Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Γούστο …γυναίκας στην Όρμα


Έβαλαν και το χεράκι τους και το γούστο τους και την απαράμιλλη τέχνη τους  οι γυναίκες της Όρμας .

Το αποτέλεσμα ήταν το πρώην σπίτι παιδιού που ανακατασκευάστηκε και δόθηκε στον Σύλλογο Γυναικών ,μεταμορφώθηκε και εσωτερικά .Ουσιαστικά έχει γίνει ένα λειτουργικό  λαογραφικό μουσείο. Φυσικά (αν)εδιξαν και την μεγάλη τέχνη του στα εδέσματα  ,που διέθεσαν  στο κόσμο μετά την τελετή των εγκαινίων στο γλέντι που ακολούθησε. .
Τα εγκαίνια
 έγιναν με κάθε επισημότητα, το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Δημάρχου Αλμωπίας Δημήτρη Πασόη.
            Οι οικοδέσποινες Σταυρούλα Κώστα Πρόεδρος του Συλλόγου και η Αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαγκή (που κατάγεται από την Όρμα και είναι μέλος του Συλλόγου), υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησαν για την παρουσία τους. Αναφέρθηκαν σύντομα στο χρονικό της όλης προσπάθειας και τους στόχους του Συλλόγου Γυναικών Όρμας.
            Ο Δήμαρχος Δημήτρης Πασόης εξήρε την προσπάθειά τους και τις συνεχάρη. Τόνισε τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν και τη συμβολή τους στη φιλοξενία και τον τουρισμό. Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία του πολιτισμού και της παράδοσης για τον άνθρωπο.
            Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Θεοδωρίδης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τις προσπάθειες των γυναικών και την έντονη δραστηριότητά τους. Υπογράμμισε την άψογη συμπεριφορά των κατοίκων και την αυθόρμητη φιλοξενίας τους. Τους κάλεσε να τη διατηρήσουν γιατί είναι ένα από τα «ισχυρά όπλα» του τουρισμού. Χαρακτήρισε την Όρμα ως ένα από τα ωραιότερα χωριά του Νομού, σε μια ευρύτερη περιοχή όπου πλέον κυρίαρχο ρόλο παίζουν το Χιονοδρομικό, τα Λουτρά Πόζαρ και ο Εναλλακτικός Τουρισμός. Δεσμεύτηκε για έμπρακτη βοήθεια. Αναφερόμενος στην οδική σύνδεση με το Χιονοδρομικό μέσω Όρμας εμφανίστηκε βέβαιος ότι το έργο θα ολοκληρωθεί. Η Περιφερειακή Ενότητα, σημείωσε, πρόκειται να προβεί στην ολοκλήρωση του, με δικά της χρήματα.
            Εκτίμησε ότι, σύντομα τελειώνει η σχετική μελέτη και μέχρι τέλος της χρονιάς να έχει γίνει και η δημοπράτηση.
            Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν ακόμη ο Βουλευτής Ηλίας Θεοδωρίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Άλκης Νουσηκύρου, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Τραπεζανίδης, Νίκος Παρούτογλου, Γιώργος Ταγκαλίδης, Τάσος Τσαβδάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Νικολαΐδης, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΑ Αθηνά Δούκα, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δέσποινα Καλδερεμτζή, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μάκης Δεμιρτζίδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Μέντσης.
Ακολούθησε μικρό παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Πέτρου Τσιπάρη. Οι γυναίκες είχαν φροντίσει για το μενού με αμέτρητους παραδοσιακούς μεζέδες που έφτιαξαν οι ίδιες.
Ο χαιρετισμός τους Δημάρχου
   Η Όρμα είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του δήμου μας. Η Όρμα σέβεται τα ήθη και τα έθιμά της, την παράδοσή της, και  καταφέρνει να αναβιώνει μέχρι και σήμερα τη "Σίρνιτσα", τη γιορτή κάστανου, τα "Κόλεντα",  τη "Σούρβα " και τα "Ακρίτεια".
  Όταν γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε, γνωρίζουμε καλύτερα το που πάμε. Για αυτό καθετί καινούργιο (που προωθείται και με σύγχρονα μέσα) είναι καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο όταν στηρίζεται στην γνήσια παράδοση μας.
Η παράδοση, όπως όλοι ξέρουμε είναι, η χρυσή αλυσίδα που συνδέει τις προηγούμενες γενιές με αυτές που θα έρθουν. Και όταν αυτή η αλυσίδα συντηρείται, το πρόσωπο του κάθε τόπου παραμένει αληθινό, εκφραστικό και άξιο σεβασμού. 
   Οι αξίες του παρελθόντος είναι οι ρίζες μας, τα θεμέλια της κοινωνικής μας υπόστασης, και συγχρόνως είναι το μέτρο για να μπορούμε να εκτιμήσουμε, σωστά το παρόν.
  Φίλες και φίλοι,
   Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάστηκαν αγώνες για να κατακτηθεί η θέση, που κατέχει σήμερα η γυναίκα μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία.  Η γυναίκα σήμερα δεν περιορίζεται μόνο στην ανατροφή των παιδιών της (που κανείς δεν ξεχνά ότι, αποτελεί την σπουδαιότερη, τη σημαντικότερη αξία της ζωής και των κοινωνιών) αλλά δραστηριοποιείται συγχρόνως και σε τομείς όπως οι επιστήμες, οι επιχειρήσεις, οι τέχνες, η πολιτική.   
    Η γυναίκα αποτελεί δυναμικό μέλος της κοινωνίας, που μπορεί με τις ικανότητες της και την ευαισθησία της να κάνει καλύτερη και πιο ανθρώπινη την κοινωνία μας.   
    Η πρωτοβουλία των γυναικών της Όρμας, η πρωτοβουλία να ιδρύσετε σύλλογο είναι μία ενέργεια σημαντικότατη και αξίζει επιβράβευσης,  γιατί γίνεται με γνώμονα τόσο, την αγάπη για τον τόπο σας και την προβολή του, όσο και για την διάσωση και διάδοση των πολύτιμων παραδόσεων σας.
    Ο Δήμος Αλμωπίας θα είναι δίπλα σας και θα είναι αρωγός σε κάθε είδους δραστηριότητα του συλλόγου σας, αφού στους δύσκολους καιρούς που ζούμε πιστεύουμε πως ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
   Κλείνοντας θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα δράση σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη.
    Ακόμη να σας ευχηθώ η διάθεση για προσφορά και δημιουργία να σας συνοδεύει πάντα.
   Να ‘στε όλες καλά και καλή συνέχεια.
Στο χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαγκή τόνισε: «Τιμώντας τη γυναίκα και τον πολλαπλό της ρόλο σήμερα, διασφαλίζουμε τη συμμετοχή της σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας ώστε να αποκτήσει τον σεβασμό και τη θέση που δικαιούται μέσα στην κοινωνία.
            Η πρωτοβουλία των γυναικών της Όρμας να δημιουργήσουν σύλλογο είναι αποτέλεσμα της αγάπης για το χωριό τους, ώστε να ξαναζωντανέψουν παραδόσεις, ήθη και έθιμα μέσα από τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων».










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)