Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Eκτακτα μέτρα στήριξης του τομέα φρούτων και λαχανικών

Από το γραφείο της βουλευτή κ. Θ. Τζάκρη ανακοινώνεται στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών του
νομού μας ότι μετά και από αίτημα του αρμοδίου υπουργού στην Ε.Ε. θεσπίστηκαν έκτακτα μέτρα στήριξης του τομέα των φρούτων και λαχανικών, εξαιτίας της απρόβλεπτης κρίσης που προκλήθηκε από το βακτήριο Escherichia coli.
Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 585/2011 από τα μέτρα αυτά μπορούν να επωφεληθούν Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) οπωροκηπευτικών ή και μεμονωμένοι παραγωγοί που καλλιεργούν και εμπορεύονται αγγούρια, μαρούλια και αντίδια, τομάτες, πιπεριές και κολοκύθια που προορίζονται για νωπή κατανάλωση και των οποίων η εμπορία επλήγη λόγω της κρίσης που προκλήθηκε στην αγορά από το βακτήριο Escherichia coli κατά την χρονική περίοδο από 26/5/2011 έως 30/6/2011.
Τα μέτρα που προβλέπονται είναι:
         Η απόσυρση οπωροκηπευτικών
α. για βιολογική αποσύνθεση και λιπασματοποίηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση 346712/6-10-97 του Υπουργείου Γεωργίας, όπως ισχύει.
β. για τη διατροφή των ζώων (σε ημερήσια βάση: αιγοπρόβατα: 1 κιλό ανά ζώο, βοοειδή: 7 κιλά ανά ζώο, εκτατικής μορφής εκμεταλλεύσεις χοίρων: 3 κιλά ανά ζώο)
γ. ως δωρεάν διανομή (σε ημερήσια βάση: 1 κιλό ανά τελικό δικαιούχο-φυσικό πρόσωπο)
         Η πρώιμη συγκομιδή σύμφωνα με το άρθρο 23 της ΚΥΑ 266355/11.02.09 (ΦΕΚ 64Β/09).
         Η μη συγκομιδή σύμφωνα με το άρθρο 85 του Καν. (ΕΚ) 1580/07 και το άρθρο 84 του Καν. (ΕΚ) 543/11. Η δράση της μη συγκομιδής δύναται να εφαρμοστεί σε καλλιεργούμενη έκταση από την οποία έχει ήδη ληφθεί ποσότητα προς εμπορία με την προϋπόθεση ότι αυτή η ποσότητα θα αφαιρεθεί από τον υπολογισμό της ενίσχυσης με βάση τα λογιστικά ή φορολογικά στοιχεία της ΟΠ ή του μεμονωμένου παραγωγού.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) υλοποιούν τα μέτρα είτε μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, είτε εκτός των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Οι μεμονωμένοι παραγωγοί εξυπηρετούνται μέσω των ΟΠ, ή μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η ενίσχυση καλύπτει μέτρα που εφαρμόζονται για το διάστημα από 26/5/2011 έως και 30/6/2011.
Με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ορισθούν λεπτομέρειες για την αποστολή των αιτημάτων πληρωμής και την καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους.
Με πρωτοβουλία της κ. Τζάκρη θα διοργανωθεί εντός των επόμενων ημερών ενημερωτική συνάντηση στο Παλαίφυτο, με σκοπό την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση των παραγωγών από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ακριβής μέρα, η ώρα και ο τόπος της συνάντησης θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)