Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η ετήσια έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αλμωπίας




Ολόκληρη η εισήγηση του Σταύρου Κλεισούρη έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, κύριοι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών συλλογικών, επιστημονικών, κοινωνικών φορέων, κύριοι εκπρόσωποι του τοπικού τύπου ,αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες, Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά .
Σήμερα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση στην οποία κληθήκατε όλοι να παραστείτε όπως ο Νομοθέτης το προβλέπει, για να ακούσετε την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Δημοτικού Συμπαραστάτη και να συζητήσετε μαζί του τα θέματα ένα προς ένα και να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας.
Η εφαρμογή του ΄΄ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ΄΄ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης , η οποία αναλαμβάνει πλέον ιδιαίτερο ρόλο, τόσο λόγω του αυξημένου μεγέθους του νέου Δήμου όσο και λόγω των κρίσιμων αρμοδιοτήτων. Η έλλειψη χρημαδοτήσεων  όμως εγκυμονεί κινδύνους  παραπέρα επιβάρυνσης του ήδη υπερχρεωμένου Δήμου. Τα μεγάλα ανοίγματα που κληρονόμησε η σημερινή δημοτική αρχή , που ήταν πέρα από τις πραγματικές δυνατότητες και προέρχονται από δημοπρατήσεις ή αναθέσεις έργων χωρίς να υπήρχαν εξασφαλισμένες πιστώσεις, από τη κακή διαχείριση σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτών των προφορικών συμβάσεων, καθόσον κατ΄αυτόν τον τρόπο δεν διασφαλίστηκε η ευρύτερη δημοσιότητα και δεν επιτυγχάνθηκε η επιλογή της συμφερότερης προσφοράς, συνθέτουν σήμερα μια εικόνα δραματική στα οικονομικά του Δήμου .Η περιστολή των δημοσίων δαπανών επηρέασε ευρύτερα και τη λειτουργία του Δήμου. Οι περικοπές των ΚΑΠ –ΣΑΤΑ κλπ σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες έχουν προκαλέσει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα και στο Δήμο μας. Υπήρχαν καθυστερήσεις πληρωμών σε εργολάβους και προμηθευτές, λήφθηκαν αναγκαστικά μέτρα κατά του Δήμου, επιβλήθηκαν κατασχέσεις ακόμα και σε λογαριασμούς μισθοδοσίας του προσωπικού, ανατράπηκαν  εργασιακές σχέσεις .
Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί ο νόμος ΄΄ΔΙΑΥΓΕΙΑ΄΄ που αντιμετωπίζει ριζικά ζητήματα διαφάνειας στη λειτουργία του Δήμου των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων αυτού. Επίσης η καθιέρωση του προληπτικού ελέγχου σ΄όλες τις δαπάνες των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων του Δήμου καθώς και η κατάργηση των απευθείας αναθέσεων αποτελεί ένα βήμα παραπέρα για τη διαφύλαξη της νομιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος αυτός εξυπηρετεί τον έλεγχο και την συγκράτηση των δαπανών .
Σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν. 3852/2010 λοιπόν  καθιερώθηκε ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 20..000 κατοίκους. Ο Δήμος Αλμωπίας είναι ένας από τους 22 Δήμους της χώρας που εξέλεξαν Συμπαραστάτη.
Το δημοτικό συμβούλιο  στις αρχές του 2011 με μεγάλη πλειοψηφία με εξέλεξε στη θέση αυτή .θέλω κατ΄αρχήν να απευθυνθώ σ΄αυτούς που με εμπιστεύτηκσν για να υπηρετήσω το νεοσύστατο θεσμό  και να τους πώ ότι τον υπηρετώ σύμφωνα με το Νόμο . Επίσης θέλω να απευθυνθώ σ΄αυτούς που δεν με εμπιστεύτηκαν και έχουν χάσει την ψυχραιμία τους στην αίθουσα αυτή ,και μη ανεχόμενοι ούτε καν την παρουσία μου σε αυτό το χώρο,  κρούουν κώδωνες κινδύνου, οδύρονται και προφητεύουν ότι η δημοτική αρχή κινδυνεύει με πραξικόπημα, υποκατάσταση, ανατροπή, ανασκολοπισμό ,και άλλες συνωμοσίες που εξυφαίνουμε εγώ και ο συνεργάτης μου .θέλω να τους πώ ότι θα συνεχίσω να τον υπηρετώ όπως ακριβώς τον υπηρέτησα μέχρι σήμερα χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.. Όσοι δεν έχουν συνηθίσει στον έλεγχο και στη διαφάνεια , όσοι θεωρούν εαυτούς υπεράνω νόμων και απαγορεύσεων ας ηρεμήσουν, ας κάνουν κάποια αυτοκριτική, ας ξανασκεφτούν ότι η ψήφος του εκλογικού σώματος, δεν σημαίνει και παροχή αμνηστίας ή χάριτος για ελεγχόμενες από το νόμο πράξεις ή παραλήψεις. Αν πάλι αυτοί που ο θεσμός τους φέρνει αλλεργία, νομίζουν ότι υπάρχει και πρέπει να τηρηθεί μια άτυπη παράδοση αλληλοσυγκάλυψης του στυλ <<έτσι τα βρήκαμε>> ή <<αυτό συνηθίζεται>>, ή <<θα κλείσουν σπίτια>> τότε καλά θα κάνουν να αλλάξουν επιχειρήματα. Αυτή η αναπαραγόμενη νοοτροπία διόγκωσε και μετακύλησε δημοτικά χρέη, έφερε το Δήμο με σωρεία αγωγών ,να υφίσταται κατασχέσεις, οδήγησε τη ΔΕΥΑ και τη Δημοτική επιχείρηση των Λουτρών σε οικτρή οικονομική κατάσταση.
