Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Μαΐου, η Έδεσσα γέμισε χρώματα και αρώματα, βγαλμένα από το περιβόλι της παράδοσης.




Τα μέλη του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Χορευτικού Συλλόγου Έδεσσας μας ταξίδεψαν στο παρελθόν με την αναπαράσταση του παραδοσιακού ντόπιου γάμου. Ένα νοσταλγικό ταξίδι, που στόχο είχε όχι μόνο την καταγραφή και προβολή του πολιτισμικού πλούτου του τόπου μας, αλλά και την επαφή των νεότερων με την παράδοση.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Χορευτικός Σύλλογος Έδεσσας με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Έδεσσας. Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Βουλευτής Πέλλας, κ. Γεώργιος Καρασμάνης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Χορευτικού Συλλόγου Έδεσσας και Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Πέτρος Πιβαρτιτσάνης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, διαβάστηκε μήνυμα της Υφυπουργού Εσωτερικών, κας Θεοδώρας Τζάκρη, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική, καθώς γέμισε τις κερκίδες του σταδίου της Έδεσσας.
Η εκδήλωση ήταν μία συναρπαστική μουσικοχορευτική παράσταση, με αναφορά στα δρώμενα του παραδοσιακού ντόπιου γάμου. Η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου έγινε με τη συνδρομή 200 περίπου χορευτών και χάρη στις άοκνες προσπάθειες της χοροδιδασκάλου, κας Στέλλας Δέλλιου – Συμεωνίδου, η οποία είναι η ψυχή του Συλλόγου και της εκδήλωσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου. Για τις ανάγκες της παράστασης, που είχε διάρκεια σχεδόν τρεις ώρες, οι γυναίκες του Συλλόγου είχαν ετοιμάσει παραδοσιακά εδέσματα, γεγονός που έδωσε ιδιαίτερη αξία στην αναπαράσταση του γάμου.
Το σύνολο της εκδήλωσης καλύφθηκε από συνεργείο της τηλεόρασης TV100 με τον γνωστό παρουσιαστή σε θέματα λαϊκής παράδοσης, κ. Νίκο Αβαγιανό και θα προβληθεί στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Χορευτικού Συλλόγου Έδεσσας αναφέρθηκε στην παρουσία του Συλλόγου και εξήρε το ρόλο και την προσφορά της χοροδιδασκάλου. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε το λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας. Πρέπει να διασώσουμε και να διαδώσουμε την τοπική μας παράδοση. Για το σκοπό αυτό στο Σύλλογο δραστηριοποιούνται πολλά χορευτικά τμήματα, μέσω των οποίων προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη για την παράδοση και τους χορούς των προγόνων μας».
Ο Δήμαρχος Έδεσσας στο σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
 «Οι Έδεσσα, οι Εδεσσαίοι, αγαπούν την παράδοση και την νοιώθουν σαν ένα κομμάτι της ψυχής τους…
Απόψε, όλοι μαζί, λέμε ότι υπάρχει συνέχεια στα πολιτιστικά δρώμενα. Μέσα από την δράση του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Χορευτικού Συλλόγου της πόλης μας, που θα παρουσιάσει την αναπαράσταση του ντόπιου γάμου. Έθιμα και δρώμενα που δείχνουν το βάθος και το εύρος του πολιτισμού στον τόπο μας.
Η εξέλιξη και οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής πάνε να μας ξεκόψουν από το παρελθόν μας. Η σημερινή εκδήλωση είναι μία άτυπη μορφή αντίστασης στην αποκοπή μας από τις ρίζες. Γιατί ο στόχος είναι να πατήσουμε γερά στις βάσεις, στην ιστορία, στην παράδοση μας, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Αυτό που θα δούμε  στην συνέχεια, δεν είναι μια απλή παράσταση, αλλά μια κατάθεση ψυχής από νέους ανθρώπους, που συνεχίζουν τον αγώνα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, λέγοντας σε όλους μας ότι το μέλλον μας είναι ο πολιτισμός μας, ότι το αύριο μπορεί και πρέπει να περιέχει στοιχεία από την λαϊκή μας παράδοση.
Σ’ αυτή την προσπάθεια, που θέλει την διαφύλαξη και την διάδοση της παράδοσής μας, ο Δήμος Έδεσσας στέκεται θερμός συμπαραστάτης. Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι, μπορεί να υπάρχει στενότητα οικονομικών πόρων, πιστέψτε με όμως υπάρχει η διάθεση για συνεργασία και αυτό τα καλύπτει όλα».
Στη συνέχεια συνεχάρηκε όλους όσους δούλεψαν για να μας χαρίσουν την όμορφη παραδοσιακή βραδιά με την εντυπωσιακή μουσικοχορευτική παράσταση και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, που με την παρουσία τους έδειξαν έμπρακτα την αγάπη στον παραδοσιακό πολιτισμό και την στήριξη στην προσπάθεια των μελών του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Χορευτικού Συλλόγου Έδεσσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)