Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΠΕΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ.



Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το καθημερινό πλέον φαινόμενο του ακρωτηριασμού εκατοντάδων και της κοπής δεκάδων δένδρων από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, το τελευταίο χρονικό διάστημα.







Οι αποκρουστικές εικόνες των κακοποιημένων και κομμένων δένδρων που είναι πρωτοφανείς για την πόλη μας και είναι διάχυτες στα πάρκα ,τα πεζοδρόμια και τους πράσινους χώρους , προκαλούν αμείλικτα ερωτηματικά τόσο για τους λόγους όσο και για τη νομιμότητα  αυτών των πράξεων.
Τρία κομμένα δένδρα στο πάρκο του Δημαρχείου, τέσσερα στην περιοχή «Κιουπρί» πίσω από το Κολυμβητήριο ,δύο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και 25ης Μαρτίου και επτά πεύκα στο πάρκο της πλατείας Ηρώων, αναζητούν τα πιστοποιητικά  της νόμιμης κοπής τους.
Καλούμε το Δήμαρχο Έδεσσας κ.Δ.Γιάννου να απαντήσει στα παρακάτω  ερωτήματα:
 Αν ακολουθήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις η νόμιμη διαδικασία.
Αν συντάχθηκαν οι απαιτούμενες  φυτοτεχνικές μελέτες και αν εκδόθηκαν οι σχετικές άδειες από την Πολεοδομία η και το Δασαρχείο όπου αυτό ήταν απαραίτητο.
Αν και κατά πόσο ήταν αναγκαία η-μοναδική από όσο γνωριζουμε περίπτωση- έκδοση άδειας από την Πολεοδομία για κοπή επτά δένδρων στο «Κιουπρί» και αν θα μπορούσε ο αριθμός αυτός να ήταν μικρότερος.
Αν θα αναζητηθούν ευθύνες για την κατάρρευση των οκτώ πεύκων στην πλατεία Ηρώων  μετά από τις παρεμβάσεις αντικατάστασης των πλακιδίων από κιβόλιθους και την χωρίς λόγο κοπή άλλων δύο.
Το λόγο κοπής της κατάγερης φλαμουριάς που υπήρχε στο πεζοδρόμιο της οδού 25ης Μαρτίου δίπλα στο περίπτερο και γιατί μέχρι τώρα δεν αντικαταστάθηκε από άλλο δένδρο ενώ αντίθετα ότι απέμεινε από αυτό καλύφθηκε επιμελώς από πλακάκια.   
Αν και πότε ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ όλα τα κομμένα δένδρα.
Τι απέγινε η ξυλεία που προέκυψε.
Σε ότι αφορά στο ζήτημα της αυθαίρετης και άγριας κλάδευσης δεκάδων δένδρων ακόμη και αιωνόβιων πλατανιών παραθέτουμε μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί του, την άποψη του καθηγητή της Δασολογικής Σχολής κ.Θεοχάρη Ζάγκα σύμφωνα με την οποία:
Οι βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά τη διενέργεια κλαδεύσεων δένδρων του αστικού χώρου είναι:
- Η διατήρηση της τυπικής μορφής του δένδρου.
- Η διαφύλαξη της αισθητικής και οικολογικής λειτουργίας του δένδρου και τέλος
- Η διαφύλαξη της υγείας του δένδρου (μη πρόκληση ανεπούλωτων πληγών).
Σε όλες τις περιπτώσεις ακρωτηριασμού των δένδρων που προαναφέρθηκαν, οι παραπάνω αρχές παραβιάζονται άμεσα.

          ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)