Θυμίζω ότι η Ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση τοποθετείται πολύ ψηλά στην κλίμακα διαφθοράς στους σχετικούς πίνακες του Ο. Ο. Σ. Α και ότι πολλοί αιρετοί βρέθηκαν στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες. Μήπως δεν θα έπρεπε να υπάρξει διερεύνηση ευθυνών αλλά να αμνηστευτούν οι επίορκοι;;... Ίσως και να τους επιβραβεύσουμε κι από πάνω; Πιθανόν να ακουσθεί ο αντίλογος που προκαλεί πλέον γέλιο, ότι έτσι ποινικοποιείται η πολιτική ζωή… Το ακούσαμε επανειλημμένα κατά τη χρυσή εποχή των σκανδάλων….Το τι θα γίνει στις δικαστικές αίθουσες  δεν αφορά το θεσμό του Συμπαραστάτη. Η ευθύνη μου σταματά στην παραπομπή όσων ζητημάτων φέρουν ενδείξεις τέλεσης αδικήματος. Πιο πάνω από τον Συμπαραστάτη βρίσκεται ο Εισαγγελέας και οι Δικαστές.
Οι αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής θεσμοθετήθηκαν , με δάνειες ρυθμίσεις από αντίστοιχα δίκαια άλλων καρτών, τα οποία ευτυχώς δεν έχουν πολιτικό επίπεδο αντίστοιχο του ελληνικού, με άλλα λόγια , από ευνομούμενα κράτη όπου η τήρηση των νόμων δεν διαπραγματεύεται, για τους απλούς και ευνόητους λόγους:1) Για να ανακόψει όσο είναι δυνατό την άνομη συναλλαγή με εκλογείς που παζαρεύουν την ψήφο τους και να συγκρουσθεί με την τετριμμένη λαϊκίστικη τακτική των ρουσφετιών που όλοι ξορκίζουμε αλλά κάποιοι επιμένουν και σήμερα  να χρησιμοποιούν.
2) για να σβήσει από το λεξιλόγιο των αιρετών τη φράση <<πολιτικό κόστος>>,
3) για να καταδείξει ότι ο αιρετός δεν πρέπει να απολογείται για την προσήλωσή του στη νομιμότητα, αλλά να έχει όριο στις δραστηριότητες του τις απαγορεύσεις του νόμου καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας του και κατ΄επέκταση να προστατέψει την τοπική αυτοδιοίκηση από τους πολιτικάντηδες που επενδύουν στην ενασχόληση τους με αυτήν , έχοντας σκοπό το βιοπορισμό ή ακόμα χειρότερα τον πλουτισμό.
Καλά θα κάνουν λοιπόν όσοι έχουν πρόβλημα με το θεσμό και το πρόσωπο μου να ελέγξουν τις ιστοσελίδες άλλων Συμπαραστατών για να διαπιστώσουν ότι όλοι κινούμαστε στα ίδια πλαίσια. Εαν βέβαια κάποιοι ήθελαν έναν Συμπαραστάτη απλά υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων , δημόσιο υπάλληλο ή απλό ακροατή διαμαρτυρόμενων πολιτών, ο οποίος αντί να ερευνά και να επιζητεί λύσεις , να περιορίζεται σε ένα καφέ παρηγοριάς και μερικές αόριστες υποσχέσεις καλύπτοντας τα κακώς κείμενα, τότε αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι γιατί δεν έχουν καταλάβει ότι οι εποχές της ανταλλακτικής πολιτικής  έχουν παρέλθει. Και όσοι δίνουν ακόμα μάχες οπισθοφυλακών πιστοί σ΄αυτό το μοντέλο πολιτεύεσθαι, είναι διπλά επικίνδυνοι. Η κρίση που διαπερνά τα πάντα, σε λίγο θα οδηγήσει σε εκρήξεις που θα εξαφανίσουν ότι συντηρεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό.
     Σ’αυτό το σημείο και σε συνέχεια των παραπάνω ,θα αναφερθώ στην εικόνα αμηχανίας του περασμένου δημοτικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου έπρεπε να ψηφίσετε αναμόρφωση για την εγγραφή καταλογιστέων ποσών. Μια απλή διαχειριστική πράξη, όπως γίνεται σε τόσες άλλες περιπτώσεις, μετατράπηκε σε θρίλερ, με κάποιους να επιχειρούν πολιτικάντικο παιχνίδι , άλλους να ισχυρίζονται αργότερα ότι δεν κατάλαβαν ή δεν ενημερώθηκαν ,άλλους να απουσιάζουν από τη συνεδρίαση συνειδητά και άλλους να αποχωρούν προφασιζόμενοι κάποιο επεισόδιο με συνεργάτη του Δήμου. Σε τόσο απλά ζητήματα δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να υπάρξει τέτοιος δισταγμός, τόση ατολμία! Δεν καταλογίσατε εσείς, δεν δικάσατε εσείς, δεν ζητήσατε ευθύνες εσείς. Εντολή νόμου εκτελέσατε. Δεν είχατε δικαίωμα επιλογής. Δεν είναι αργά λοιπόν για να γυρίσει οριστικά η σελίδα στον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης του Δήμου. Αρκεί να τολμήσετε.      
     Στον ένα χρόνο λειτουργίας του θεσμού, εργάστηκα  με βάση τις παραπάνω αρχές . Αν δεν αλλάξει κάτι τώρα, αυτή την εποχή της αβεβαιότητας, των ραγδαίων εξελίξεων και ανατροπών που βιώνουμε θα εντείνω τις προσπάθειες για την εδραίωση, την εμπέδωση και την εξέλιξη του θεσμού, του οποίου φέρω τη μέγιστη τιμή να είμαι ο πρώτος φορέας στο Δήμο Αλμωπίας.
     Σας ευχαριστώ για τη τιμή να προσέλθετε και να με ακούσετε. Στη συνέχεια θα αναφερθώ αναλυτικά στις προτάσεις-πορίσματα που υπέβαλλα στη διοίκηση, αν υπήρξε ή όχι ανταπόκριση, αν διαπιστώθηκαν ευθύνες , πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία της διοίκησης και να εξαλείψουμε τα φαινόμενα που περιγράφω. Επίσης στο τέλος  μπορείτε να απευθύνετε ερωτήσεις για  διευκρινήσεις. 

