Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ Π.Σ.Ι.Π&Λ


Επίσκεψη στο δήμο Σκύδρας και στην περιοχή του Λουτροχωρίου, για την οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη λουτρόπολης στην περιοχή από Δανική επενδυτική εταιρεία, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεως Ελλάδας. Στην αποστολή μετείχαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης, ο Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης και τα δυο μέλη του Δ.Σ. Ηλίας Σαχπατσίδης και Παναγιώτης Έμμας.
Σημειώνεται ότι στο Λουτροχώρι ....
υπάρχουν ιαματικές μεταλλικές πηγές, ενώ το νερό του έχει χαρακτηριστεί από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπόθερμο, υποτονικό, μεσομεταλλικό και θειούχο. Το νερό έχει θεοκρασία 18 με 20 βαθμούς °C, είναι ψυχρό και είναι κατάλληλο για πόση.
Η αξία των πηγών είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τα αρχαία κιόλας χρόνια, πρώτοι, όμως οι Γερμανοί έκαναν ανάλυση των νερών και πιστοποίησαν τις ιαματικές (θεραπευτικές) τους ιδιότητες.

Ενημέρωση
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση  της αντιπροσωπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας  η ανταλλαγή απόψεων για το βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης του ιαματικού νερού του οικισμού Λουτροχωρίου.
Την αντιπροσωπεία δέχτηκαν ο δήμαρχος Σκύδρας Γεώργιος Χοίδης και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Καραγιάννης, που είναι και υπεύθυνος του δήμου για το συγκεκριμένο θέμα.
Παρόντες στην ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε ήταν, επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αικατερίνη Ιγνατιάδου και οι αντιδήμαρχοι Μαρία Παπαδοπούλου, Μιχαήλ Σουρουτζίδης, Κωνσταντίνος Κερμανίδης και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. 
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου  Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεως Ελλάδας Α. Αναστασιάδης ενημέρωσε την διοίκηση του δήμου Σκύδρας για τους σκοπούς του συλλόγου, οι οποίοι είναι η ανάπτυξη και η προβολή των ελληνικών λουτροπόλεων, η ανάδειξη της συμβολής των λουτρών στην υγειά των πολιτών, η καταπολέμηση της ανεργίας και η συνεργασία ελληνικών και ευρωπαϊκών λουτροπόλεων.
Από την πλευρά τους οι κύριοι Γ. Χοϊδης και Μ. Καραγιάννης ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου για την προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια για την κατασκευή της λουτρόπολης στο κοινοτικό διαμέρισμα του Λουτροχωρίου.
Επίσης, ενημέρωσαν, για την συνεργασία με την Δανέζικη εταιρία MARKIS, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα αυτή είναι με μηδενικό κόστος για το δήμο. Τόνισαν, ακόμη, ότι το θέμα έχει κολλήσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και ειδικότερα στα συρτάρια της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της πρώην Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημείωσαν, ακόμη, ότι ο δήμος στην περιοχή διαθέτει οικοπεδική έκταση 8 στερεμάτων, η οποία θεωρείται μικρή για την ανάπτυξη μίας σύγχρονης λουτρόπολης. Υπογραμμίζεται ότι η εταιρία στην προμελέτη που παρουσίασε στο δήμο εκτιμά ότι απαιτείται μια έκταση 80 τουλάχιστον στερεμάτων προκειμένου να αναπτυχτεί μια βιώσιμη επένδυση.

Επίσκεψη στο Λουτροχώρι
Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας  επισκέφτηκε το κοινοτικό διαμέρισμα Λουτροχωρίου για να διαπιστώσουν επιτόπου την κατάσταση της περιοχής και τη δυνατότητα ανάπτυξης μίας λουτρόπολης.
Εκεί διαπιστώθηκε η αφθονία του ιαματικού νερού, αν και οι παλιές λουτρικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Διαπιστώθηκε επίσης ότι νερά διαθέτουν θερμοκρασία 18 με 20 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τα μέλη της αντιπροσωπείας εκτιμούν ότι ο  δήμος θα πρέπει να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να αποκτήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μία ικανή έκταση για την κατασκευή μίας νέας λουτρόπολης.
Εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για το πώς μπορούν να υλοποιηθούν επενδύσεις στην χώρα μας, όπως αυτή της Δανέζικης εταιρίας MARKIS, όταν δεν μπορούν νε ξεπεραστούν απλά γραφειοκρατικά εμπόδια.
Για το λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος διερευνά ήδη τις δυνατότητες παρέμβασης και τις κινήσεις που θα πρέπει να αναλάβει προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση, προς όφελος της τοπικής οικονομίας, των κατοίκων της περιοχής και του θεραπευτικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)