Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Σεπτεμβρίου 2011-Ιουνίου 2012



 
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σήμερα και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πέλλας «Όραμα» παρουσιάζει το πλήθος των δράσεων που υλοποιήθηκαν σ’ όλη την επικράτεια του Νομού κατά την σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε.
 

Η Περιφερειακή Ενότητα είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Πρόληψης και συμμετέχει ενεργά παρέχοντας τόσο οικονομική στήριξη, όσο και διοικητικά, αφού προΐστατο του 7μελούς Δ.Σ. που διοικεί το Κέντρο Πρόληψης.

Τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε ωφελήθηκα περίπου 4.000 συμπολίτες μας, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, άτομα που ζήτησαν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.

Πραγματοποιήθηκε πλήθος ενημερώσεων και εκπαιδεύσεων με στόχο την προστασία του παιδιού, την βελτίωση των σχέσεων γονέων μαθητών, την αντιμετώπιση της επιθετικότητας στο σχολείο, την πρόληψη της εξάρτησης από το Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν 15 ομάδες Γονέων (Ζέρβη, Άρνισσα, Μηλιά, Ξιφιανή, 1ο, 3ο, 5ο και 9ο Δημοτικό Γιαννιτσών, 4ο Δημοτικό Αριδαίας, Καλή, 1ο Δημοτικό Έδεσσας, Πετριά, Κρύα Βρύση, Πενταπλάτανο) και συμμετείχαν 190 γονείς.

7 σεμινάρια εκπαιδευτικών (Βρεφονηπιοκόμων, Νηπιαγωγών, Δασκάλων) και συμμετείχαν 163 εκπαιδευτικοί.

Ενημερώθηκαν περίπου 2.000 μαθητές για θέματα που αφορούν την πρόληψη του καπνίσματος και του αλκοόλ (ο νομός μας είναι 7ος με υψηλότερη κατανάλωση πανελληνίως), την πρόληψη της εξάρτησης από το Διαδίκτυο. Επίσης για θέματα ενδοσχολικής βίας, διακρίσεων, νευρική ανορεξίας, κ.ά.

Ενώ στις πρωτότυπες δράσεις του συγκαταλέγονται η δημιουργία ομάδων διακοπής καπνίσματος, η ομάδα για εγκυμονούσες, η δημιουργία, εκπαίδευση και στήριξη εθελοντικών ομάδων.

Μεγάλος αριθμός ατόμων παρακολούθησε τις μηνιαίες ανοιχτές ομιλίες που για πρώτη φορά ξεκίνησαν φέτος στα Γιαννιτσά και του χρόνου θα ξεκινήσουν και στην Αριδαία. 

Η κοινωνικής ευαισθησία – οργάνωση Ημερίδας για την δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης- η προώθηση του αθλητισμού – Τουρνουά Μπάσκετ, δημιουργία εντύπου με τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους – η στήριξη ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων – παροχή συμβουλευτικής – ψυχολογικής υποστήριξης – πάνω από 260 συναντήσεις με 135 ενδιαφερόμενους καθιστούν το Κέντρο Πρόληψη μια απαραίτητη και σημαντική δομή.   


Συνεργασίες - Ευχαριστίες 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν, συνεργάστηκαν, μας στήριξαν και μας εμπιστεύτηκαν και την φετινή σχολική χρονιά: Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, Δήμαρχους, Δ/νσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής, Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, Δ/ντές Σχολείων, Εκπαιδευτικούς, Γονείς, Συλλόγους, Μαίες και Επισκέπτριες Υγείας Νοσοκομείου Έδεσσας, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Εθελοντικές ομάδες, Σχολικές Επιτροπές, κ.ά..

Τόσο το μεγάλο εύρος, όσο και ο μεγάλος αριθμός των δράσεων που υλοποιήθηκαν και φέτος αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πέλλας «Οραμα» στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων και στην Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής υγείας στο σύνολο των κατοίκων του Νομού Πέλλας.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης τόσο από τα Υπουργεία Υγείας  Εσωτερικών, αλλά και η οικονομική στήριξη από τους τοπικούς φορείς, τους Δήμους που συμμετέχουν ως μέλη του Κέντρου Πρόληψης.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος


Λάζαρος Σιάντσης
Κλινικός Ψυχολόγος









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)