     Ξεκινώ με  στατιστικά στοιχεία  δηλαδή με πόσες καταγγελίες ασχολήθηκε ο Συμπαραστάτης τη χρονιά που πέρασε και τι εξέλιξη είχαν αυτές:
Κατά τη διάρκεια του έτους δέχθηκα 126  γραπτές αναφορές-αιτήσεις-καταγγελίες από δημότες  και επιχειρήσεις που αγκάλιασαν και εμπιστεύτηκαν το θεσμό.
•   Οι βάσιμες αναφορές κλπ είχαν κατά μεγάλο ποσοστό θετική έκβαση(119 περιπτώσεις)
•   Οι αβάσιμες αναφορές κλπ  τέθηκαν στο αρχείο (6 περιπτώσεις)
•   Επιλύθηκαν , δηλαδή επιλύθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο δημότης σε (54 περιπτώσεις).
•   Δεν επιλύθηκε το πρόβλημα παρά τη διαμεσολάβηση σε (15 περιπτώσεις).
•   Σε (13 περιπτώσεις) η επίλυση στάθηκε αδύνατη για λόγους που αποδίδονται σε πάγιες οργανωτικές αδυναμίες και δυσλειτουργίες της δημοτικής και δημόσιας διοίκησης.
•   Σε (8 περιπτώσεις) επιλύθηκε το πρόβλημα χωρίς ενέργειες του Συμπαραστάτη από την ίδια την υπηρεσία ή ύστερα από παρέμβαση άλλου φορέα.
•   Προβλήματα κακοδιοίκησης στους πρώην Δήμους Αριδαίας και Εξαπλατάνου  από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές εντοπίστηκαν σε( 5 περιπτώσεις),στις πρώην ΔΕΥΑ Αριδαίας και Εξαπλατάνου σε( 3 περιπτώσεις), στη Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών σε( 3 περιπτώσεις), στις πρώην ΔΕΠΑ και ΔΗΚΕΔΑ σε (4 περιπτώσεις).
•   Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ΄Εδεσσας στάλθηκαν 4 ειδικές προτάσεις-πορίσματα που λεπτομερώς αναλύονται σε κεφάλαια που ακολουθούν.   
Αναφέρομαι περιληπτικά  στις ειδικές προτάσεις και τα πορίσματα που συντάχθηκαν το 2011 κατόπιν καταγγελιών ή και αυτεπάγγελτα.  
1.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ –ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.
______________________________________________________
Τα κυριότερα θέματα που αναδεικνύονται στην πρόταση είναι:
Α) Ότι δεν προστατεύθηκε η δημοτική ακίνητη περιουσία από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές στα υπ΄αριθμ 65-108-109-110-111 Ο.Τ.της πόλης της Αριδαίας .
Β)Ότι έγιναν καταλήψεις δημοτικής και δημόσιας  ακίνητης περιουσίας σε τμήματα των παραπάνω Ο.Τ ,και ανταλλαγές οικοπέδων χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία.
Γ)Ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν προέβησαν σε έρευνα για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών των εμπλεκομένων για κατάληψη της δημοτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας στα παραπάνω Ο.Τ.
*Η ειδική πρόταση έγινε εν μέρει αποδεκτή από τον Δήμαρχο ο οποίος την κοινοποίησε με έγγραφό του στις αρμόδιες εμπλεκόμενες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες για την παραπέρα διερεύνηση και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων σε βάρος των εμπλεκομένων. Δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ανάκληση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δημοτικής περιόδου 1999-2002 όσον αφορά τις ανταλλαγές που έγιναν τότε χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία. Πρέπει άμεσα να ζητηθεί σύνταξη πράξης αναλογισμού-τακτοποίησης και αποζημίωσης και στη συνέχεια να ανακληθούν οι αποφάσεις και να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες των εμπλεκομένων.
Οι αρμόδιες  δημοτικές υπηρεσίες  έχουν αδρανήσει και δεν με έχουν ενημερώσει αν και σε ποιές ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα. Πρόσφατα τον Μάρτιο μου κοινοποιήθηκε ένα τοπογραφικό που αποτυπώνει την παραχωρηθείσα έκταση στον πρώην Δήμο Αριδαίας στο 108 Ο.Τ. Υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ο οποίος φέρει και αυτός αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση για τη μη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων ,διοικητικών αποβολών, ενημέρωση του Ελληνικού Δημοσίου για άμεση διοικητική αποβολή των εμπλεκομένων από την ακίνητη περιουσία που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο στα παραπάνω Ο.Τ

