Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

«Να εφαρμοστεί ο Νόμος που απαλλάσσει τις βιοτεχνίες από την καταβολή ,ζητά ο Γ. Καρασμάνης

:Σύμφωνα με την υπ’ αριθμό Δ13 ΦΜΑΠ 1146175 ΕΞ 2011 από 25/10/2011 απάντηση σας στην με αριθμ. πρωτ. 1/4-10-2011 Αναφορά μου «το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων
επιφανειών, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 (ΦΕΚ 218 Α΄), απαλλάσσονται τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση».
Παρόλα αυτά, η ΔΕΗ έχει ήδη αρχίσει την αποστολή της εντολής πληρωμής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) μέσω των λογαριασμών ρεύματος και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα σε ακίνητα που έχουν βιοτεχνική επαγγελματική χρήση, ενώ αυτά έχουν νόμιμα απαλλαγεί από την καταβολή του τέλους.           
Στις  δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η καταβολή μίας ακόμα έκτακτης εισφοράς, ακόμα και με το ενδεχόμενο επιστροφής της, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις αυτές και εντείνει την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. 
Η πρακτική της καταβολής του ειδικού τέλους, ενώ ο νόμος τους απαλλάσσει και στη συνέχεια να τους επιστραφεί το ποσόν μέσω των ΔΟΥ και δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται η βιοτεχνία στη χώρα μας τους οδηγεί σε οικονομική καταστροφή.
Έτσι, οι επαγγελματίες βιοτέχνες υποχρεώνονται να καταβάλλουν το ειδικό τέλος ώστε να μην διακοπεί το ρεύμα στις επιχειρήσεις τους, στερούμενοι τη δυνατότητα να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις τους οι οποίες έχουν άμεση προτεραιότητα για την λειτουργία της επιχείρησης τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση βιοτεχνίας με έδρα στο Νομό Πέλλας. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης βιοτεχνίας της έχει αποσταλεί η εντολή πληρωμής του ειδικού τέλους, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 4.165,87 Ευρώ ως πρώτη δόση για να μην της διακοπεί το ρεύμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης βιοτεχνίας να αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ με άμεσο κίνδυνο παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)