Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό πρόγραμματο Flinkman.


       Η ανάπτυξη ενός πλαισίου συνεργασίας των αρμόδιων φορέων για τα σχέδια της διαχείρισης των πλημμυρών ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποίησε σήμερα (Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011) στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο (αίθουσα Helexpo Corona) η Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Flinkman.


Aνοίγοντας τις εργασίες τις ημερίδας ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιος Σώκος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η προσπάθεια του ανθρώπου να οργανώσει την άμυνά του απέναντι στα στοιχεία της φύσης και ιδιαίτερα απέναντι στις πλημμύρες είναι διαρκής και μόνιμη και πάντοτε έχει να κάνει με ένα σχέδιο που σε κάποιες περιπτώσεις όχι μόνο το αγνοήσαμε αλλά πράξαμε ακριβώς το αντίθετο, δε σεβαστήκαμε τη φύση με αποτέλεσμα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης να θρηνούμε θύματα.

Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να οργανώσουμε καλύτερα το χώρο ευθύνης μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να δούμε με ένα διαφορετικό τρόπο τις περιοχές κατοικίας.

Δε μπορούμε να χτίζουμε πάνω σε μπαζωμένα ρέμματα ή να μειώνουμε τις κοίτες των ποταμών για να δημιουργούμε οικόπεδα.

Οφείλει το κράτος, η αυτοδιοίκηση και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν σχέδια για πρόληψης για κάθε επέμβαση που κάνουν στη φύση ώστε να προλαμβάνονται οι όποιες επιπτώσεις.

Τα προγράμματα όπως το Flinkman παρέχουν γνώση και εμπειρία που πρέπει να τις αξιοποιούμε ώστε να οργανώνουμε τα επόμενα βήματα και να βρισκόμαστε σε μία ετοιμότητα που είναι απαραίτητη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων όπως οι είναι πλημμύρες».

Το πρόγραμμα  Flinkman συνίσταται στις εξής δράσεις:

·        Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και τρίτων χωρών, που δραστηριοποιούνται σε θέματα διαχείρισης πλημμυρών.

·        Δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταχώρησης και Ανταλλαγής Πληροφοριών, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη βάσης δεδομένων και ιστοχώρου με στοιχεία παλαιών περιστατικών, καλών πρακτικών σε θέματα σχεδιασμού, πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρών.

·        Ταυτοποίηση, Καταγραφή των φορέων που εμπλέκονται σε ενέργειες σχεδιασμού, πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών πλημμύρας, στην Ελλάδα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·        Σύνταξη Οδηγού Καλών Πρακτικών για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενεργειών, για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων πλημμύρας.

·        Διαβούλευση των αρμοδίων Φορέων και Υπηρεσιών επί του περιεχομένου του Οδηγού Καλών Πρακτικών και προτάσεις για τη βελτίωσή του.

·        Ενέργειες ενημέρωσης και δημοσιοποίησης σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της οργάνωσης ημερίδων, συμμετοχής σε συνέδρια, έκδοσης εντύπων και δημοσίευσης άρθρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)