2.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ-ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΦΘΗΚΑΝ ή ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ-ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
_____________________________________________________________
Τα κυριότερα θέματα που αναδεικνύονται στην πρόταση είναι:
 Ότι έγιναν προφορικές συμβάσεις χωρίς την ύπαρξη γραπτών συμβάσεων και χωρίς να τηρηθεί καμία διάταξη περί ανάθεσης και εκτέλεσης έργων και προμηθειών.
Ότι παραλήφθηκαν έργα στον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου χωρίς να γίνουν ή δεν έγιναν σύμφωνα με τη μελέτη.
Ότι έγινε παράνομη πρόσληψη στον πρώην Δήμο Αριδαίας χωρίς τη νόμιμη διαδικασία.
Ότι το έργο στη τοπική κοινότητα Πολυκάρπης ΄΄τσιμεναύλακας΄΄ δεν   παραλήφθηκε λόγω κακοτεχνιών.
*Η  ειδική πρόταση δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα  .
**Πρέπει να σημειωθεί ότι για τον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου μετά από καταγγελίες της πρώην μείζονος αντιπολίτευσης αναζητήθηκαν  ποινικές ευθύνες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ΄Εδεσσας ,διερευνήθηκαν οι υποθέσεις από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης,ΣΔΟΕ και οικονομικών επιθεωρητών οι οποίοι με πόρισμά τους καταλόγισαν σε βάρος των πρώην Δημάρχων Εξαπλατάνου , αιρετών και εμπλεκομένων και  υπέρ του Δήμου  Αλμωπίας χρηματικά ποσά για τη ζημία που υπέστη ο Δήμος.
*** Η ειδική πρόταση διαβιβάσθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ΄Εδεσσας για την διακρίβωση ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων.

3.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Τ.Α.Π
___________________________________
•   Η αρμόδια υπηρεσία αποδέχτηκε την πρόταση .
4.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
_____________________________________________________________
Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

5.- ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  -ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ-ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ-ΑΛΚΟΟΛ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ.
_____________________________________________________________
Η Πρόταση έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο Αλμωπίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, Αρχικά το θέμα των πρόχειρων αυθαίρετων κατασκευών αντιμετωπίσθηκε με σύσταση και συμμορφώθηκαν οι εμπλεκόμενοι με τις υποδείξεις των υπηρεσιών , αλλά πρόσφατα διαπίστωσα ότι συνεχίζουν τις αυθαιρεσίες  τοποθετώντας και πάλι πρόχειρες κατασκευές ,αν και στην πρότασή μου είχα αναφέρει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν το Νόμο. Πρέπει να αναζητηθούν άμεσα τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των αρμοδίων υπαλλήλων του Δήμου από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για παράβαση καθήκοντος.

6.- ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή.

7. ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
_____________________________________________________________
Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή και ανακλήθηκαν οι αποφάσεις.



8.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
_____________________________________________________________
Η πρόταση έγινε εν μέρει αποδεκτή από τη δημοτική αρχή,Καθιερώθηκε βιβλίο ολιγόωρης απουσίας των υπαλλήλων για έκτακτες περιπτώσεις.Παρατηρείται όμως συχνά το φαινόμενο υπάλληλοι του Δήμου , των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων να απουσιάζουν  από την εργασία τους προσωρινά και να περιφέρονται σε διάφορα καφέ της πόλης με τους πολίτες να σχολιάζουν δυσμενώς τη λειτουργία του Δήμου. Η αρμόδια Αντιδήμαρχος να προχωρήσει σε αυστηρές συστάσεις προς τους προϊσταμένους του Δήμου για συχνό έλεγχο τήρησης του ωραρίου των υπαλλήλων και στη συνέχεια αν δεν υπάρξει συμμόρφωση να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος όλων των εμπλεκομένων.

9.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΥΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
_____________________________________________________________
Τα κυριότερα θέματα που αναδεικνύονται από την πρόταση αυτή είναι:
Α.Ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα για την ανάθεση-εκτέλεση έργων και προμηθειών καθώς και δεν τηρούνταν το δημόσιο λογιστικό.
Β.Ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα με την έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών.
Γ.Ότι δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα οι εργαζόμενοι.
Δ.Ότι δεν ελέγχθηκαν και δεν εγκρίθηκαν οι ισολογισμοί της επιχείρησης τα τελευταία  πέντε(5) έτη.
Ε.Οτι πρέπει  το Δ.Σ να αναζητήσει ευθύνες των πρώην  διοικήσεων και όλων των εμπλεκομένων από ανεξάρτητη οικονομική αρχή.
* Η πρόταση δεν συζητήθηκε στο δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα.
** Η πρόταση κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ όμως μέχρι σήμερα δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ.
*** Μέχρι σήμερα δεν έχουν  ελεγχθεί και εγκριθεί οι ισολογισμοί της επιχείρησης από ορκωτούς λογιστές για τις τελευταίες πέντε(5) χρήσεις. Αναμένεται έλεγχος όπως ενημερώθηκα από τον Αντιπρόεδρο της επιχείρησης από  ορκωτούς λογιστές τα αποτελέσματα δε , πρέπει να κοινοποιηθούν και στον Συμπαραστάτη. Σε διαφορετική  περίπτωση που δεν ελεγχθούν οι ισολογισμοί θα αποσταλεί η υπόθεση στον Εισαγγελέα Πρωτ. ΄Εδεσσας για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για το μη έλεγχο και έγκριση των ισολογισμών. Επίσης δεν απαντήθηκαν κρίσιμα έγγραφα που απέστειλα στη ΔΕΥΑ για τη διερεύνηση της υπόθεσης των μεταχρονολογημένων επιταγών από την Εισαγγελία Πρωτ. ΄Εδεσσας κατά την προκαταρκτική εξέταση με αποτέλεσμα να διαταχθεί από την Εισαγγελία έλεγχος από το ΣΔΟΕ.Κρίνω σκόπιμο εδώ να αναφέρω ότι όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΥΑ και φανεί το πραγματικό έλλειμμα ,πλέον των ευθυνών που θα αναζητηθούν και εφόσον κριθεί μη βιώσιμο το χρέος να ληφθεί απόφαση για λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης και στη συνέχεια να γίνει υπηρεσία του Δήμου.Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιχείρησης της καθαρής χρήσης του 2011, δεν προέκυψε έλλειμα  και μάλιστα αποπλήρωσε και παλιές υποχρεώσεις.Εκτιμώ ότι έίναι επιτακτική ανάγκη πλεόν του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων των τελευταίων πέντε(5) ετών ,ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει έλεγχος από ανεξάρτητη οικονομική αρχή για τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα.

