Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Δεν θέλουν υδρόμετρα και στα Καλύβια

Δεν θέλουμε ρολόγια» δηλώνουν οι κάτοικοι των Καλυβίων  οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την απουσία του Δημάρχου στην συνέλευση που οργανώθηκε
Υποτίθεται ότι το έργο εγκατάστασης υδρομέτρων στο διαμέρισμα Καλυβίων του Δήμου Σκύδρας, πριν δύο χρόνια περίπου, θα αποκαθιστούσε την «δικαιοσύνη» στην κατανάλωση νερού και θα είχαν όλοι το κεφάλι τους ήσυχο. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑ, να τοποθετηθούν δηλαδή ρολόγια σε όλα τα χωριά ώστε ό,τι καταναλώνει κάθε σπίτι να το πληρώνει. Μην ξεχνάτε βέβαια και τις προσαυξήσεις υπέρ συντήρησης δικτύου και το ειδικό τέλος της τάξης του 80%, οπότε ότι καταναλώνει το κάθε νοικοκυριό, συν κάτι ακόμα, αυτό θα πληρώνει. Τι να κάνουμε, στην εποχή που ζούμε ακόμη και για το νερό, το αγαθό που πρέπει κατά πολλούς να μην είναι προϊόν προς πώληση, πρέπει να συνεισφέρουμε τον οβολόν μας.
Όμως, επανερχόμενοι στα Καλύβια, μόνο ήσυχοι δεν πρέπει να κοιμούνται οι στην ΔΕΥΑ Σκύδρας μιας και η συνέλευση που οργάνωσε ο πρόεδρος του χωριού αφορούσε σε υπερβολικούς λογαριασμούς που έλαβαν οι κάτοικοι από την Δημοτική Επιχείρηση. Είναι η δεύτερη φορά, μετά την εγκατάσταση του νέου δικτύου, που οι Καλυβιώτες λαμβάνουν λογαριασμό και αφορά το εξάμηνο Ιούνιο έως και Δεκέμβριο. «Την πρώτη φορά για το τετράμηνο Φεβρουάριο έως και Μάιο ο λογαριασμός ήρθε 29 ευρώ» μας εξηγεί ο κάτοικος του χωριού Αλέκος Ουγγρίνος και συνεχίζει λέγοντας «ο δεύτερος μπορεί να αφορούσε μεγαλύτερο διάστημα όμως το ποσόν είναι υπερβολικό. 401ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια χωρίς να έχω κήπο θεωρώ ότι είναι λανθασμένο». Και άλλοι κάτοικοι που παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση έδειξαν τους λογαριασμούς τους τονίζοντας ότι τα ποσά είναι παράλογα αλλά και δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Ο πρόεδρος, μάλιστα κ. Μηνάς, πρότεινε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑ, κ. Θεοδωρίδη, ο οποίος μαζί με την αντιπρόεδρο κα Βέλκου Νικολέτα είχαν όλη την καλή διάθεση να απαντήσουν στα ερωτήματα των κατοίκων, να καταργηθούν τα υδρόμετρα και να επιστρέψουν στο παλιό «καθεστώς» της χρέωσης κατά άτομο. Ο κ. Μηνάς ακόμη επισήμανε ότι όταν ολοκληρώθηκε το έργο υπήρχαν πολλές κακοτεχνίες και αυτές τις κακοτεχνίες τις είδαν όλοι. «Το 2009 τελείωσε το έργο και μέχρι το 2010 αλλάξαμε όλες τις γωνίες. Νερό πάντως ακόμη χάνεται και αυτή την στιγμή δουλεύει και το παλιό και το καινούργιο το δίκτυο. Όσοι έχουν παλιές βάνες από το παλιό δίκτυο έχουν τώρα νερό» σημείωσε ο πρόεδρος του χωριού.
