Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΔΚ Ιαματικών Πηγών Ελλάδας


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου   δεν πραγματοποιήθηκε τελικά διότι δεν υπήρχε η απαραίτητη απαρτία των μελών του. Συνεδρίασε όμως η εκτελεστική επιτροπή όπου και αποφάσισε να συναντηθεί  με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Τ.Α. Α.Ε., κ. Δημήτριο Λάμπρου, προκειμένου να του θέσουν ζητήματα για την παραχώρηση των ιαματικών πηγών στους Δήμους.


Κατά τα άλλα με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, Δημάρχων και πολύ κόσμου, πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο η Ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Κορίνθου και ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη θερμαλισμού, υγείας και ευεξίας». Η Ημερίδα έγινε στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου  και ώρα 09.30.
Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Δήμαρχος της Κορίνθου κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο οποίος και  ευχαρίστησε τους Δημάρχους - μέλη του Συνδέσμου για τη συμμετοχή τους στην ημερίδα  αλλά και για  την προσφορά του τέως Δημάρχου Σαρωνικού και νυν Δημοτικού Συμβούλου Κορινθίων Πέτρου Λέκκα στην πολύχρονη προσπάθεια να αναπτύξει την ιαματική πηγή της Ωραίας Ελένης.
Aκολούθησαν εισηγήσεις των κ. Δημητρίου Τερζίδη, Πέτρου Λέκκα και Στέλιου Ορφανίδη που αναφέρθηκαν στο υπάρχον νομικό πλαίσιο για τον ιαματικό τουρισμό και που έχει καθηλώσει τους Δήμους – μέλη μας και χρειάζεται οπωσδήποτε τροποποίηση.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι βουλευτές Κορινθίας κ. Μπεγλίτης, πρώην Υπουργός, η κα Φαρμάκη , και ο Περιφερειάρχης της αιρετής διοίκησης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, οι οποίοι και  συντάχθηκαν  με τις θέσεις του Συνδέσμου όσον αφορά την αναγκαιότητα τροποποίησης άμεσα του Νόμου 3498/2006  για τον ιαματικό τουρισμό αλλά και της παραχώρησης των ιαματικών πηγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κατόπιν, το λόγο πήρε η κ. Παρή Ράπτη, ιατρός όπου και αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο συνέδριο για τον ιαματικό τουρισμό  που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας αλλά και στο επόμενο Μεσογειακό συνέδριο που θα διοργανωθεί και θα έχει θέμα τον Θερμαλισμό.
Συνεχίστηκε η ημερίδα με εισηγήσεις του Διευθύνοντα συμβούλου της Ε.Τ.Α. Α.Ε., κ. Δημήτρη Λάμπρου και του επιστημονικού συμβούλου του Υφυπουργού πολιτισμού & Τουρισμού κ. Χρήστου Πετραία.  
Οι εργασίες της Ημερίδας συνεχίστηκαν με την ομιλία του Αναπληρωτή καθηγητή της ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μίλτου Τσαλιγόπουλου, με  θέμα: «Ιατρική προσέγγιση», του Επίκουρου καθηγητή Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ. κ. Μανασσή  Μήτρακα, με θέμα «Μελέτη ανάπτυξης και βιομηχανικής αξιοποίησης προσροφικών τρισθενούς και πεντασθενούς αρσενικού από το πόσιμο νερό»  και έκλεισε η ενότητα των εισηγήσεων των επιστημονικών συμβούλων του Συνδέσμου με την «Παρουσίαση των εγκαταστάσεων θερμαλιστικών δραστηριοτήτων» στην ιαματική πηγή της Ωραίας Ελένης από τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό κ. Γιώργο Στυλιανού.
Η ημερίδα τελείωσε αργά το μεσημέρι με τοποθετήσεις των συνέδρων, διακεκριμένων ιατρών και  αιρετών της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της ημερίδας βραβεύτηκαν με τιμητικές πλακέτες, ο Επίκουρους καθηγητής Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ. κ. Μανασσής  Μήτρακας, για την επιτυχή έρευνα απομάκρυνσης του αρσενικού από το πόσιμο νερό και την πολυετή του συνεισφορά στον θερμαλισμό της χώρας καθώς επίσης και ο τέως δήμαρχος Λουτρακίου Κορινθίας  Ιωάννης Γιωτάκης και από τα παλαιότερα μέλη του Συνδέσμου, για την πολύτιμη προσφορά του στον ιαματικό τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)