Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2011





Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2011 με ιδιαίτερη έμφαση στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του νομού Πέλλας, κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη.


----------

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η κτηνοτροφία είναι ένας από τους κλάδους της γεωργίας η οποία συμβάλει καθοριστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Χώρας μας. Χιλιάδες οικογένειες που ζουν στην ελληνική επαρχία έχουν ως κύριο ή αποκλειστικό επάγγελμα την κτηνοτροφία η οποία αποτελεί στην κυριολεξία τον «αιμοδότη» περιοχών που είναι άγονες, απομακρυσμένες και μειονεκτικές.
Αναφέρομαι κυρίως στη βοοτροφία και στην αιγοπροβατοτροφία οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά δυναμικούς κλάδους στην περιοχή του νομού Πέλλας. Συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί 180.000 βοοειδή και 1.456.516 αιγοπρόβατα. 
Η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου της ελληνικής γεωργίας απειλείται από την έλλειψη ρευστότητας συνοδευμένη από το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι μας είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν τα πάντα «τοις μετρητοίς». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία προμήθειας ζωοτροφών, την κακή διατροφή των ζώων, τη μείωση της παραγωγικότητας ακόμη και την αύξηση της θνησιμότητας των ζώων.
Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων από το Κράτος οι οποίες αποτελούν «ανάσα» για τους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα κ. Υπουργέ στις έντονες αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2011, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι θα είχε καταβληθεί εντός του Ιουνίου 2012.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Ποιες ενέργειες πρόκειται να αναλάβετε, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι υπόλοιποι δικαιούχοι γεωργοί των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών να λάβουν την εξισωτική αποζημίωση που δικαιούνται;
2. Πότε οι δικαιούχοι αγρότες θα λάβουν την εξισωτική αποζημίωση του 2011;



Θεοδώρα Τζάκρη
Βουλευτής Πέλλας – ΠΑΣΟΚ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)