ΑΝ ΧΡΕΩΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΥΒΙΚΑ ΑΥΤΟ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ
Ο κ. θεοδωρίδης Γιάννης, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Σκύδρας, ο οποίος μαζί με την αντιπρόεδρο κα Βέλκου ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του κ. Μηνά από πλευράς Δήμου, ουσιαστικά προσπάθησε να ηρεμήσει τα «εξαγριωμένα πλήθη» εξηγώντας ότι καταρχάς δεν ήρθε κανένας από αυτούς στην υπηρεσία στην Σκύδρα για να παραπονεθεί ότι ο λογαριασμός του είναι αδικαιολόγητα φουσκωμένος. Τόνισε δηλαδή ότι θα έπρεπε οι παραπονούμενοι να πάνε στα γραφεία της ΔΕΥΑ να κάνουν τα παράπονα τους και η υπηρεσία εν συνεχεία να ελέγξει για το ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, στέλνοντας συνεργείο στο υδρόμετρο του. Επιπλέον ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι και στο παρελθόν κάτοικοι από άλλα χωριά που δεν ήταν εξοικειωμένοι με τα ρολόγια, όταν τους ήρθε ο λογαριασμός για πρώτη φορά, «πηδήξανε» στον αέρα από τα ποσά που είδανε, δηλαδή η συνήθεια που υπήρχε παλιά να καταναλώνουν όσο νερό θέλουν και να πληρώνουν το ίδιο ποσό, τελείωσε. Στα χωριά ιδίως που έχουν κήπους, πλένουν πεζοδρόμια και αυτοκίνητα και έχουν γενικά την συνήθεια να μην κλείνουν την βρύση, ήθελε να πει ο κ. Θεοδωρίδης, να την ξεχάσουν. Βέβαια παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρχουν κακοτεχνίες στο δίκτυο όμως για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος εξήγησε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί το υδρόμετρο κάθε παραπονούμενου νοικοκυριού και η «παρεξήγηση» να λάβει τέλος. Αν και πάλι υπάρχει πρόβλημα τότε ο κ. Θεοδωρίδης δικαιολογεί την λαϊκή συνέλευση και την αγανάκτηση του κόσμου. «Εγώ αυτήν την στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω σε κάποιον για την χρέωση που του αντιστοιχεί γιατί δεν έχει γίνει έλεγχος που ακολουθεί μετά από αίτηση ενός πολίτη» σημειώνει. Σίγουρα όμως η λύση του να καταργηθούν τα υδρόμετρα δεν θεωρεί ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση μιας και είναι ο πιο σωστός τρόπος χρέωσης για τον καταναλωτή νερού και αν δεν υπήρχαν οικονομικά προβλήματα θα είχαν όλα τα σπίτια μετρητή.
ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΝ
Η αγανάκτηση ορισμένων οδήγησε και στις απειλές περί καταστροφής των ρολογιών. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο ξαφνικά ένα νοικοκυριό να έρχεται αντιμέτωπο μ’ έναν λογαριασμό που δεν μπορεί να πληρώσει, την στιγμή μάλιστα που όλοι οι λογαριασμοί είναι φουσκωμένοι λόγω εκτάκτων χαρατσιών και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το… νεράκι! Όμως η καταστροφή είναι μια πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολα μονοπάτια. Οι κάτοικοι του χωριού, από την στιγμή που έχουν την διαβεβαίωση του προέδρου της ΔΕΥΑ, κ. Θεοδωρίδη, μπορούν να κάνουν αίτηση για έλεγχο του μετρητή τους και να λύσουν το πρόβλημα τους. Η ΔΕΥΑ γνωρίζοντας πλέον την προβληματική κατάσταση στα Καλύβια οφείλει να δώσει το συντομότερο, απαντήσεις γιατί ορισμένοι λογαριασμοί πραγματικά προκαλούν… εμφράγματα. Όσο για αυτά που ακούστηκαν ότι κάποιοι δεν ήθελαν να συζητήσουν γιατί δεν εμφανίστηκε ο Δήμαρχος, κ. Χοϊδης, μάλλον ζουν σε άλλες εποχές. Ας καταλάβουμε όλοι ότι για όλα δεν φταίει ένας Δήμαρχος και ότι όλα δεν μπορεί να τα φτιάξει ένας Δήμαρχος. Όταν το καταλάβουμε αυτό ίσως τότε και ο Δήμαρχος να μπορεί να κάνει πιο σωστά την δουλειά του

ΠΗΓΗ:  ΠΕΛΛΑ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)