Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ


 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι στόχοι για το 2011 της συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης με επικεφαλής αντίστοιχα, την Παλαιοντολόγο Τσουκαλά Ευαγγελία, Αναπλ. Καθηγήτρια και τον Καθηγητή Gernot Rabeder, μέλος της αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος δημότης Αλμωπίας, αφού από το 1996 προβάλλει διεθνώς την περιοχή.
Οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η συγγραφή της μονογραφίας για την Αρκουδοσπηλιά των Λουτρών μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των ανασκαφών που ξεκίνησαν από το 1990 και έφεραν στο φως περισσότερα από 20.000 απολιθώματα τα οποία έχουν καταγραφεί στα ημερολόγια και στη βάση δεδομένων της σπηλιάς. Ερευνητικά η επιτυχημένη αυτή  διαδικασία μας μαθαίνει ποια ήταν η προϊστορική πανίδα (θηλαστικά ζώα, πουλιά, ερπετά) της περιοχής πριν από 40.000 χρόνια, ποια είναι η εξελικτική θέση της αρκούδας των σπηλαίων (Ursus ingressus) που προσδιορίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα, ποιά ήταν τα αίτια της εξαφάνισής της, ποιες ήταν οι κλιματικές ΒΕ, επίσης με τη συνεργασία του Δήμου, η διοργάνωση της 10ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σπηλαιολόγοι και φίλοι των σπηλαίων από όλη την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Με βάση τη σπουδαιότητα της παλαιοντολογικής αυτής θέσης μας ανατέθηκε το 2006 η Διοργάνωση του 12ου Διεθνούς Συμποσίου για την Αρκούδα των Σπηλαίων στην Αριδαία
και το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας με τη συνεργασία του Δήμου και του ΑΠΘ, η οποία στέφθηκε από τεράστια επιτυχία τόσο για τη συμμετοχή από 35 διαφορετικά πανεπιστήμια και Ινστιτούτα από 12 διαφορετικές χώρες όσο και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, σύνολο συμμετεχόντων 130 άτομα.
Εκπαιδευτικά έχει τεράστιο ενδιαφέρον η περιοχή του Σπηλαιοπάρκου Αλμωπίας αφού εκπονήθηκαν 3 διπλωματικές εργασίες, δύο μάστερς και μια διδακτορική διατριβή.
Στην εκπαίδευση πρέπει να προστεθούν κάθε χρόνο και οι ασκήσεις σπηλαιολογίας από το Τοπικό Τμήμα Βόρειας Ελλάδας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (ΤΟΤΒΕ/ΕΣΕ), που είναι υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Με βάση το σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, ανατέθηκε στο ΤΟΤ                                                                                         Mάρτιος 2011


Τα απολιθώματα των ανασκαφών αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση και τον εμπλουτισμό του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλμωπίας και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία, με παλαιοντολογική και ορυκτολογική έκθεση και πληροφοριακό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά) που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης μαθητών και άλλων επισκεπτών ελλήνων και ξένων. Θέμα όμως προκύπτει από την προστασία και ανάδειξη των απολιθωμάτων που αποτελούν φυσική κληρονομιά της περιοχής, το οποίο δυστυχώς είναι υποβαθμισμένο και είναι χρέος των τοπικών παραγόντων, εφόσον τα απολιθώματα βρίσκονται όλα ακόμα στην περιοχή τους, να φροντίσουν για την προστασία και ανάδειξή τους με την συνεργασία και την αφιλοκερδή προσφορά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Ομάδα συμμετοχής του 2011 (Ε. Τσουκαλά, Gernot Rabeder, η MSc γεωλόγος Κατερίνα Χατζοπούλου, ο γεωλόγος Βαγγέλης Βλάχος, η μεταπτυχιακή φοιτήτρια MSc Christine Frischauf
και τον παλαιοντολόγο MSc Gerhard Withalm) επιθυμεί να ευχαριστήσει τον κ. Δημήτριο Πασόη, Δήμαρχο και τον κ. Ιωαννίδη, Πρόεδρο της Επιχείρησης των Λουτρών για τη φιλοξενία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)