Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Σταυρό ς μαρτυρίου για τους αγρότες


ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ



O βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ., Γιώργος Καρασμάνης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
    «Το «σταυρό του μαρτυρίου» σηκώνουν φέτος οι Έλληνες αγρότες, καθώς αναγκάζονται αυτή την Πασχαλιά να την περάσουν :
-   Χωρίς την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ, ο οποίος κάθε χρόνο είχε ήδη καταβληθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών πριν το Πάσχα, με άμεσες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και στη ρευστότητα της αγοράς.
-   Δίχως την πρόωρη αγροτική σύνταξη, που καθυστερεί να χορηγηθεί στους δικαιούχους εδώ και δύο μήνες.
-   Με μη καταβληθείσες τις κοινοτικές ενισχύσεις (σφάγια, συνδεδεμένη) αλλά και τις εξισωτικές αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους και γεωργούς των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, τόσο παρελθόντων ετών, όσο και τη φετινή, η οποία μάλιστα έχει περικοπεί κατά 60 εκατ. ευρώ.
-   Χωρίς αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις αποδεδειγμένες ζημιές που υπέστησαν περυσινές και προπέρσινες σοδειές τους, αλλά ακόμα και αυτές που έχουν δοθεί είναι από μηδενικές ως μηδαμινές.
-   Με τις τιμές των καλλιεργητικών μέσων (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, γεωργικά εργαλεία) να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ επικρέμονται νέες επιβαρύνσεις στην άμεση φορολογία τους, με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
-   Με τις τράπεζες να έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, τη ρευστότητα σχεδόν στο μηδέν και τα περισσότερα κοινοτικά προγράμματα να εξακολουθούν να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
-   Με τις τιμές των προϊόντων τους που έχουν να υποχωρήσει, σε σύγκριση με πέρυσι και να υπολείπονται σημαντικά της ανόδου του κόστους παραγωγής και του τιμαρίθμου.

 Η δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει φέτος οι Έλληνες αγρότες, πέραν του κινδύνου που εγκυμονεί να παραμείνουν ακαλλιέργητες πολλές εκτάσεις γεωργικής γης, έχει άμεση επίπτωση στον κόσμο της υπαίθρου και στις τοπικές κοινωνίες, εντείνοντας την οικονομική ασφυξία στην αγορά.
    Το μόνο που μπορούν να ευχηθούν φέτος οι αγρότες, ενόψει μάλιστα των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου, είναι η φετινή Πασχαλιά να είναι η τελευταία που  εφαρμόζεται αυτή η καταστροφική πολιτική, που τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

1 σχόλιο:

  1. καλύτερα για τι τρώγαμε σε παντελόνια και λαμπάδες
    άσε μήπως πιάσουν τόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)