Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

«Απαράδεκτη η περικοπή του επιδόματος μετακίνησης των νεφροπαθών»

                                                        


 
ΕΡΩΤΗΣΗ Γ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ


          Ως γνωστό, σύμφωνα με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας προβλέπονται δραματικές μειώσεις μεταξύ άλλων και στο επίδομα μετακίνησης που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς ασθενείς  κατά τις αιμοκαθάρσεις τους.
Έτσι, το επίδομα που θα χορηγείται πλέον στους νεφροπαθείς για την κάλυψη των εξόδων των συχνών μετακινήσεων τους, θα κυμαίνεται από 115 Ευρώ έως 400 ευρώ το μήνα ανάλογα το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούν. Ενώ αντίθετα μέχρι σήμερα καλύπτονταν όλα τα έξοδα των μετακινήσεων τους με την προσκόμιση των σχετικών αποδείξεων. 
Σήμερα στον Νομό Πέλλας λειτουργεί Μονάδα Αιμοκάθαρσης μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από την ανωτέρω Μονάδα να αναγκάζονται να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησης τους, αφού το συγκεκριμένο πλαφόν που ορίστηκε φυσικά και δεν επαρκεί.
Επειδή με την Απόφαση της θέσπισης ορίου εξόδων κατά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης καταδικάζονται εκατοντάδες ασθενείς σε φυσική και οικονομική εξόντωση.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει της ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.  

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1) Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για την άμεση αποκατάσταση της απαράδεκτης και άδικης περικοπής του επιδόματος μετακίνηση των νεφροπαθών ; 
2) Με ποια αξιολόγηση και ποια κριτήρια μειώνεται το συγκεκριμένο επίδομα ;
3) Προτίθεστε να δημιουργήσετε δημόσιες Μονάδες Αιμοκάθαρσης και σε άλλες περιοχές του Νομού Πέλλας ώστε η πρόσβαση να μην είναι δαπανηρή, χρονοβόρα και προβληματική ;


Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)