10-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ  ΛΟΥΤΡΩΝ
_____________________________________________________________   
 Τα κυριότερα θέματα που αναδεικνύονται στην πρόταση είναι:
Α. Ότι δεν έχει τηρηθεί η νομιμότητα όσον αφορά τις αναθέσεις-εκτελέσεις έργων και προμηθειών.
Β.Ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα για την έκδοση των μεταχρονολογημένων επιταγών.
Γ.Ότι ζημιώθηκε η επιχείρηση από την απώλεια της ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών προς το ΙΚΑ
Δ.Ότι δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα η μισθοί των εργαζομένων.
Ε.Ότι  δεν ζητήθηκε  από το Δ.Σ να αναζητηθούν τυχόν  ευθύνες των πρώην διοικήσεων και των εμπλεκομένων από ανεξάρτητη οικονομική αρχή.
* Η πρόταση δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα.
**Η πρόταση δεν συζητήθηκε μέχρι σήμερα στο Δ.Σ της επιχείρησης καίτοι κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της επιχείρησης.
***Η διοίκηση της επιχείρησης όπως ενημερώθηκα  ανταποκρίθηκε θετικά μόνο ως προς την εξόφληση των εργαζομένων και την συλλογή όλων των μεταχρονολογημένων επιταγών χωρίς να γνωρίζω αν πληρώθηκαν αυτές ως απαίτηση και όχι ως αξιόγραφα εκτός τραπεζών. Επίσης ενημερώθηκα προφορικά από τον πρόεδρο ότι με τα πρόχειρα στοιχεία της Επιχείρησης η καθαρή χρήση του 2011 έκλεισε με κέρδη πάνω από 450.000 ευρώ. Τα συμπερέσματα θα αναλυθούν κατά την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων .Με βάση αυτά τα στοιχεία εκτιμώ ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη πληρους ελέγχου των χρήσεων 2007-2010 από ανεξάρτητη οικονική αρχή.
**** Η Διοίκηση μέχρι σήμερα δεν συγκάλεσε εκ νέου  γενική συνέλευση από την ημερομηνία μη έγκρισης του ισολογισμού  για  λήψη απόφασης  για την κατάθεση ή όχι αγωγής για τις ζημίες που υπέστη η επιχείρηση όπως ορίζεται στο αρθρ. 22β του Ν 2190/1920  σε βάρος όλων των εμπλεκομένων  και δεν ενημερώθηκε ο Συμπαραστάτης για το αν στάλθηκε η απόφαση της μη έγκρισης του ισολογισμού στην αποκεντρωμένη διοίκηση για έλεγχο σκοπιμότητας , νομιμότητας από ανεξάρτητη οικονομική αρχή.

11.- ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΡΩΗΝ ΑΙΡΕΤΩΝ-ΠΑΛΑΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ.
_____________________________________________________________
*Η πρόταση κοινοποιήθηκε πρόσφατα και η δημοτική αρχή δεν αποφάσισε σχετικά με την αποδοχή της ή όχι. Πρόσφατα πληροφορήθηκα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι θα εξοφληθούν άμεσα οι απαιτήσεις προς τους αιρετούς.
** Η δημοτική αρχή προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό στο σύνολο σχεδόν των απαιτήσεων και αποπλήρωσε παλιές υποχρεώσεις περίπου 3.000.000 ευρώ μέχρι σήμερα όπως με ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος πρόσφατα.

12.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΠΑ  ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΚΕΔΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
_____________________________________________________________
Τα κυριότερα θέματα που αναδεικνύονται στην πρόταση είναι:
Ότι δεν έχουν ελεγχθεί  και εγκριθεί οι ισολογισμοί της ΔΕΠΑ Εξαπλατάνου ,δεν τηρούσε βιβλία Γ΄κατηγορίας η ΔΕΠΑ Εξαπλατάνου ούτως ώστε να προκύπτουν οι απαιτήσεις.
*Ότι η Πρόεδρος δεν έφερε προς συζήτηση στο Δ.Σ τα σχετικά έγγραφα του Συμπαραστάτη και παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Συμπαραστάτη  δεν απάντησε μέχρι σήμερα σε κανένα έγγραφο .Εκτιμώ ότι η ΔΗΚΕΔΑ ως επιχείρηση επειδή χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Δήμο και πιθανόν να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη λειτουργία της , θα πρέπει να τεθεί σε λύση και εκκαθάριση τα δε προγράμματα να τα διαχειρίζεται το ΝΠΔΔ.Εξάλλου οι διοργανώσεις των εκδηλώσεων και των πανηγυριών μπορούν να γίνονται με επιχορηγήσεις του Δήμου προς τους συλλόγους.

13.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΧΩΜΑΤΟΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ  ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ  ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
_____________________________________________________________
*Η πρόταση όπως ενημερώθηκα από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή και προχώρησε σε συνεργασία με την ΔΕΚΕ στην έκδοση των σχετικών αδειών .



ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ
Μέσα στο 2011 ο Συμπαραστάτης αξιοποίησε τέσσερις (4)φορές την  θεσμική δυνατότητα παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο υπηρεσιακών παραγόντων. 
* Μέχρι σήμερα δεν ενημερώθηκα για το αν ασκήθηκε πειθαρχικός έλεγχος και ποια τα αποτελέσματα του ελέγχου.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Μέσα στο 2011 ο Συμπαραστάτης αξιοποίησε τέσσερις(4) φορές την   θεσμική δυνατότητα και παρέπεμψε στον Εισαγγελέα Πρωτ. ΄Εδεσσας  τις παρακάτω υποθέσεις.
1.-Παραπομπή υπόθεσης για κακοδιοίκηση στους πρώην Δήμους Αριδαίας και Εξαπλατάνου όσον αφορά προφορικές συμφωνίες, παράνομη πρόσληψη υπαλλήλου, μη εκτέλεση έργου που παραλήφθηκε, εκτέλεση έργου που δεν εκτελέστηκε σύμφωνα με τη μελέτη .Διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και παραπέμφθηκε στον ανακριτή η υπόθεση για παραπέρα διερεύνηση.
2.-Παραπομπή υπόθεσης για κακοδιοίκηση στις πρώην ΔΕΥΑ Αριδαίας και Εξαπλατάνου όσον αφορά μη εξόφληση μισθών σε εργαζόμενους έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών χωρίς να συνοδεύονται από νομιμοποιητικά παραστατικά, μη τήρηση νόμιμης διαδικασίας όσον αφορά τις αναθέσεις-εκτελέσεις έργων και προμηθειών, μη έγκριση και έλεγχο των ισολογισμών των πέντε(5) τελευταίων χρήσεων. Διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου του ΣΔΟΕ για παραπέρα διερεύνηση.
3. Παραπομπή υπόθεσης για κακοδιοίκηση από τις προηγούμενες διοικήσεις της δημοτικής επιχείρησης Λουτρών όσον αφορά ,έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών χωρίς να συνοδεύονται από νομιμοποιητικά παραστατικά, μη τήρηση νόμιμης διαδικασίας όσον αφορά τις αναθέσεις –εκτελέσεις έργων και προμηθειών, μη εμπρόθεσμη εξόφληση μισθών εργαζομένων, απώλεια ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών προς το ΙΚΑ. Διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και αναμένεται η διερεύνηση της υπόθεσης.
4.- Παραπομπή υπόθεσης για κακοδιοίκηση από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές όσον αφορά την προστασία της δημοτικής ακίνητης περιουσίας του πρώην Δήμου Αριδαίας στην πόλη της Αριδαίας Διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και αναμένεται η παραπέρα διερεύνηση της υπόθεσης.
Το σύνολο των αναφορών που εξετάσθηκαν πλέον των παραπάνω ,αφορούσαν θέματα, φορολογίας, τελών, καθυστερήσεις στην καταβολή απαιτήσεων σε εργολάβους και προμηθευτές ,καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων της διοίκησης για διοικητικές αποβολές, παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης –διαφάνειας σε  μειοδοτικούς διαγωνισμούς, παραβίαση της νομιμότητας στη λήψη απόφασης αρμοδίων οργάνων της διοίκησης.
Κατά τη διαδικασία των ερευνών και της διαμεσολάβησης διαπίστωσα ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι  αναφορές των δημοτών και των  επιχειρηματιών ήταν βάσιμες.
Μετά από την διαμεσολάβηση μου και μετά από προτάσεις που διατύπωσα, ακυρώθηκε το σύνολο των αποφάσεων του Δημάρχου που αφορούσε επιβολή προστίμων για αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, εκδόθηκαν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για καταλήψεις δημοτικών εκτάσεων, σφραγίσθηκαν  με αποφάσεις του Δημάρχου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό μηνύσεων, καταβλήθηκε σε πρώην αιρετούς μέρος των απαιτήσεων που είχαν από τους πρώην Δήμους ,εξοφλήθηκαν απαιτήσεις από μισθώματα, αναζητήθηκαν ευθύνες για καθυστερήσεις σε απαντήσεις αιτημάτων δημοτών, ακυρώθηκε απόφαση της ΔΕΥΑ ως μη νόμιμα ληφθείσα, δόθηκε λύση σε θέματα που αφορούσαν τη  μη έκδοση βεβαιώσεων ΤΑΠ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου για διακανονισμό των απαιτήσεων σε βάθος τριετίας λόγω της οικονομικής αδυναμίας που έχει περιέλθει ο Δήμος . 
Κλείνοντας ,να δούμε ποια είναι τα αίτια που δημιουργούν αυτές τις παθογένειες και τι πρέπει να πράξει η δημοτική αρχή για να βελτιώσει την κατάσταση και να αποτρέψει την επανάληψη φαινομένων κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης .
Η καθημερινή  επαφή μου με τις υπηρεσίες , λόγω του διαμεσολαβητικού μου ρόλου για τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων τους και την ικανοποίηση των νόμιμων αιτημάτων των δημοτών , μου δίνει τη δυνατότητα να αποτιμήσω με διαύγεια και νηφαλιότητα τα πραγματικά αίτια που καθιστούν προβληματική και αναποτελεσματική τη λειτουργία τους.
Τα αίτιια είναι;
•   Η υποστελέχωση, η έλλειψη ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού, η έλλειψη μηχανοργάνωσης και υλικοτεχνικών μέσων.
•   Η  αδιαφορία πολλών εργαζομένων στο Δήμο ,στα νομικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών .
•   Η ελλιπής ενημέρωση –επιμόρφωση του προσωπικού και των στελεχών.
•   Η διχογνωμία ή και πολλές φορές η αδυναμία <<επικοινωνίας>> μεταξύ συναδέλφων .
•   Η πολυνομία και πολυπλοκότητα της ισχύουσας νομοθεσίας.
•   Οι διευρυμένες αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
•   Η έλλειψη πειθαρχικού ελέγχου των υπαλλήλων, η έλλειψη ελέγχου για καθυστέρηση στην άφιξη και αποχώρηση από τις υπηρεσίες, η έλλειψη ελέγχου για αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία.
•   Η μη ορθολογική κατανομή του προσωπικού ανά υπηρεσία.
•   Η έλλειψη συντονισμού των υπαλλήλων από τον προιστάμενο των υπηρεσιών.  .
•   Οι σχέσεις που αναπτύσσονται κατά καιρούς με τους αιρετούς.
•   Η ατιμωρησία από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες , άλλες υπηρεσίες ασφυκτιούν και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους και άλλες να αδρανούν ακόμα και όταν τους γίνονται συστάσεις  , με αποτέλεσμα σ΄αυτό το ομιχλώδες τοπίο να γεννώνται και να αναπτύσσονται φαινόμενα κακοδιοίκησης.
Θα πρέπει λοιπόν η Δημοτική Αρχή σ΄όλα τα παραπάνω φαινόμενα να μη δείξει καμία ανοχή, να προχωρήσει άμεσα στον πειθαρχικό έλεγχο όλων όσων δεν ασκούν σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα τα καθήκοντά τους χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, να πατάξει τυχόν φαινόμενα διαφθοράς, ανομίας και αδιαφάνειας, να  εποπτεύει την τήρηση του ωραρίου με μηχανικά μέσα, να επιμορφώνει το προσωπικό, να προκαλεί σε εβδομαδιαία βάση συνεδρίες με τους προισταμένους όλων των υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, να καθιερώσει κανόνες συμπεριφοράς  από το προσωπικό προς τους δημότες όπως προβλέπεται από τον πρόσφατα δημοσιευμένο κανονισμό,να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του δημότη.

