο ΜΜΕ και επικοινωνίας σχεδιάζει και επιμελείται την ιστοσελίδα της παράταξης και της κίνησης στο διαδίκτυο.
19. Με απόφαση της περιφερειακής παράταξης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, συγκροτείται ομάδα εργασίας από μέλη της παράταξης και της κίνησης, για την σύνταξη κώδικα δεοντολογίας των μελών που συμμετέχουν στο ¨Μέτωπο Ανάπτυξης¨.
20.  Η περιφερειακή παράταξη του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, εισηγείται στην ιδρυτική συνέλευση του άρθρου 3 του παρόντος, την διοργάνωση περιφερειακής συνδιάσκεψης του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, μέσα στο Β’ εξάμηνο του 2012, για την χάραξη της στρατηγικής του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ στην πορεία προς τις περιφερειακές εκλογές 2014.
21.  Το παρόν σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨, τίθεται σε ισχύ με την έγκριση του από την περιφερειακή παράταξη των συμβούλων του ¨Μετώπου Ανάπτυξης¨ και εισάγεται για συζήτηση και επικύρωση στην ημερήσια διάταξη της ιδρυτικής συνέλευσης του άρθρου 3 του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)