Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΞΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

Συνάντηση είχε ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου με τη Γενική Πρόξενο στην Ακτή Ελεφαντοστού και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Ο.Η.Ε. κα Μέρω Κεσεσίογλου.
Η κα Κεσεσίογλου έχει επιτελέσει εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό έργο στην αφρικανική χώρα, καθώς μετά από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας στην Ακτή Ελεφαντοστού έχει ιδρύσει και λειτουργούν σήμερα 17 ιδρύματα, μεταξύ των οποίων σχολεία, ορφανοτροφεία, μαιευτήριο, γεωργική σχολή και συνεταιρισμοί γυναικών.
Η πρόταση που έγινε από την κα Κεσεσίογλου στο Δήμαρχο Έδεσσας ήταν να αδελφοποιηθεί ένα σχολείο της Έδεσσας με το σχολείο του ορφανοτροφείου «ΕΛΛΑΣ» της πόλης Bondokou της Ακτής Ελεφαντοστού, στο οποίο λειτουργεί πτέρυγα που ονομάζεται «ΕΔΕΣΣΑ». Ο Δήμαρχος υιοθέτησε την ιδέα με το δεδομένο ότι μία τέτοια δραστηριότητα θα διδάξει στους μαθητές της Έδεσσας την αλληλεγγύη και δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για την εξεύρεση σχολείου που επιθυμούν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να αδελφοποιηθούν με το σχολείο της Bondokou. Οι Εδεσσαίοι έχουν παράδοση στην αποστολή βοήθειας προς την Ακτή Ελεφαντοστού, αφού κατά καιρούς ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες έχουν στείλει αναπηρικά αμαξίδια, φαρμακευτικό υλικό, αντλίες για νερό και έχουν χρηματοδοτήσει τη διάνοιξη ενός πηγαδιού για πόσιμο νερό.
Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Έδεσσας κ Δημήτρης Γιάννου, δήλωσε «Στη χώρα μας ζούμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση και όλοι μας αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε τις δαπάνες μας. Βέβαια, η κρίση που βιώνουμε δεν έχει καμία σχέση με την απόλυτη φτώχια που ζουν τα παιδιά στην Ακτή Ελεφαντοστού και πιστεύω ότι η αποστολή μίας μικρής βοήθειας από τα παιδιά της Έδεσσας στα παιδιά της αφρικανικής χώρας, θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλους μας. Δεν μιλάμε για χρήματα ή για ακριβά πράγματα: ένα τετράδιο ή λίγα μολύβια είναι αρκετά για να δείξουμε τη στήριξή μας. Στους καιρούς που ζούμε πρέπει να τοποθετήσουμε την κοινωνική μας ευθύνη σε υψηλότερο σκαλί στο σύστημα αξιών μας και να προσπαθήσουμε να εμφυσήσουμε στη νεολαία μας την αλληλεγγύη».
Η Γενική Πρόξενος & Πρέσβειρα Καλής Θελήσεων του Ο.Η.Ε. κα Κεσεσίογλου, μετά τη συνάντησή της με το Δήμαρχο δήλωσε «Πριν πέντε περίπου χρόνια ιδρύσαμε το ορφανοτροφείο ΕΛΛΑΣ για 450 παιδιά των οποίων οι γονείς πέθαναν από AIDS και τα ίδια είναι φορείς. Μία πτέρυγα του ορφανοτροφείου ονομάζεται ΕΔΕΣΣΑ και τα παιδιά μαθαίνουν ελληνικά.
Εύχομαι να αδελφοποιηθεί το σχολείο με κάποιο σχολείο της Έδεσσας για να υπάρξουν ανταλλαγές σκέψεων και ιδεών μεταξύ των μαθητών της Έδεσσας και της Ακτής Ελεφαντοστού. Η Ελλάδα μας περνάει δύσκολες στιγμές, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με τις δύσκολες στιγμές που περνούν τα παιδιά εκεί. Να φανταστείτε ότι τα παιδιά τρώνε μία φορά την εβδομάδα και την υπόλοιπη εβδομάδα προσπαθούν να κλέψουν κάποιο φρούτο για να καταπραΰνουν την πείνα τους.
Είναι συγκινητικό ότι τα παιδιά του ορφανοτροφείου ΕΛΛΑΣ έγραψαν ένα ποίημα που αναφέρει “Ευχαριστώ το θεό που με έκανε ορφανό και στο ορφανοτροφείο έχω κρεβάτι, ρούχα και φαγητό, ενώ τα παιδιά της ηλικίας μου που δεν είναι ορφανά δεν έχουν να φάνε”. Στην Ακτή Ελεφαντοστού τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλά, λόγω των συνθηκών διαβίωσης και αυτό που προσπαθούμε είναι να βελτιώσουμε όσο μπορούμε την κατάσταση για τα παιδιά του ορφανοτροφείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)