Ποια είναι τα αίτια  που επιβάρυναν και επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου που σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα στη σωστή λειτουργία εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων και των κατασχέσεων, αυτά είναι:
•   Η μη χρηστή διοίκηση των προηγούμενων δημοτικών αρχών
•   Οι πλασματικοί προυπολογισμοί
•   Η εκτέλεση έργων χωρίς να υπάρχουν  εξασφαλισμένες πιστώσεις.
•   Η μη τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά τις προφορικές συμφωνίες
•   Οι αδιαφανείς διαδικασίες
•   Οι εικονικές αναθέσεις
•   Οι  αμέλειες και παραλείψεις
•   Η συγκάλυψη
•   Η μη αναζήτηση ευθυνών.
Πολλά απο τα παραπάνω διαπιστώθηκαν για τον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου  και διατυπώθηκαν σε πορίσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών Επιθεωρητών,ΣΔΟΕ, κατηγορητήρια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Έδεσσας κατά πρώην αιρετών του Δήμου Εξαπλατάνου και υπηρεσιακών παραγόντων της ΤΥΔΚ.)
Πρέπει λοιπόν η δημοτική αρχή να συνεχίσει να ασκεί χρηστή διοίκηση όπως το έπραξε μέχρι σήμερα, να φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο άμεσα όλες τις προτάσεις –πορίσματα του Συμπαραστάτη , να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο σε κλειστή συνεδρίαση ότι έχει σχέση με τα πορίσματα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης ,οικονομικών επιθεωρητών, ΣΔΟΕ, να μην εκτελεί κανένα  έργο χωρίς να έχει εξασφαλισμένη πίστωση, να μη συγκαλύψει καμία υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον των αρμοδίων ανεξάρτητων αρχών και δικαστηρίων, να παρίσταται σ΄όλα τα δικαστήρια ανεξάρτητα με το ποιός θίγεται προστατεύοντας τα συμφέροντα του Δήμου, να αναζητήσει τυχόν ευθύνες προηγούμενων δημοτικών αρχών τόσο στους πρώην Δήμους όσο και στα ΝΠΔΔ και στις επιχειρήσεις αυτού, να τηρεί τη νομιμότητα, να προσπαθήσει να εξοφλήσει τις παλιές υποχρεώσεις που προκύπτουν από νόμιμα παραστατικά σύμφωνα με τους διακανονισμούς, να περιορίσει ή να εξαλείψει τις προσλήψεις διμήνων ,υδρονομέων και εποχικών στο Δήμο και στις επιχειρήσεις και να επιλέγει το προσωπικό από τα προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε βάρος της σημερινής δημοτικής αρχής καταγγέλθηκαν με τη μορφή ερωτημάτων από τη μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου  τα παρακάτω:
1.-΄Οτι δεν τήρησε τη νομιμότητα στην κατασκευή του χωματοφράγματος.
2. ΄Οτι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα στην προμήθεια πινακίδας που τοποθετήθηκε στο Δημαρχείο.
3.Ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα κατά την ανάθεση και εκτέλεση των εργασιών που έγιναν στο πρώην Δημαρχείο για τη λειτουργία του ΚΑΠΗ και τη διαμόρφωση χώρων στο Δημαρχείο και στο Δημοτολόγιο.
4. Ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα κατά την ανάθεση και εκτέλεση έργου στο γήπεδο τένις στην Πιπεριά.
5.Ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα κατά την ανάθεση και εκτέλεση έργου στον ποταμό ΄΄Μπέλιτσα¨
Σε βάρος της σημερινού προέδρου το Δ.Σ της ΔΕΥΑ καταγγέλθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την ελάσσονα αντιπολίτευση ότι συμμετείχε σε λήψη απόφασης χωρίς να δηλώσει κώλυμα και να αποχωρήσει απ΄τη συνεδρίαση επειδή είχε έννομο συμφέρον από την έκβαση της απόφασης αυτής.
Σε βάρος της σημερινής Προέδρου   του Δ.Σ της ΔΗΚΕΔΑ καταγγέλθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την ελάσσονα αντιπολίτευση ότι προχώρησε σε παράνομες προσλήψεις προσωπικού.
Σε βάρος της σημερινής Προέδρου του Δ.Σ του Νομικού προσώπου ΚΕΚΠΑ καταγγέλθηκε από τη μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την εκμίσθωση του κυλικείου του ΚΑΠΗ Αριδαίας.
Για όλα τα παραπάνω  ερωτήματα που διατυπώθηκαν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόλο που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη γιατί δεν αποτελούν καταγγελίες αλλά έλεγχο της αντιπολίτευσης  των πεπραγμένων της διοίκησης , ο Συμπαραστάτης ζήτησε από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να του γνωστοποιήσουν για το βάσιμο ή όχι των καταγγελλομένων όσον αφορά τη νομιμότητα εκτέλεσης των έργων ,στη ΔΕΥΑ να του γνωστοποιήσουν την απόφαση, στη ΔΗΚΕΔΑ αν έγιναν και ποιές προσλήψεις, στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ΚΕΚΠΑ με ποιό τρόπο έγινε η εκμίσθωση του κυλικείου του ΚΑΠΗ Αριδαίας.
Από τις διεξαχθείσες έρευνες προέκυψαν τα παρακάτω :
Για όλες τις αναθέσεις και οι εκτελέσεις των παραπάνω έργων και προμηθειών που περιήλθαν σε γνώση του Συμπαραστάτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της 3-11-2011 ολοκληρώθηκε η έρευνα και στάλθηκε στον Δήμαρχο και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για να την κοινοποιήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η απόφαση της ΔΕΥΑ  λήφθηκε παρανόμως και για αυτό το λόγο ανακλήθηκε άμεσα χωρίς να γεννηθούν παραπέρα έννομες συνέπειες εξαιτίας της λήψεως της.
Για το αν έγιναν παράνομες προσλήψεις στη ΔΗΚΕΔΑ καίτοι υποβλήθηκε ερώτημα στην πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΑ σήμερα το μεσημέρι μου κοινοποιήθηκε έγγραφο το οποίο αναφέρει ότι απασχολείται ένα άτομο ΑΜΕΑ μέσω ΟΑΕΔ. Είναι στη διάθεση του δημοτικού συμβουλίου όποτε ζητηθεί.
Το κυλικείο του ΚΑΠΗ μισθώθηκε με διαφανείς διαδικασίες και με δημόσιο διαγωνισμό .
Επίσης καταγγέλθηκαν εγγράφως και με τη μορφή ερωτημάτων  από εκδότρια τοπικής εφημερίδας  τα παρακάτω:
1. Αν κατασκευάστηκε νόμιμα το χωματόφραγμα.
2. Αν μεταδίδονται μολυσματικές ασθένειες εξαιτίας του χωματοφράγματος και γιατί δεν λαμβάνει μέτρα ο Δήμος για την προστασία των δημοτών.
3. Για μη εμπρόθεσμη απάντηση της δημοτικής αρχής σε αίτησή της.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις  ο Συμπαραστάτης ενήργησε σύμφωνα με το Νόμο και μετά από έρευνα που διενήργησε  διαπίστωσε τα παρακάτω :
1. Για το χωματόφραγμα διατύπωσα πρόταση στην οποία αναφέρω ότι σύμφωνα με έγγραφα της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας και έγγραφο του Δημάρχου το χωματόφραγμα δεν κατασκευάστηκε από το Δήμο Αλμωπίας αλλά από αγρότες της περιοχής χωρίς να δοθούν περαιτέρω στοιχεία .Το γεγονός αυτό το αναφέρει σε υπεύθυνη δήλωσή του θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του και ο εργολάβος που το κατασκεύασε.
2. Η καταγγελία όσον αφορά την υπόθεση μετάδοσης των μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας της κατασκευής του χωματοφράγματος ,διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες(ΔΕΚΕ-Υγειονομικό) για την διενέργεια ελέγχου ,τα  όποια πορίσματα μέχρι σήμερα δεν μου κοινοποιήθηκαν .
3. Για την καταγγελία που αφορά την εκπρόθεσμη απάντηση σε αίτηση ,διατυπώθηκε πρόταση για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά των αρμοδίων υπαλλήλων,  το δε πόρισμα μέχρι σήμερα δεν μου κοινοποιήθηκε.

