Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Συνάντηση της Θ. Τζάκρη με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη για την χαλαζόπτωση



Συνάντηση της Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κας Θεοδώρας Τζάκρη, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Θεόδωρου Σαρρή.
 Κατά τη συνάντηση, η κα Τζάκρη ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Σκανδαλίδη αρχικά για το θέμα της ισχυρής χαλαζόπτωσης που έπληξε μεγάλες εκτάσεις των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας και πιο συγκεκριμένα τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγίας Φωτεινής, Φλαμουριάς, Άγρα, Βρυττών, Νησίου, Παναγίτσας, Ζέρβης, Ξανθωγείων, Άρνισσας, Αγίου Αθανασίου, Καρυδιάς, Κερασιάς, Σαρακηνών, Κορυφής, Όρμας, Λουτρακίου κ.α., προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες και μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν την παραγωγή τους έτοιμη προς συγκομιδή. Η κα Τζάκρη ενημέρωσε επίσης τον κ. Υπουργό ότι από τη χαλαζόπτωση εκτός από τη ζημιά στην παραγωγή, ζημιές υπέστη σε αρκετές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο. 
Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε ενώπιον του κ. Υπουργού, ότι ήδη από τη Δευτέρα 23 Μαΐου κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ θα βρίσκεται τις πληγείσες περιοχές για την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από το χαλάζι. Ήδη την περιοχή επισκέφθηκε ο Προϊστάμενος του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Αναφερόμενος στο θέμα του προγράμματος για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών, υπογράμμισε ότι τα κονδύλια για το έργο υπάρχουν και το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και οι αγρότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σ’ αυτό θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
Στη συνέχεια η κα Τζάκρη ενημέρωσε τον κ. Σκανδαλίδη για το θέμα της καρπόπτωσης μετά τη γονιμοποίηση που παρατηρείται σε πολλές δεντροκαλλιέργειες των περιοχών του Νομού Πέλλας. Για το θέμα αυτό ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι έχει ήδη ανατεθεί από τον ΕΛΓΑ προς τους αρμόδιους φορείς μελέτη για τη διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου και εφόσον από την έρευνα αυτή προκύψει ότι το φαινόμενο οφείλεται σε κάποιους από τους επιλέξιμους κινδύνους του ΕΛΓΑ οι αγρότες θα αποζημιωθούν από τον ίδιο τον Οργανισμό, σε αντίθετη περίπτωση θα αποζημιωθούν μέσα από τα προγράμματα των ΠΣΕΑ.
«Βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών του νομού μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παραγωγή τους αποτελεί για τους περισσότερους από αυτούς το μοναδικό τους εισόδημα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ προχωρούν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη καταγραφή των ζημιών, με στόχο γρήγορες, δίκαιες και αντικειμενικές εκτιμήσεις, αλλά και γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν» δήλωσε μετά τη συνάντηση η κα Τζάκρη.-


----------
Συνημμένα αποστέλλεται και μια (1) φωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)