Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΑΝ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ κ. ΤΑΓΚΑΛΙΔΗ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;;


Με αφορμή τις πρόσφατες και συχνές δολοφονίες ζώων στον δήμο Αλμωπίας, το οποίο αυτό σοβαρό θέμα απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας,
την έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων από πλευράς του δήμου, την αδράνειά του στην λήψη αποφάσεων και μέτρων, όπως και την δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Ταγκαλίδη στο δημοτικό συμβούλιο ότι  «σηκώνει τα χέρια ψηλά», έχουμε να πούμε τα εξής:
Η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, αλλά και η συμπεριφορά μας προς τα ζώα γενικότερα, είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού και κοινωνικού επιπέδου μιας περιοχής.
Ο σύλλογός μας έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις στον δήμο για να μπούνε, κατά κύριο λόγο, οι βάσεις για την σωστή φιλοζωική παιδεία του πολίτη και το πώς θα πρέπει να είναι ένας υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου. Το πρόβλημα ξεκινάει από τους ανεύθυνους αυτούς ιδιοκτήτες που αποκτούν ένα ζώο συντροφιάς χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι αυτό το ζώο δεν είναι εργαλείο, δεν είναι άψυχο αντικείμενο, αλλά διακατέχεται από πολλά συναισθήματα, όπως θλίψη, χαρά, φόβο, ευγνωμοσύνη, πίστη και αφοσίωση. Συναισθήματα ίσως άγνωστα για πολλούς ανθρώπους. Ιδιοκτήτες, που αφήνουν τα ζώα τους να γεννούν ανεξέλεγκτα, κάνοντας ακόμα και παράνομο εμπόριο με σκοπό το κέρδος. Όσο υπάρχει αδράνεια και καθυστέρηση στην λήψη μέτρων, τόσο το πρόβλημα θα υφίσταται και θα διογκώνεται. Θεωρούμε ότι κάποια δημοτική αρχή, κάποτε, θα πρέπει να σκύψει με σοβαρότητα και πολιτική βούληση πάνω από αυτό το θέμα και να ξεκινήσει να υλοποιεί τις οποιεσδήποτε προτάσεις, οι οποίες δεν στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε οικονομικούς πόρους.
Μία εκτεταμένη και συνεχής καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών από πλευράς του δήμου με κάθε πρόσφορο τρόπο, αυστηρός έλεγχος στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, καθώς και καταγγελίες σε συνεργασία με την αστυνομία, των εγκλημάτων που γίνονται στα ζώα και έρευνες για την ανακάλυψη των εγκληματιών, θα άλλαζαν πολλά.
Όταν όμως δεν εισακούονται οι προτάσεις μας γιατί κανένας από τους αρμόδιους δεν έχει την βούληση να ασχοληθεί με αυτές και το μόνο που ακούμε είναι δηλώσεις τύπου «σηκώνω τα χέρια ψηλά», αναρωτιόμαστε τότε ποιο μπορεί να είναι το μέλλον αυτού του τόπου; Και εάν σηκώσουμε κι εμείς τα χέρια ψηλά, ή ο οποιοσδήποτε ενεργός και δραστήριος πολίτης που θέλει να προσφέρει στον τόπο του, τότε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Κύριοι. Η κρίση που περνάμε σήμερα δεν είναι μόνο κρίση οικονομική, αλλά και κρίση ανθρωπιάς και ηθικών αξιών. Τα  ζώα συνεχίζουν να υπάρχουν εκεί έξω και να υποφέρουν, λόγω της ανθρώπινης απάθειας και ασυνειδησίας. Οι εγκαταλείψεις συνεχίζονται, τα θηλυκά έρχονται σε οίστρο, τα κουτάβια πετιούνται, ζώα δολοφονούνται, αρρωσταίνουν, πέφτουν θύματα δυστυχημάτων και αρρωστημένων ορέξεων συνανθρώπων μας. Αυτά τα ζώα πρέπει να οδηγηθούν στον κτηνίατρο, πρέπει να σιτιστούν, να περιθαλπούν, κάποιος πρέπει να φροντίσει για το αβέβαιο μέλλον τους. Δεν είναι δυνατόν να τα αφήσουμε στην τύχη τους. Δεν είναι δυνατόν να τα βλέπουμε δίπλα μας να αργοπεθαίνουν και εμείς να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Να μένουμε απαθείς σε πλάσματα που εξαρτώνται από μας και περιμένουν την δική μας βοήθεια. Αν το κάναμε αυτό δεν θα λεγόμασταν άνθρωποι και σίγουρα δεν θα είχαμε ηθικές αξίες.
Και σίγουρα δεν πιστεύουμε ότι όλα τα οχήματα του δήμου Αλμωπίας έχουν σταματήσει να κινούνται γιατί δεν προμηθεύονται με καύσιμα. Τότε γιατί το αυτοκίνητο του φιλοζωικού έχει σταματήσει ο δήμος να το προμηθεύει με καύσιμα; Ούτε μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο δήμος έχει σταματήσει να προμηθεύεται με διάφορα αναλώσιμα, απαραίτητα για την λειτουργία του. Τότε γιατί έχει σταματήσει να προμηθεύει με τροφές τον σύλλογο, απαραίτητες για την σίτιση των αδέσποτων ζώων που περιθάλπει; Γιατί αυτές οι προμήθειες ήταν μόνο για ενάμιση μήνα και μετά σταμάτησαν; Ούτε πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να προσληφθεί το άτομο που ασχολείται με τις περισυλλογές και τις μεταφορές των ζώων στους κτηνιάτρους, όταν βρίσκεται αμέσως τρόπος να προσληφθούν ειδικοί ή μη ειδικοί συνεργάτες του δήμου.
Δεν είναι δυνατόν μετά την συχνή και μεγάλη ενημέρωση του δήμου Αλμωπίας από τον φιλοζωικό σύλλογο για τον νέο νόμο 4039/12, ακόμα και όταν αυτός βρισκόταν υπό διαβούλευση και ήταν σχέδιο νόμου, να προβαίνει πρόσφατα ο δήμος σε ανακοινώσεις για τις δηλητηριάσεις των ζώων και να αναφέρει τον ν.3170/2003 ο οποίος έχει καταργηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι ενημερώσεις μας όχι μόνο δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής, αλλά μάλλον αγνοήθηκαν.
Και δεν είναι δυνατόν μόνο ένας εθελοντικός σύλλογος να έχει αναλάβει τον ρόλο της πολιτείας και αυτή να σφυρίζει αδιάφορα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνεργασία εθελοντών και φορέων της Πολιτείας, θα μπορούσε να κάνει θαύματα, ακόμα  και σε δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που όλοι μας βιώνουμε σήμερα.
Αποφασίσαμε λοιπόν να δημοσιοποιήσουμε την δράση και τις ενέργειες του συλλόγου μας για το 2011 και την μέχρι τώρα δράση που αφορά στο 2012, έτσι όπως αναλυτικά παρουσιάστηκαν και διανεμήθηκαν στα μέλη μας, στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 28.05.2012 και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Ζώων "Η Ελπίδα"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)