Κλείνοντας σας μιλώ από βάθους καρδιάς και όχι από ιδιοτέλεια για το λόγο  που ανέλαβα τις ευθύνες αυτής της θέσης:             
 Τέτοιου είδους θεσμοί, όπως αυτοί των ανεξάρτητων αρχών μεταξύ των οποίων και του Συμπαραστάτη  πρέπει να υποστηριχθούν για να συνεισφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως προβλέπεται από το νόμο. Βέβαια, προϋπόθεση γι αυτό είναι η δράση του συμπαραστάτη να διέπεται από αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Μέχρι τώρα θεωρώ ότι επέδειξα αυτές τις ιδιότητες.Ας θυμόμαστε ότι η λειτουργία του θεσμού ταυτίζεται με αυτή του ελέγχου της νομιμότητας που διενεργεί ο κάθε δικαστής. Οι θέσεις του Συμπαραστάτη πρέπει να αποδίδουν το ισχύον δίκαιο, να είναι τεκμηριωμένες και να πείθουν για την ορθότητά τους, όπως ακριβώς και οι δικαστικές αποφάσεις. Κάθε ενέργειά του ιδίως όταν τίθεται αντιμέτωπος με τη διοίκηση να πηγάζει από υψηλού επιπέδου υπευθυνότητα , ώστε να επωμίζεται και τις συνέπειες των κρίσεων και ενεργειών του.
Σας ευχαρισ

3 σχόλια:

  1. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΕΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΡΙΕ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΚΤΙΒΩΣ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΗΨΩ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ, ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΤΣΑΝΤΑΛΗ-ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΠΟΙΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΑΣ. ΚΥΡΙΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΥ, ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ, ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ (ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;) ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ, ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΣΩ ΕΣΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΘΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ,ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΩ, ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΠΑΘΟΥΣΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΚΡΥΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΤΗΝ ΔΟΥΚΑ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΕ ΚΛΕΙΣΟΥΡΗ.ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΚΕΔΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ ΘΕΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ?ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ????ΤΟΣΕΣ ΓΑΡΓΑΡΕΣ ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ!ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΕΙΣΑΙ Η ΤΗΣ ΔΟΥΚΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)